Chisinau incearca sa atraga Ucraina in conflictul transnistrean, crede directorul Centrului pentru problemele societatii civile, Vitali Kulik, citat de agentia UNIAN. "In ultimul timp, se incearca atragerea Ucrainei in calitate de parte la conflict. Cu mainile noastre – prin introducerea unor masuri restrictive pentru operatiunile de import – export desfasurate de agenti economici transnistreni se urmareste a determina Tiraspolul sa accepte unele concesii in procesul de reintegrare a Moldovei", crede expertul ucrainean.

Potrivit afirmatiilor sale, administratia presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin, dar si oficialitatile de la Bucuresti, nu privesc Ucraina drept un jucator de sine statator, un subiect de politica regionala, ci incearca sa gaseasca parghii pentru a influenta comportamentul Kievului dincolo de granitele Ucrainei, in special la Bruxelles.

Printre punctele nevralgice ale relatiilor ucraineano-moldovenesti, el enumara: problemele teritoriale, mentinerea restrictiilor comerciale, proiectele de integrare regionala cu participarea Ucrainei etc.

Cu toate acestea, spune Kulik, Kievul trebuie sa se impuna ca 'sponsor' al independentei si identitatii moldovenesti. "Este vorba de o Moldova independenta, neutra, care sa opteze in favoarea aderarii la UE si fara serviciile de mediere ale Romaniei", a explicat politologul ucrainean.

Dar, a subliniat expertul, asta nu inseamna ca Ucraina trebuie sa devina sponsor al reintregirii Moldovei – o chestiune care tine strict de raporturile dintre Chisinau si Tiraspol si care, inainte de toate, trebuie sa refaca increderea in dialogul bilateral, sa introduca mecanisme de garantare a indeplinirii intelegerilor convenite.

Romania - principalul concurent al Ucrainei la Marea Neagra

Pe de alta parte, Kulik este de parere ca Romania este principalul concurent al Ucrainei in regiunea Marii Negre. "Ucraina a avut nevoie de 17 ani si o infrangere la Curtea de justitie de la Haga in dosarul platoului continental din Marea Neagra pentru a intelege ca Bucurestiul nu este avocatul Kievului in UE, ci un concurent in perimetrul Marii Negre. In plus, relatiile noastre concurentiale au depasit de mult limitele unei intreceri prietenesti", considera expertul.

Potrivit aprecierilor sale, Romania nu numai ca indeparteaza treptat Kievul din fluxurile de transport pe Dunare, dar isi formeaza un spatiu umanitar pe teritoriul Ucrainei.

Iar starea generala a relatiilor interstatale, investitiile reciproce si absenta unor active cu greutate care sa fie detinute de ucraineni in Romania sau de romani in Ucraina demonstreaza interesul scazut al partilor pentru colaboare regionala.

Kulik a subliniat ca expertii romani nu ascund faptul ca politica de "asimilare" a Moldovei este o perspectiva de lunga durata, a carei piatra de incercare o constituie formarea unui spatiu cultural romanesc sub lozinca "o natiune – doua state" in Europa, spatiu care va reuni Romania, Basarabia si, posibil, regiunile Odessa si Cernauti, unde traiesc 'compact' romani.

In opinia expertului, intrarea Romaniei in UE, in pofida asteptarilor analistilor, nu a domolit, ci a "a dezlegat mainile" politicii expansioniste promovate de Bucuresti pe teritoriul Moldovei.

Kulik estimeaza ca Bruxelles s-a trezit, practic, incapabil sa stavileasca ritmul de acordarea a cetateniei romane populatiei Moldovei si sa opreasca declaratiile zgomotoase ale presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care contin aluzii transparente la o posibila rupere a Transnistriei de Moldova.