Iurie Rosca, presedintele crestin-democratilor moldoveni, a declarat marti ca "Statul roman a comis o grava eroare diplomatica in primele zile ale evenimentelor de la Chisinau", informeaza Unimedia.md. "Oficialitatile romane trebuiau sa se disocieze si sa condamne tulburarile stradale de la Chisinau, mai ales ca simbolistica statului roman a fost folosita de catre protestatari”.

In declaratia lansata la Radio Nova, liderul PPCD a mai spus ca nu are date precise referitor la o eventuala implicare a Bucurestiului in organizarea evenimentelor, insa a spus ca, "daca nu au organizat, nici nu au impiedicat deplasarea unor grupuri de tineri studenti spre Republica Moldova".

"Principal responsabil din punct de vedere juridic al evenimentelor violente din data de 7 aprilie 2009 de la Chisinau este presedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, care a depus la primaria municipiului Chisinau o cerere de autorizare a unui miting pentru data respectiva. In momentul in care soliciti autorizatie pentru un miting, implicit iti asumi si responsabilitatea juridica pentru eventualele tulburari ale ordinii publice", a specificat liderul crestin democrat.

"Alegerile anticipate nu sunt o necesitate absoluta pentru Republica Moldova insa, daca acestea vor avea loc, crestin democratii vor participa", a opinat Rosca.

Alegeri prezidentiale, la 20 mai

Parlamentul moldovean a decis miercuri data alegerilor prezidentiale: viitorul presedinte al republicii va fi ales la 20 mai. Decizia a fost aprobata miercuri de cei 60 de deputati comunisti in cadrul sedintei legislativului. Comisia speciala care se va ocupa de aceasta chestiune are sapte membri din randul deputatilor comunisti, dupa ce reprezentantii celor trei partide de opozitie din parlament au refuzat sa participe, informeaza Unimedia.md.

Chestiunea a provocat dezbateri in parlament deoarece nu era inclusa pe ordinea de zi. Astfel, deputatul PLDM Alexandru Tanase a atras atentia ca Voronin incalca Regulamentul Parlamentului, deoarece ordinea de zi nu a fost votata la inceputul sedintei, iar subiectul privind data alegerii presedintelui nu a figurat in ordinea de zi. Vladimir Voronin a replicat: „Eu sunt un tanar presedinte de Parlament si mi-a scapat din vedere. Nu am fost atat de punctuali si nu am pus punct”.

Pentru alegerea presedintelui tarii sunt necesare cel putin 61 de voturi, in conditiile in care comunistii detin 60 de mandate, iar opozitia a anuntat ca nu va participa la alegerea presedintelui.