Consiliul General a adoptat in sedinta de miercuri o hotarare prin aproba organizarea unei curse de Formula 3 in jurul Casei Poporului. Consilieri generali l-au mandat pe Primarul Sorin Oprescu sa se ocupe de negocierea unui protocol pentru organizarea unei curse avizate de de Federatia Internationala de Automobilism. Pana in prezent, de organizarea cursei s-au arata interesati omul de afaceri Hartmut Beyer, cel care a organizat si cursele din 2007 si 2008 . Un alt doritor este Nicolae Serbu, care sustine ca este detinatorul unei hotarari judecatoresti prin care i se atesta dreptul de a organiza cursa.

In acest an, primarul Sorin Oprescu a decis sa supuna votului consilierilor generali daca se va organiza o astfel de cursa sau nu. In sedinta de miercuri, consilierii au decis ca si in 2009, in Bucuresti sa se organizeze o cursa automobilistica similara cu cele de Formula 3 din anii 2007 si 2008.

Editiile anterioare ale circuitului auto de Formula 3 Bucharest Ring au fost organizate de germanul Hartmut Beyer. Potrivit primarului Oprescu, protocolul in baza caruia compania omului de afaceri german a organizat cursa de Formula 3 in anii 2007 si 2008 nu avea o baza legala. “Acest protocol nu a primit viza consiliului General. De aceea, am decis sa supun votului consiliului genral daca doreste sau nu sa se organizeze aceasta cursa”, a declarat Oprescu.

Astfel, prin hotarea votata in sedinta de miercuri, consilierii nu au decis cine va organiza cursa de Formula 3, doar au aprobat organizarea unei curse la standarde FIA.

Formula 3 a ajuns la Tribunal

Cursa de Formula 3 din jurul Casei Poporului a declansat inca de la prima editie din 2007 o controversa intre omul de afaceri Hartmut Beyer si Nicolae Serbu, care sustine ca detine patentul pentru cursa in cauza. La sedinta de miercuri au fost prezenti cei doi, care si-au exprimat dorinta de a organiza cursa de anul acesta.

Serbu a declarat in fata consilierilor generali ca detine o decizie irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti prin care dovedeste ca este detinatorul certificatului OSIM pentru cursa de Formula 3 din jurul Casei Poporului. Potrivit certificatului, Nicolae Serbu detine dreptul de organizare a cursei pana in anul 2015.

“In 2007 si 2008 s-au organizat doua curse care nu detineau toate drepturile de organizare. Eu am o decize a irevocabila prin care mi se recunoste dreptul asupra acestui eveniment”, a declarat Serbu. Pe de alta parte, Hartmut Beyer, organizatorul curselor din 2007 si 2008, a declarat in fata consilierilor generali ca, in realitate, el este indreptatit sa organizeze cursa de Formula 3.

Nu inteleg cum ar putea ca o persona sa fie proprietar asupra unui spatiu public cum este traseul din jurul Casei Poporului”, a declarat Hartmut Beyer. In continuare, primarul Sorin Oprescu trbuie sa decida cine va organiza cursa din jurul Casei Poporului si in ce conditii.

Miza organizarii unei astfel de competitii o reprezinta sumele de bani atrase de la sponsori precum OMV sau Vodafone sau Pepsi. Pentru edititiile din 2007 si 2008 organizatorii au benefiuciat de sponsorizari in valoare de 30 de milioane de euro. Hartmut Beyer a declarat ca potrivit intelegri sale cu Primaria Capitalei pentru edtitiile trecute a virat suma de 250 000 euro la bugetul local. Pentru organizarea competitiei din acest an nu s-a stabilit inca o suma pe care o va primi municipalitatea. Pentru organizarea competitiei Primaria Capitalei nu investeste bani ci doar pune la dispozitie traseul.