Numarul accidentelor a scazut cu 14% in primele patru luni ale acestui an, iar numarul mortilor cu 22%, fata de perioada similara din 2008, a declarat la RFI seful Directiei Politiei Rutiere, comisarul sef Lucian Dinita. Statisticile sunt incurajatoare, in conditiile in care, anul trecut, circa trei mii de persoane au murit pe soselele tarii. Romania se afla printre statele cu cele mai multe accidente rutiere din Uniunea Europeana.

"Daca politistul rutier este aproape de comunitate, mi-as dori ca si comunitatea sa fie aproape de politist si nu sa-l refuze pur si simplu", explica Dinita, care crede ca prestanta agentilor de politie din trafic va fi din nou apreciata. "In perioada imediat urmatoare, prestanta politistului de la Rutiera va reveni, pentru ca in primul rand este vorba de profesionalism si, totodata, eliminarea celor care strica imaginea prin acte de coruptie sau, eu stiu, alte acte de indisciplina care nu au nici o legatura cu aceasta meserie de politist", a declarat acesta.

In privinta deciziei de suspendare a radarelor fixe si felul in care acest lucru va afecta siguranta rutiera, Dinita a explicat ca s-a reconsiderat modul de actiune al politistilor care vor trebui sa foloseasca aparatura din dotare. "A trebuit sa regandim si locurile de amplasare, modul de actiune, dar si efectivele cu care vom actiona, ca e o problema, stiti foarte bine ca acum o sa revenim la un mod de actiune anterior amplasarii acestor radare, respectiv oprirea si sanctionarea. Asta presupune pe langa mijloacele tehnice si resursele umane. Noi apreciem ca acum, cu ce avem la dispozitie putem sa facem fata", a precizat seful Politiei Rutiere.