Procurorii DNA si DIICOT nu vor mai pastra gradul de procuror al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce vor parasi cele doua institutii, a decis Guvernul printr-o ordonanta de urgenta care modifica statutul procurorilor si judecatorilor si Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, inspectorii judiciari vor avea un mandat de sase ani, pe durata caruia vor fi suspendati din functia de judecator sau de procuror, iar posturile de inspector vor fi ocupate exclusiv prin concurs sau examen.

In prezent, prin recrutarea lor in cadrul acestor institutii specializate in lupta anticoruptie, procurorii dobandesc gradul profesional de procuror de parchet pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Astfel, raman cu acest grad chiar si dupa ce pleaca de la aceste unitati. "Procurorii faceau un fel de tranzit prin aceste institutii, dobandeau gradul si se intorceau la unitatile de baza pastrand acest grad. Din momentul in care ei pleaca, prin aceasta modificare, nu mai pleaca cu gradele dupa ei", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Acesta considera ca prin ordonanta de urgenta va fi oprit si exodul dintre cele doua institutii.

In ceea ce priveste inspectorii judiciari, acestia erau pana acum detasati pe o perioada de 3 ani si puteau sa ramâna inca trei ani in aceasta functie. Posturile nu vor putea fi ocupate prin detasare, fara examen sau concurs. De asemenea, este introdusa posibilitatea sesizarii din oficiu a inspectiei judiciare in legatura cu abaterile disciplinare ale judecatorilor si procurorilor. Numirea si revocarea inspectorilor din cadrul comisiilor va fi de competenta CSM.