Presedintele Traian Basescu le-a urat, duminica, maramuresenilor prezenti la Tanjaua de la Hoteni, sa traiasca bine, precizand ca nu este o urare electorala. "Sa dea Dumnezeu sa traiti bine!", a spus Basescu in finalul discursului rostit de pe scena amenajata la sarbatoarea de la Hoteni, unde participa aproximativ 10.000 de persoane, relateaza Mediafax.

Purtand pe cap un clop si fiind imbracat cu ilicul maramuresean primit de la localnici, Basescu a afirmat ca este prea mult sa spui ca "te-ai facut maramuresean" doar pentru ca cineva te-a imbracat astfel.

"Vreau sa incep prin a-mi scoate clopul in fata dumneavoastra", a spus Basescu, prcizand ca a raspuns invitatiei de a veni la Hoteni pentru ca numai asa isi poate arata respectul fata de oamenii din Maramures.

El a remarcat ca, privind pe harta, Maramuresul este locul aflat la egala distanta de nordul Tarilor Scandinave si de Malta, locul aflat la egala distanta intre Atlantic si Marea Caspica, la intretaierea culturilor, in care romanii, prin maramureseni, pastreaza datini, obieciuri si se arata a fi pastratori severi ai traditiilor romanesti.

El le-a spus oamenilor locului ca, prin cultura, datini, prin mandria de a fi mamarmureseni si romani fac ca acest loc sa fie important pentru definierea Romaniei. "Ati fost mandri in istoria dumneavoastra, cand nu ati mai avut voievozi, v-ati simtit voievozi pe acest pamant", a afirmat seful statului, aratand ca portile mamramuresene sunt, de fapt, porti voievodale. "Veti fi voievozi ai acestor pamanturi cat veti exista, iar pentru toate acestea orice roman trebuie sa va multumeasca si sa va priveasca cu respect", a declarat Traian Basescu.

El a spus participantilor la sarbatoare ca a venit pentur a se bucura cateva ore impreuna cu ei, impotriva a ceea ce ar fi trebuit sa faca in calitate de gazda la Palatul Cotroceni, unde are loc Ziua portilor deschise. Dar a spus ca va ajunge si acolo.

Traian Basescu a precizat ca va pastra la Palatul Cotroceni hainele primite in dar si ca va veni cu ele si la anul pentru a nu mai trebui sa-i dea altele.

El a glumit spunand ca sotia sa l-a urmat in Maramures pentru a nu-l lasa singur printre atatea femei frumoase.