Aproximativ 8.000 de sindicalisti au participat, joi, la un mars de protest organizat de Blocul National Sindical (BNS) in Bucuresti. Ei au solicitat stabilitate la locul de munca, mentinerea puterii de cumparare si implementarea unui sistem unitar de securitate sociala. Manifestatiile de la Bucuresti fac parte dintr-o serie de ample proteste la nivel european desfasurate zilele acestea la Madrid (14 mai 2009), Bruxelles (15 mai 2009), Berlin (16 mai 2009) si Praga (16 mai 2009).

Sindicalistii solicita stabilitate la locul de munca, mentinerea puterii de cumparare, implementarea unui sistem unitar de securitate sociala si preturi accesibile la produse si servicii de baza pentru toate categoriile sociale.

Protestatarii au venit din toate judetele tarii, ei reprezentand ramurile economice in care BNS are membri de sindicat: constructii de masini, transporturi, gospodarie comunala, constructii si materiale de constructii, posta si telecomunicatii, servicii tipografice, electronica, electrotehnica, automatizari si industria de aparare, cultura, energie, industria textila, sanatate, administratie publica, agricultura, finante-banci, minerit si geologie, activitati sportive, arata un comunicat al BNS.

Marsul a inceput in fata Muzeului Taranului Roman si a urmat traseul Piata Victoriei - Calea Victoriei - Piata Palatului Regal - Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, cu defluire pe strada Boteanu - Str. Rosetti - parcarea restaurantului Cina.

Sindicalistii celor cinci confederatii sindicale se afla in discutii pentru elaborarea legii unice de salarizare a bugetarilor.

Proteste ample ale sindicatelor la nivel european

Manifestatiile de la Bucuresti sunt legate de cele de la Madrid (14 mai 2009), Bruxelles (15 mai 2009), Berlin (16 mai 2009) si Praga (16 mai 2009). Lucratorii europeni ies zilele acestea in strada in mari capitale ale Europei pentru a cere guvernelor sa actioneze impotriva crizei, ingrijorati de prognozele sumbre ale FMI si in contextul in care numarul concedierilor creste de la o zi la alta.

Sloganul lor: “Luptati impotriva crizei – Oamenii inainte de toate".

In opinia sindicalistilor europeni, factorii de decizie trebuie sa isi asume responsabilitatea de a actiona impotriva crizei economice in baza unor planuri comune la nivel european si nu prin aplicarea unor masuri punctuale, de la caz la caz.

CES considera ca planul de actiune comun la nivelul Europei trebuie sa fie centrat in jurul a trei mari tinte: ocuparea fortei de munca (cresterea numarului de locuri de munca sau cel putin mentinerea celor actuale), protejarea puterii de cumparare si respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor si lucratorilor.