Un produs "revolutionar" in anestezie a fost lansat, sambata, in Romania, medicamentul, utilizat pentru a grabi recuperarea in urma administrarii relaxantelor musculare, de obicei la sfarsitul interventiei chirurgicale, facand ca bolnavul sa fie complet treaz in 2 minute dupa incheierea operatiei, informeaza Mediafax.

Raportul intocmit de EMEA (European Medicines Agency) arata ca Sugammadex a fost mai eficient ca alte medicamente in reducerea timpului de recuperare musculara, atat dupa relaxarea musculara moderata, cat si dupa cea profunda, determinate de alte anestezice.

Sugammadex, produs al Companiei Schering-Plough, poate fi administrat numai de catre anestezist (un medic specialist in anestezie) sau sub supravegherea acestuia.

„Sugammadex este unul dintre cele mai bune medicamente care a intrat deja pe piata din Europa de patru luni, iar in Bucuresti trei spitale au avut spre testare cateva flacoane", a spus cu aceeasi ocazie seful clinicii de Anestezie Terapie Intensiva de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, Ioana Grintescu, care apreciaza ca in cel mult o luna produsul va fi utilizat de cat mai multi doctori.

Medicii il vor folosi pentru operatiile dificile, cum ar fi cele facute pe coloana, la inima ori pe creier, 90 la suta din operatiile spitalelor de urgenta sunt cazuri grave care necesita anestezie generala. In cazul acestor interventii, medicii trebuie sa «paralizeze» temporar pacientii cu relaxante musculare puternice, cum va fi si Sugammadex.

"Spre deosebire de alte medicamente din aceeasi clasa, produsul are mai putine efecte secundare De asemenea, actioneaza mai rapid, mai puternic si intr-un mod mai sigur", a precizat si profesorul Sorin Brull (SUA), dar si expertii francezi prezenti la congres.

Intre 13 - 17 mai , la Centrul International de Conferinte din Sinaia, se desfasoara simultan cel de-al 35-lea Congres al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, al 8-lea Congres al Asistentilor de Anestezie si Terapie Intensiva si cel de-al 7-lea Congres al Societatii de Sepsis.