Comunitatea greco-catolica din Romania se confrunta cu o adevarata epurare culturala si religioasa, biserici greco-catolice fiind distruse sistematic de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, cu acceptul si sprijinul statului roman, acuza Romanian Greek-Catholic Association, intr-o scrisoare adresata secretarului american de Stat, Hillary Clinton.

Romanian Greek-Catholic Association, Inc. este o asociaţie non-profit înfiinţată în Statele Unite ale Americii cu scopul de a oferi suport comunităţilor greco-catolice.

Presedintele asociatiei, preotul Cristian Terhes, sustine ca "cetatenii sunt hartuiti si amenintati pentru ca se declara greco-catolici, drepturile si libertatile greco-catolicilor sunt incalcate sistematic fara ca Statul sa intervina".

In scrisoarea citata este reclamata situatia bisericii greco-catolice de langa Cimitirul Vesel din Sapanta si faptul ca "institutiile statului roman nu gasesc de cuviinta ca de doua saptamani sa aplice o hotarare judecatoreasca care cere in mod expres oprirea lucrarilor de demolare si constructie" la acest lacas de cult.

"De la caderea comunismului in 1989 statul roman nu face nimic pentru (...) retrocedarea bunurile confiscate de comunisti proprietarului de drept", sustine asociatia, care cere Departamentului de Stat sa introduca pe agenda intalnirilor cu oficialii romani "situatia incalcarii drepturilor omului si libertatilor civile ale comunitatii greco-catolice din Romania".

Toate documentele referitoare la situatia de la Sapanta pot fi descarcate de la adresa: Biserica Ortodoxa Romana distruge "Cimitirul Vesel" din Sapanta.