Romania nu va fi nevoita sa importe grau in acest an, nici macar in conditii de seceta, deoarece productia autohtona poate satisface necesarul de consum intern, a afirmat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. El a mai adaugat ca painea si produsele alimentare nu se vor scumpi din cauza secetei, sustinand ca Romania are in prezent stocurile necesare pentru aceste produse.

"Daca producem trei milioane de tone de grau, ceea ce cred ca se poate realiza in orice conditii, inclusiv de seceta, nu vom fi nevoiti sa apelam la importuri. Consumul intern fiind asigurat de productia autohtona, insa nici nu vom face exporturi ca in ultimii ani", a declarat ministrul Agriculturii, citat de NewsIn, la deschiderea expozitiei "Zilele Crescatorului de Taurine 2009", la Rasnov, in judetul Brasov.

Ministrul Agriculturii spera ca numarul animalelor sa nu scada din cauza secetei si spune ca, in conditii de calamitate cauzate de seceta, prima masura luata de minister va fi acordarea de despagubiri pe care fermierii sa le poata utiliza pentru achizitionarea de furaje.

Ilie Sarbu a admis ca, din datele centralizate de ministerul pe care il conduce, 1.054.000 hectare de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet. El a adaugat ca, in ciuda faptului ca a reusit in patru luni sa aduca sistemul de irigatii la o suprafata de 500.000 de hectare functionabile, de la 200.000 cate erau in decembrie 2008, acestea nu vor fi suficiente pentru a rezolva problemele cauzate de seceta din tara.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine din Moldova, Eugen Popa, declarase, tot vineri, pentru NewsIn, ca fermierii din intrega tara se tem ca nu vor primi ajutoare in caz de calamitate. "S-a instalat seceta si credem ca vom fi pusi in situatia in care nu vom avea furaje pentru zootehnie. Daca ministerul nu va lua masuri, vom declansa ample actiuni de protest in Bucuresti".

Ministrul Ilie Sarbu ii linisteste insa pe fermieri. El spune ca exista fonduri la buget pentru eventuale despagubiri in caz de calamitate, iar acestea vor fi acordate la timp, daca va fi nevoie, din fondul special de interventie.