Aproximativ 50 de angajati ai societatii Celrom Drobeta Turnu-Severin protesteaza luni in fata sediului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului din Bucuresti, revoltati ca nu si-au mai primit salariile de la inceputul anului. Presedintele AVAS, Mircea Ursache, poarta discutii cu reprezentantii sindicatelor.

Protestatarii incearca sa determine AVAS, actionarul principal al Celrom, sa urgenteze acordarea unui ajutor financiar promis de 8,5 milioane euro, pentru reluarea productiei de celuloza si hartie si onorarea comenzilor la export. De asemenea, salariatii cer achitarea salariilor restante, asigurarea locurilor de munca si blocarea actiunilor executorilor de a vinde echipamentele fabricii.

In luna noiembrie 2008, producatorul de hartie si carton ondulat Celrom SA solicita din partea AVAS un ajutor de stat individual pentru continuarea activitatii societatii sau a unei scrisori de garantie bancara necesara obtinerii unui credit bancar.

In 22 decembrie, societatea si-a intrerupt activitatea, iar cei peste 700 de angajati au fost trimisi in concediu de odihna pana la 12 ianuarie. Intrucat fondurile pentru achizitionarea de materie prima erau insuficiente, productia nu a fost reluata.

Ca atare, salariatii fostului combinat de celuloza si hartie au protestat la inceputul lunii februarie, nemultumiti ca reluarea activitatii a fost amanata si ca salariile nu au fost platite din luna septembrie 2008.

AVAS este actionar majoritar la Celrom, cu 51%, urmat de Asociatia Salariatilor, cu 39%, si SIF Banat Crisana cu 10%. Pana acum, Celrom a cumulat datorii financiare la furnizorii de servicii si materie prima de circa 16 milioane euro.