Intamplari triste in Cimitirul Vesel: Biserica greco-catolica remodelata de ortodocsi

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 13 mai 2009, 11:03 Actualitate | Esenţial


Biserica din Sapanta in demolare
Foto: HotNews.ro
Biserica greco-catolica monument istoric din incita Cimitirului Vesel din comuna Sapanta, Maramures, este demolata de preotul ortodox din localitate. Sub pretextul unor lucrari de reparatii, turla bisericii a fost deja demolata. Cu toate ca Biserica Greco-Catolica a obtinut o ordonanta presedentiala prin care s-a dispus sistarea lucrarilor de demolare, turla bisericii a fost distrusa complet. Primarul localitatii sustine ca toate avizele si autorizatiile sunt in regula si ca, in realitate, proprietarii bisericii sunt ortodocsii din Sapanta. In acest timp preotul greco-catolic din localitate face eforturi disperate pentru a salva monumentul istoric. Biserica este inscrisa, alaturi de Cimitirul Vesel, in patrimoniul UNESCO. 

In urma cu trei saptamani, preotul ortodox al parohiei din localitatea maramureseana Sapanta a demarat lucrarile de demolare a turlei bisericii din incinta celebrului Cimitir Vesel. Potrivit preotului greco-catolic din localitate, Mihai Grigor, in documentele avizate de Primaria Sapanta, lucrarile de demolare sunt in realitate doar lucrari de consolidare. Preotul Grigor sustine ca toate lucrarile de demolare sunt ilegale.

In primul rand, aceste lucarari au fost avizate in mod ilegal, deoarece preotul ortodox nu este proprietarul bisericii si a cimitirului. Acestea sunt proprietatea Bisericii Greco-Catolice”, spune preotul Mihai Grigor. Potrivit unor documente postate pe pagina greco-catolica.org,  exista un document din 1916 care arata ca biserica si Cimitirul Vesel sunt proprietatea Bisericii Greco-Catolice.

"Totul e politizat de cei 18 greco-catolici din localitate"

Biserica din Ssapnata inainte de demolare
Inainte de demolare
Foto: HotNews.ro
Cu toate acestea, demolarea bisericii din Sapanta continua si in aceste zile. Primarul localitatii spune ca nu exista nici un dubiu asupra legalitatii actelor. “Preotul ortodox are avizele necesare. Totul e politizat de cei 18 greco-catolici din localitate. Totul este legal. Biserica a fost construita de stramosii nostrii si acum suntem toti ortodocsi”, a declarat primarul Ioan Turda.

Primarul sustine ca greco-catolicii nu mai au nici un drept de proprietate asupra bisericii si ca  proprietar este biserica ortodoxa majoritara si ca in consecinta si avizele sunt legale. “Sunt peste 3000 de ortodocsi. Ce pretentii sa mai aibe ei daca lumea nu a dorit sa se mai intoarca la greco-catolicism”, a mai declarat primarul.

Cu toate ca sustine ca nu exista probleme legate de modul in care a fost avizata demolarea bisericii, primarul Turda a mentionat, chiar in timpul discutiei cu reporterul HotNews.ro, ca o comisie formata din reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii si  un subprefect de Maramures analizeaza situatia la fata locului. Preotul ortodox, Lutai
Grigore, a transmis prin intermediul fiului sau ca nu doreste sa comenteze situatia si ca nu face declaratii presei.

Biserica din Sapanta a scapt de nationalizare

In ceea ce priveste proprietatea bisericii din Cimitirul Vesel, preotul Grigor sustine ca si in prezent este proprietate a bisericii greco-catolice. “Aceasta biserica nu a fost nationalizata deoarece in `40 actele de proprietate erau in Ucraina. Recent am gasit la autoritatile judetene si alte acte care atesta ca biserica este in proprietatea noastra.

Eu m-am consultat cu mai multi avocati care mi-au spus ca nu este nevoie sa deschid proces de retrocedare”, spune preotul. Din aceasta cauza dupa ce a inceput demolarea bisericii, preotul Grigor a deschis un proces de evacuare impotriva preotului ortodox. El mai explica ca procesul nu ar fi fost admis daca nu putea sa dovedeasca biserica este in proprietatea greco-catolicilor.

"Se distruge un monument istoric"

Lucrarile de demolare a bisericii din Sapanta au continuat cu toate ca exista o hotarare definitiva care stabileste ca acestea sunt ilegale. Preotul Mihai Grigor a solicitat judecatoriei din Sighetul-Marmatiei sa emita o ordonanta presedentiala prin care sa se stopeze lucrarile de demolare.

Pe 23 aprilie Judecatoria Sighetu-Marmatiei solutioneaza cauza si emite ordonanta prin care se dispune sistarea demolarii. Descarca de aici sentinta. “Noi ne-am adresat tuturor institutiilor. Am facut sesizari si la Guvern si la presedinte. Dar fara folos. Este o mare nedreptate pentru ca se distruge un monument istoric de patrimoniu UNESCO de aceea am vrut sa tragem un semnal de alarma. Eu nu vreau tensiuni in comunitate”, spune preotul greco-catolic.

Decizia magistratilor a fost ignorata si demolarea bisericii continua. “Fiecare da sentinte dupa cum il taie capul. Nu ne mai tot stresati. Noi ne rezolvam problemele pe plan local”, a mai declarat primarul Turda.

Au dat jos tura si crucea greco-catolica

Preotul greco-catolica sustine ca demolarea turlei bisericii nu era necesara. “Era nevoie de o reparatie, dar nu de demolare. Practic se mai inalta perete, acolo se face o alta biserica. Este orgoliul preotului ortodox care doreste sa stearga orice urma ca biserica a fost ctitorita de greco-catolici”, sustine preotul Grigor.

Vechia turla a bisericii avea caracteristicile bisericilor apartinand acestui cult iar in varful turlei avea pusa crucea greco-catolica. Potrivit preotului Grigor, totul este o rabufnire de orgoliu a preotului ortodox.

Noi nu vrem sa ii scoatem din biserica. Ani de zile ortocsi si-au tinut slujbele in acesta biserica. Dar trebuie sa spun ca noi de sase ani asteptam ca Primaria sa ne dea autorizatia de construire pentru o biserica a noastra”, mai spune preotul. El a explicat ca doreste sa construiasca o biserica traditionala din lemn in apropierea Cimitirului Vesel.

Ne-au tot amanat. Cei din Consiliul Local mi-au spus ca pot sa imi fac biserica dar undeva pe o ulita infundata. Eu vreau sa fac o biserica frumoasa din lemn traditionala. Aici e toata problema ca, e orgoliul protului ortodox. Sa stiti ca multi oameni din sat nu sunt de acord cu el”, a mai declarat preotul Grigor.

 • Biserica din localitatea maramureseana Sapanta a fost construita in anul 1886 de catre preotii greco-catolici Ioan Huba si Simion Balea. Ei au construit si o casa parohiala moderna pentru acea perioada. Casa parohiala era luminata cu gaz si avea un sistem de ventilatie propriu. Celebrul Cimitir Vesel a fost edificat in ani `40 in jurul bisericii greco-catolice.
 • Foarte putina lume stie ca preotul greco-catolic din localitate a fost cel care l-a incurajat pe Stan Ioan Patras sa scrie epitafuri hazlii pe crucile din cimitir. Recent, modelul crucilor din Cimitirul Vesel au fost inregistrate la OSIM devenind marca inregistrata a unuia dintre urmasii mesterului Stan Ioan Patras. Pe larg aici 
 • Un caz similar a fost inregistrat in 2008 in localitatea Ungheni din judetul Mures. Acolo preotul ortodox a decis sa demoleze de tot vechia biserica greco-catolica si sa construiasca peste o nou biserica. Pe larg despre acest subiect aici
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9488 vizualizari

 • +18 (26 voturi)    
  a fost romania (Miercuri, 13 mai 2009, 13:36)

  greco catolic din ardeal [anonim]

  Acum citiva ani m-am intilnit cu un fost detinut politic, mi-a spus : baiete, nu uita poporul asta e pe duca, atunci eu am ramas surprins de cele afirmate de dinsul, dar odata cu trecerea anilor am ajuns la aceeasi concluzie.

  Doresc sa afirm ca :

  poporul roman nu cunoaste istoria tarii
  poprul roman nu cunoaste istoria bisericii greco catolice
  poporul roman este : " omul nou format " pe care l-a lasat dupa 50 de comunism

  In concluzie : biserica ortodoxa avind in frunte prea inaltele fete bisericesti este in acest moment intr-un mare con de umbra.

  PAX.
  • -8 (24 voturi)    
   Grecocatolic semidoct (Miercuri, 13 mai 2009, 13:52)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui greco catolic din ardeal

   Apropo de cunoasterea istoriei poporului roman:

   Scurt test de istorie:

   1. Cate biserici si manastiri ortodoxe a distrus cu tunurile generalul Adolf von Bucow din ordinul Mariei Tereza, fiindca de bunavoie romanii ardeleni nu doreau sa treaca la greco-catolicism?

   2. Cate biserici greco-catolice au fost construite pe ruinele acestor biserici si manastiri ortodoxe?

   Nu ca as fi de acord cu distrugerea unui monument - nu sunt, chiar ma revolta - insa m-am saturat de minciunile si jumatatile de adevar spuse de greco-catolici.
   • +10 (20 voturi)    
    sursa? (Miercuri, 13 mai 2009, 14:22)

    un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

    Imi puteti indica o lucrare stiintifica in care este mentionat acest Adolf von Bukow si daramarea bisericilor ortodoxe cu tunul?

    E prima data cand aud de acest lucru.
    • -5 (17 voturi)    
     sursa: google it! (Miercuri, 13 mai 2009, 14:33)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

     Sau acum vrei si martori oculari?
     • +7 (13 voturi)    
      am incercat (Miercuri, 13 mai 2009, 14:48)

      un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

      Am incercat si am gasit informatii despre asta doar pe site-uri asociate bisericii ortodoxe romane, si un articol ce descrie maramuresul pentru turisti si mentioneaza doar acest lucru.

      Nu am gasit nici o lucrare stiintifica, sau macar un articol care sa nu fie scris de un roman despre asta.
      • -1 (13 voturi)    
       Ti-am dat linkuri (Miercuri, 13 mai 2009, 15:03)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

       De pe wikipedia despre general si faptele sale.
       Incearca sa cauti Buccow si pune setarile la limba engleza.

       "sau macar un articol care sa nu fie scris de un roman despre asta"
       http://en.wikipedia.org/wiki/Sofronie_of_Cioara

       Acum o dai in diverse, iti zic eu, pana la urma o sa zici ca vrei martori oculari.

       Evident ca daca a omorat romani din transilvania sursele sunt romanesti, doar n-ai vrea sa ne planga de mila englezii, nu?
       • +3 (3 voturi)    
        Sofronie (Miercuri, 13 mai 2009, 19:14)

        julius [anonim] i-a raspuns lui Anonim

        Sofronie de la Cioara nu era roman, asa cum episcopii ortodocsi din Banat si Transilvania- dupa unirea Romanilor din Transilvania cu Roma, nu erau Romani! Interesant ca BRU e acuzata ca ea antiromana, in schimb in BOR episcopii pana la 1800 erau sarbi, iar marele Saguna era aroman! Slava Boje!
        • -2 (2 voturi)    
         Mai citeste! (Miercuri, 13 mai 2009, 23:24)

         cosmin [anonim] i-a raspuns lui julius

         Sarbii au venit in perioada in care ortodoxia din Ardeal trecea prin vremuri grele...
        • 0 (0 voturi)    
         Saguna, un mare roman! (Miercuri, 13 mai 2009, 23:29)

         Axul [anonim] i-a raspuns lui julius

         Aromanii sunt romani sud-dunareni, pentru ca Dunarea curge prin mijlocul Romaniei de dinainte ca evreii sa fi plecat din Iudeea.
         Evreii vor sa intoarca la locul lor, de ce nu ar face si Dunarea la fel?
     • +3 (11 voturi)    
      vorbea de "surse autorizate" (Miercuri, 13 mai 2009, 15:38)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

      Nu de "barfe" (vezi si gafa de zilele trecute, cu Wikipedia) sau de intoxicarile care poarta "marca BOR"...
      • -5 (5 voturi)    
       Autorizate de cine? ;) (Miercuri, 13 mai 2009, 16:35)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

       http://books.google.com/books?q=buccow+orthodox&btnG=Search+Books

       Sau exemple date de Calin:

       Keith Hitchins, The Idea of Nation: the Romanians of Transylvania, 1691-1849, Bucharest: Editura ştiinţifică şi enciclopedică, 1985.
       Robert William Seton-Watson, A History of the Roumanians, London: Cambridge University Press, 1934, pp. 181-182.
       Georges Castellan, A History of the Romanians, Boulder: East European Monographs, 1989, p. 109.
       Keith Hitchins, The Romanians 1774-1866, Oxford University Press, 1996, pp. 202-203.
    • -6 (12 voturi)    
     Am dreptate - semidocti (Miercuri, 13 mai 2009, 14:40)

     Catalin [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

     Are si statui in Austria.
     Apare in multe lucrari de istorie.
     Trebuie doar sa citesti - si nu ma refer la google si wikipedia, ci la carti de istorie.
     • +5 (11 voturi)    
      totusi (Miercuri, 13 mai 2009, 14:53)

      un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

      V-as fi recunoscator daca mi-ati recomanda o carte de istorie sau orice lucrare istorica ce vorbeste despre aceste lucruri.

      Eu nu vreau sa sugerez ca nu s-a intamplat, vreau sa aflu adevarul.
      • -1 (9 voturi)    
       Uite surse staine :) (Miercuri, 13 mai 2009, 15:05)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

       http://books.google.com/books?q=buccow+orthodox&btnG=Search+Books
      • +2 (12 voturi)    
       Nu-ti merge (Miercuri, 13 mai 2009, 15:22)

       Catalin [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

       Vrei carti scrise de straini?
       Keith Hitchins, The Idea of Nation: the Romanians of Transylvania, 1691-1849, Bucharest: Editura ştiinţifică şi enciclopedică, 1985.
       Robert William Seton-Watson, A History of the Roumanians, London: Cambridge University Press, 1934, pp. 181-182.
       Georges Castellan, A History of the Romanians, Boulder: East European Monographs, 1989, p. 109.
       Keith Hitchins, The Romanians 1774-1866, Oxford University Press, 1996, pp. 202-203.
       Mai vrei?

       Sau crezi ca "ne prinzi"? Si cand nu merge bagati pe fanaticii vostri cu net sa toarne cu minusuri? Cenzurand aceste mesaje nu inseamna ca aveti automat dreptate - din contra, arata disperarea voastra cand nu aveti dreptate!
       Nu ati invatat nimic din istorie - cu secole in urma ardeati cartile si autorii "eretici" acum bagati vot cu "minus" si turnati minciuni!
       • +6 (10 voturi)    
        ce minciuna? (Miercuri, 13 mai 2009, 16:22)

        un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

        N-am spus nici o minciuna, doar am intrebat.
        A fost nevoie sa intreb de mai multe ori pana sa obtin un raspuns cum trebuie. Daca stiati de lucrurile astea, era asa de greu sa cautati o sursa?

        Din punctul meu de vedere, era greu sa ajung la un astfel de articol pornind doar de la numele scris gresit Bukow, cum a fost dat de primele comentarii.


        Nu inteleg de ce pentru atatea lucruri trebuie sa ajungeti la jigniri. Va rog sa observati ca eu am fost politicos in toate mesajele.
       • +9 (9 voturi)    
        Bukow (Miercuri, 13 mai 2009, 18:17)

        gigi [anonim] i-a raspuns lui Catalin

        Numai niste semidocti l-ar putea pune pe Bukow in legatura cu Biserica Catolica.

        Bukow a fost general austriac, fidel Imperiului Habsburgic, care nu a fost catolic. In momentul in care pe granita de est a imperiului au aparut provocari sustinute de Imperiul Tarist prin diversi "calugari" croati si sarbi, generalul a fost trimis sa faca ordine. Cititi cartea lui Iorga despre Istoria Bisericii Romanesti, dar o editie publicata inainte de 1940.

        In plus de asta, in perioada respectiva Maria Tereza a dat porunca ca toate manastirile contemplative, care nu produc nimic pentru societate, sa fie inchise. Au fost inchise zeci de manastiri catolice in Imperiul Habsburgic pentru acest motiv.

        Cine spune ca Bukow a distrug manastiri ortodoxe pentru ca erau ortodoxe, ori e rau intentionat, ori habar nu are de istorie. Va recomand tuturor sa mai puneti mana pe o carte de istorie adevarata.
    • -4 (8 voturi)    
     Surse: (Miercuri, 13 mai 2009, 14:57)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

     http://ro.wikipedia.org/wiki/Adolf_von_Buccow
     http://ro.wikipedia.org/wiki/T%C4%83nase_Tudoran
     http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_parohiei_din_Le%C5%9Fu
   • +2 (2 voturi)    
    Da? (Miercuri, 13 mai 2009, 19:10)

    Iulian [anonim] i-a raspuns lui Catalin

    Pai daca tu cunosti numarul bisericilor distruse de Bucow, sa ni-l spui ca sa stim si noi! De asemenea vrem si dimensiunile bisericilor si materialul de constructie! Sic!
   • +1 (1 vot)    
    . (Joi, 14 mai 2009, 11:55)

    xulescu [anonim] i-a raspuns lui Catalin

    Totusi, ne vrem a fi in secolul al 21-lea, nu in secolul al 18-lea, nu?
  • -1 (11 voturi)    
   a fost... (Miercuri, 13 mai 2009, 13:53)

   roman ortodox din Romania [anonim] i-a raspuns lui greco catolic din ardeal

   Care e istoria bisericii greoco-catolice?
   Facem un exercitiu de memorie si sinceritate?
   Il contine sau nu pe generalul Bukow aceasta istorie?
  • +6 (10 voturi)    
   din pacate asa e (Miercuri, 13 mai 2009, 15:34)

   flic [anonim] i-a raspuns lui greco catolic din ardeal

   ai dreptate in tot ce spui...
   pentru ca austriecii au distrus biserici ortodoxe acum 200 de ani inseamna ca si ortodocsii au dreptul sa ia cu japca si sa demoleze biserici ale fratilor lor greco-catolici.
   asa e logica unora.....

   si apropo, biserica greco - catolica a avut un rol FUNDAMENTAL in marea unire.
   dar cine sa mai tina minte asa detalii nesemnificative?
   da-i inainte cu buldozerul, dom' parinte, ca asa se face lucrarea crestina....
   • -5 (7 voturi)    
    asa e (Miercuri, 13 mai 2009, 15:45)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui flic

    Ortodocsii nu au luat nimic cu japca, biserica e a lor pentru ca stramosii lor au construit-o.
    Stramosii erau atunci greco-catolici e drept, dar stramosii-stramosilor lor erau la randul lor ortodocsi si bisericile la fel le-au fost furate putem spune, nu?

    Ai dreptate, nu conteaza PREA MULT ce a fost in trecut, in prezent biserica e a ortodocsilor care sunt 3.000 in comparatie cu doar 18 greco-catolici.

    Despre ce buldozer vorbesti?
    Preotul vrea sa schimbe turla si sa vopseasca biserica in albastrul, la fel cum e vopsit tot cimitirul.
    Nimeni nu darama NIMIC.
    • +6 (8 voturi)    
     din pacate nu asa e (Miercuri, 13 mai 2009, 16:21)

     flic [anonim] i-a raspuns lui Anonim

     ortodocsii au luat cu japca toate bisericile greco-catolice odata cu scoaterea bisericii greco-catolice in afara legii de catre comunisti.
     ...iata inca un mod dragut in care comunistii si BOR isi dau mina peste tara....

     si ce erau stramosii stramosiilor ortodocsilor nu prea conteaza.
     conteaza furtul din 1948.
     si dreptatea nu prea are nimic de-a face cu forta numerelor. nu conteaza daca e 3000 -18 , poate sa fie si 10.000 la unul. conteaza cine e proprietar de drept.
     • -5 (7 voturi)    
      Standarde logice duble! (Miercuri, 13 mai 2009, 16:42)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui flic

      Cine e proprietarul de drept?
      Nu urmasii oamenilor care au construit biserica?
      Daca oamenii au acte pe biserica, nu ei sunt proprietarii de drept?
      De ce situatia de la 1948 si nu 2009 ?
      De ce 1948 si nu ~1700 ?
      Pentru ca asa iti convine tie?

      Comunistii i-au fortat pe oameni sa treaca la ortodoxie, acum vrei sa-i fortam pe ortodocsi sa treaca iar la greco-catolicism?

      Nu observi standardul dublu de logica pe care-l folosesti?
      • +8 (8 voturi)    
       ba chiar triple! (Miercuri, 13 mai 2009, 16:56)

       flic [anonim] i-a raspuns lui Anonim

       pentru ca situatia de la 1948 se ia ca reper pentru toate retrocedarile care se fac in momentul de fata.

       ...si nu cred ca ortodocsii au vreun act de la 1700 pe biserica...asa fiind vorba intre noi,

       si nu trebuie nimeni sa forteze pe nimeni sa treaca la nimic, doar sa nu pastreze prin forta ceea ce au luat prin rapt si sa distruga din ignoranta ceea ce ar trebui sa dea cu smerenie inapoi.

       si apropo, distrugerea sau modificare unui monument istoric este caz PENAL.
       • -6 (6 voturi)    
        te faci ca nu intelegi (Miercuri, 13 mai 2009, 17:12)

        Anonim [anonim] i-a raspuns lui flic

        Oamenii au acte ca stramosii lor au construit biserica la 1886.
        Eu cu 1700 si 1948 si 2009 am vorbit de situatia generala -- majoritatea erau ortodocsi sau greco-catolici.
        Biserica este a comunitatii care a construit-o, te-am intrebat de ce ai ales situatia de la 1948 ca relevanta pentru orientarea bisericilor in general.
        De ce ti se pare corect sa reparam situatia de la 1948 si nu de la 1700 (in general nu in speta asta).
        Arpopo, a repara situatia cu cea de la 1948 e tot aia -- la la 1948 si in 2009 biserica era a comunitatii.

        Nu se pune nici o clipa problema asupra proprietatii bisericii, ea apartine comunitatii care a construit-o.

        Oamenii astia nu au furat nimic, au mostenit o biserica facuta de parintii lor, ce nu e asa de clar?
        • +3 (3 voturi)    
         biserica greco-catolica (Miercuri, 13 mai 2009, 19:46)

         danaclaud [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

         ar trebui sa aratam respect pentru Biserica Greco-Catolica pentru sacrificiul episopilor ei pentru credinta (iuliu Hossu, Ioan Balan, Valeriu Traian Frentiu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Suciu etc) si pentru ceea ce au facut pentru poporul roman prin Scoala Ardeleana (au dovedit latinitatea limbii romane). Astazi tu iti scrii rautatile in limba romana datorita lor. In Scoala Ardeleana s-au format profesori, invatatori care i-au invatat pe romanii ardeleni, moldoveni sa scrie romaneste.
         Majoritatea sunt ortodoscsi spui si din aceasta cauza biserica este a lor. Dar daca intr-o vila locuiesc doua persoane, vila trebuie luata cu forta de catre o familie formata din zece persoane, doar, pentru ca sunt mai multi!
         • -2 (2 voturi)    
          biserica ortodoxa (Joi, 14 mai 2009, 11:05)

          Anonim [anonim] i-a raspuns lui danaclaud

          Cred ca au fost mai multi ortodocsi inchisi prin inchisori, nu?

          "Astazi tu iti scrii rautatile in limba romana datorita lor."

          Fals, eu scriu in romana pentru ca mama a fost romanca, la fel si bunica, la fel si stra-bunica si stra-stra-stra-stra-bunica ei, nu pentru ca cineva a "dovedit" ca limba romana e de origine latina.
          Asta nu schimba meritul scolii Ardelene, dar totusi, vorbim de enoriasi, OAMENI, nu de preoti sau biserica greco-catolica in sine, nu? ;)

          "In Scoala Ardeleana s-au format profesori, invatatori care i-au invatat pe romanii ardeleni, moldoveni sa scrie romaneste."
          Hai nu ma innebuni, ia zis, din ce regiune a tarii avem cele mai vechi scrieri in limba Romana?
          Asta e tipic pentru ardeleanul greu de cap sa creada ca la el s-a inventat apa calda.....

          Ia zi-mi 3 contemporani ardeleni ai lui Cantemir, Neculce si Ureche?
  • +3 (3 voturi)    
   Documente Cimitir Vesel (Miercuri, 13 mai 2009, 17:01)

   gica [anonim] i-a raspuns lui greco catolic din ardeal

   Toate documentele despre acest caz gasiti la:

   http://www.greco-catolica.org/a465-Biserica-Ortodoxa-Romana-distruge-Cimitirul-Vesel-din-Sapanta.aspx
  • +3 (3 voturi)    
   Erori peste erori (Joi, 14 mai 2009, 10:31)

   Observatorul [anonim] i-a raspuns lui greco catolic din ardeal

   1. Este abominabil sa se distruga un monument. Oricine o face (din false motive de consolidare, din motive anti greco-catolice) greseste si comite o infractiune.

   Popa ortodox ar face bine sa dea socoteala publicului, bisericilor si organismelor statului.


   2.
   > In primul rand, aceste lucarari au fost
   > avizate in mod ilegal, deoarece preotul
   > ortodox nu este proprietarul bisericii si
   > a cimitirului. Acestea sunt proprietatea
   > Bisericii Greco-Catolice

   Biserica si cimitirul apartin comunitatii, care este clar ortodoxa. In Sapanta nu exista greco-catolici (cu exceptia celor "18").

   Majoritatea temeiurilor legale ale bisericii greco-catolice se sprijina pe acte ale imperiului austro-ungar, care la randul sau a abuzat de forta distrugand proprietati comunitare si religioase ale comunitatilor ortodoxe.

   De aceea, in evaluarea proprietatii unui cimitir si al unei biserici nu trebuie mers la acte emise de Imperiul Austro-Ungar, ci la situatia de dinaintea abuzurilor savarsite de acesta. Proprietatea terenului si a cimitirului este clar a comunitatii ortodoxe din sat (atestata cu mult inaintea abuzurilor care au favorizat aparitia proprietatilor greco-catolice).

   3. Biserica Greco-Catolica este nascuta pe fondul distrugerii a 400 sute de lacase de cult ortodoxe, a executiei publice a sute de preoti ortodocsi si a deportarii a zeci de mii de tarani romani ortodocsi.

   Nu poti cere unei comunitati de credinta sa isi renege martirii care sunt VII, chiar si daca omul modern traieste in prezent si nu acum 200 de ani.
 • +9 (21 voturi)    
  la ce sa te astepti de la un semidoct ortodox (Miercuri, 13 mai 2009, 13:39)

  clujean [anonim]

  specifice preotilor ortodocsi sunt lipsa de cultura, lipsa de obraz si lacomia; asta e si motivul pt. care am renuntat la contactul cu aceasta mafie bisericeasca satanista, cu texte mieroase si comportari revoltatoare.
  • -5 (13 voturi)    
   Citeste mai bine, preotul din sat are dreptate (Miercuri, 13 mai 2009, 13:51)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui clujean

   "Biserica a fost construita de stramosii nostrii si acum suntem toti ortodocsi"
   Biserica apartine comunitatii care a construit-o.
   Daca acea comunitate numara azi 3.000 de orotodocsi si doar 18 greo-catolici eu as spune ca biserica e a ortodocsilor (intre noi fie vorba, nu Papa a construit acea biserica ci stramosii ortodocsilor de azi).
   • +2 (14 voturi)    
    Stramosii ortodocsilor de azi (Miercuri, 13 mai 2009, 14:08)

    Horea [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Stramosii ortodocsilor de azi din Ardeal sunt: Lenin, Stalin, Petru Groza, Gheorghiu Dej, Nicolae Ceausescu, Teoctist si alti oameni destoinici si deosebit de "reprezentativi" pentru Romania si pentru Romani.
    Daca s-ar trage din Stefan cel Mare, Daniel Sihastrul sau Parintele Staniloaie, n-ar fi nimic de zis si in mod sigur nu s-ar manifesta asa.
    • -3 (11 voturi)    
     mai Horea (Miercuri, 13 mai 2009, 15:27)

     Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Horea

     Dupa cum spui tu, Ceausescu era ardelean!deci poprul rus tot din Ardeal se trage? a fi moldovean inseamna a fi ardelean?
     Stii cumva unde s-au nascut aceste personalitati mai mult sau mai putin controversate de care vb?
   • +15 (19 voturi)    
    mda (Miercuri, 13 mai 2009, 14:08)

    none [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    pana una alta, ortodocsii o darama... mai conteaza a cui e? cat de idiot sa fii sa o demolezi, indiferent ca e a ta sau nu?
    • -9 (17 voturi)    
     mnu (Miercuri, 13 mai 2009, 14:17)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui none

     Cat de idiot sa fii incat sa crezi ca isi darama propria biserica?
     Tu chiar pui botul la ce zice preotul greco-catolic?
     Oamenii isi repara TURLA bisericii, cum sa crezi ca demoleaza biserica?
     Lol, ce usor sunt manipulati romanii :))))
     • +7 (13 voturi)    
      Care turla? (Miercuri, 13 mai 2009, 14:42)

      A.Simionescu [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

      Eu nu mai vad nicio turla in poza...
      • -4 (12 voturi)    
       Esti turc sau nu intelegi romaneste? (Miercuri, 13 mai 2009, 14:50)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui A.Simionescu

       Nu auzi ca o renoveaza?
       TURLA?
       Hai sa-ti explic cu mere si cu perle:

       ->Turla nu e pentru ca o renoveaza
       -> Daca daramau biserica nu ai fi vazut biserica, nu cred ca ai fi vazut o turla suspendata in aer, deci biserica e la locul ei.

       In concluzie oamenii renoveaza turla (care nu este in poza) si nu au treaba cu biserica (care este in poza).

       Nu e simplu?
       • +4 (8 voturi)    
        esti chinez? (Miercuri, 13 mai 2009, 15:41)

        Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

        CUM o "renoveaza", daca o darama???

        Poza e clara! turla e daramata! CE trebuie, mai mult decat atat?
        • -2 (6 voturi)    
         esti eschimos? ;) (Miercuri, 13 mai 2009, 16:06)

         Anonim [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

         Daca renovau acoperisul, nu trebuiau sa-l dea jost pe ala vechi?
         Daca schimbau o usa, nu trebuiau s-o dea jos pe aia veche?

         Ce e asa de neclar, biserica nu se demoleaza, se renoveaza turla iar biserica se va vopsi in albastru.
         • +4 (8 voturi)    
          renovatul (Miercuri, 13 mai 2009, 16:27)

          ana [anonim] i-a raspuns lui Anonim

          A renova nu inseamna a da jos, invata ce inseamna sa renovezi.
          Daca ar da jos ceea ce trebuie renovat inseamna ca nici un monument pe lumea asta nu ar mai avea insemnatate istorica.

          Luati dictionarul cand nu cunoasteti termenii. Si nu cred ca voi in casele voastre va renovati usile ci pur si simplu le schimbati
          • +2 (2 voturi)    
           ne pierdem in nuante: (Miercuri, 13 mai 2009, 16:43)

           Anonim [anonim] i-a raspuns lui ana

           Unde am zis eu ca "renovezi" o usa?
         • +3 (3 voturi)    
          - (Miercuri, 13 mai 2009, 18:01)

          x [anonim] i-a raspuns lui Anonim

          Deci INLOCUIESC turla, nu o renoveaza.

          Ramane de vazut cu ce...
       • +2 (2 voturi)    
        turla demolata (Miercuri, 13 mai 2009, 19:48)

        danaclaud [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

        s-a demolat turla, nu este normal si se face in stil moldovenesc, ceea ce nu are nimic comun cu stilul maramuresan catolic.
   • +12 (16 voturi)    
    Te asculti ce spui? (Miercuri, 13 mai 2009, 14:37)

    A.Simionescu [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    Crezi ca are vreo importanta a cui e biserica? Putea sa fie si a penticostalilor de ziua a saptea...sau a mormonilor...De asemenea comunitatea greco-catolica putea sa nici nu existe. Este irelevant cati membri numara comunitatea. Nu poti justifica demolarea unui monument prin astfel de aberatii. Mai ales daca era inscris in patrimoniul UNESCO.
 • -7 (13 voturi)    
  Niste intamplari si mai triste... (Miercuri, 13 mai 2009, 13:43)

  Eu [anonim]

  ... au fost distrugerea a ZECI de manastiri si schituri ortodoxe din Transilvania de catre generalul Bukow...
  Aaaa... si "consolidarea" s-a facut cu TUNURILE.
  Greu sa te numesti frate crestin cu cineva care-si impune punctul de vedere in asa mod, nu?
  • +4 (6 voturi)    
   sursa? (Miercuri, 13 mai 2009, 14:18)

   un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui Eu

   Exista pe Internet vreo lucrare care sa ateste acest lucru?

   Am cautat pe google Bukow si nu gasesc nici un general.
   • -2 (4 voturi)    
    Uite: (Miercuri, 13 mai 2009, 14:41)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Adolf_von_Buccow
   • -1 (3 voturi)    
    si mai uite: (Miercuri, 13 mai 2009, 14:41)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_parohiei_din_Le%C5%9Fu

    Sunt multe exemple, dar daca te faci ca nu le vezi... ;)
    • -2 (8 voturi)    
     Nu te chinui (Miercuri, 13 mai 2009, 14:56)

     Catalin [anonim] i-a raspuns lui Anonim

     Sunt atat de inapoiati ca nu stiu nici macar pe google si wikipedia sa caute.
     Apar zecid e articole, inclusiv in germana si maghiara. Are articol si pe wikipedia in germana si pe cel din maghiara (e vazut si de maghiari ca un asupritor al secuilor).
     Iar despre "faptele de vitejie" ale lui s-a scris mult de-a lungul istoriei - mai ales ca a participat si la razboiul de 7 ani si a fost guvernatorul Transilvaniei....dar pentru asta iti trebuie putina cultura - nu numai fanatism religios.

     Lasa-i in negura lor - probabil ca toti acesti "buni catolici" de pe forum inca regreta inchizitia si arderile pe rug.
    • +3 (3 voturi)    
     multumesc (Miercuri, 13 mai 2009, 15:12)

     un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

     Nu ma prefac ca nu vad aceste exemple, ci chiar sunt interesat sa citesc despre asta.

     Doar ca avand in vedere cata istorie mincinoasa a fost produsa in timpul comunismului, as vrea sa citesc despre asta in lucrari serioase.

     Acum mi-ati dat pentru prima data un link unde este mentionata o sursa ce pare serioasa (in bibliografia articolului http://ro.wikipedia.org/wiki/Adolf_von_Buccow ). Multumesc pentru asta.
   • +6 (6 voturi)    
    prietene, istoria este plina (Miercuri, 13 mai 2009, 14:59)

    MG [utilizator] i-a raspuns lui un_om_de_cal

    prietene, istoria este plina de oameni vinovati (dupa criteriile de azi). Este de vina natura omului, nu credinta sau nationalitatea.
    • -4 (8 voturi)    
     Este plina... (Miercuri, 13 mai 2009, 15:15)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui MG

     Nu asta am zis si eu?
     Am facut o afirmatie simpla: cultul greco-catolic in Transilvania s-a impus cu TUNUL.
     Vrei acum sa plang de mila acestui cult fondat prin CRIMA si ura fata de romani si avand drept scop dezbinarea romanilor?
     Crezi ca Mariei Tereza (da, aia cu calul, stii tu care) ii pasa de ce cred romanii din Transilvania?
     Nu amice, doar a vrut sa-i dezbine de fratii lor din Muntenia si Moldova.
     • +4 (6 voturi)    
      minciuna! (Miercuri, 13 mai 2009, 15:47)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

      Greco-catolicii au fost cei care au adus Transilvania la Romania - toate povestile celelalte sunt abureli nascute de comunisti!

      Nu ar fi avut interes, Statul de atunci, sa "impuna cu tunul" o biserica care reprezenta interese EXACT contrare acelui Stat!

      Dar vad ca n-au disparut cu totul securistii din Romania, cei care au dat apa la moara tortionarilor care i-au bagat pe preotii greco-catolici in inchisori si la Canal ! >:
      • -2 (6 voturi)    
       jumatate de adevar e tot minciuna (Miercuri, 13 mai 2009, 16:13)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

       Pe unii greco-catolici ii stimez foarte mult -- vezi Corneliu Coposu.
       Eu nu am zis NICI O CLIPA ca GRECO-CATOLICII au tras cu tunul, ci tocmai generalul Buccow care nu era greco-catolic.

       INTENTIA pentru care s-a fondat acest cult a fost aceea de a-i dezbina pe romani.
       Modalitatea prin care s-a fondat a fost CRIMA.

       Cei care au fondat acest cult au esuat lamentabil, romanii din Transilvania nu si-au uitat originile.
       Nu am nimic cu greco-catolicii, dar asa cum am zis, sper ca nu vrei sa le plang de mila ca au cam dipsarut.
       Intoarcerea la ortodoxie mi se pare o reparatie istorica.

       Am ceva in schimb cu astfel de exemplare de preoti greco-catolici cu 18 enoriasi care-si doresc biserica a 3.000 de ortodocsi.
  • 0 (4 voturi)    
   bine... (Miercuri, 13 mai 2009, 15:43)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Eu

   ... ca s-a trezit BOR acum, pe post de Bukov!

   CE are a face una cu alta? Ce spuneti voi, cu Bukov, e abureala!
   Daca BOR procedeaza ca Bukov, atunci ar trebui ca atitudinea fatza de BOR sa fie mai rea decat fatza de Bukov - ca, pasamite, suntem mai "moderni", au trecut cateva sute de ani!
   • -3 (3 voturi)    
    fals, preotul greco-catolic e un nou Buccow (Miercuri, 13 mai 2009, 16:47)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    Exemplul cu mere si cu pere:

    ~1700 ortodocsii sunt majoritari, Buccow vine si le darama bisericile, ii converteste la greco-catolicism
    ~1848 -- majoritatea greco-catolicilor (atentie!!! greco-catolicii in 1930 NU DEPASEAU 30% din populatia Transilvaniei) au fost fortati sa treaca la ortodoxie

    ~2009 -- preotul greco-catolic isi doreste biserica si implicit sa converteasca cei 3.000 de ortodocsi

    Comparatia ta a BOR cu Buccow nu e foarte reusita, tocmai greco-catolicii sunt niste adevarati "Buccow" ai zilelor noastre.
    • +3 (3 voturi)    
     nu (Miercuri, 13 mai 2009, 17:00)

     un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

     Preotul greco-catolic nu doreste biserica inapoi, dupa cum a declarat (vezi articolul). Doar vrea sa nu fie daramat/modificat un monument istoric construit de greco-catolici.

     In schimb, BOR s-ar putea sa vrea sa reconstruiasca acea turla in alt stil arhitectural, pentru a sterge urmele cultului greco-catolic. In orice caz, ei sunt cei care darama in acest moment, deci comparatia cu Buccow tine.
 • +4 (8 voturi)    
  ce tara (Miercuri, 13 mai 2009, 13:55)

  mihail [anonim]

  ce tara??? atit am de spus.
 • +12 (16 voturi)    
  trist (Miercuri, 13 mai 2009, 13:55)

  Regat [anonim]

  Sunt ortodox, dar ceea ce face biserica ortodoxa acolo si in general comportamentul acesteia fata de biserica greco-catolica, este o mare mizerie. Nimic crestinesc, n-au acesti purtatori de sutana. O adunatura de securisti fara Dumnezeu.
  • -8 (12 voturi)    
   Hai pe bune (Miercuri, 13 mai 2009, 14:14)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui Regat

   Daca preotul ortodox din Sapanta e "un securist fara de Dumnezeu", si cel greco-catolic e un sfant cum se face ca Sapanta are 3000 de ortodoxi si doar 18 greco-catolici?
   Sa inteleg ca in viziunea ta acei minunati maramureseni sunt niste oligofreni care se lasa pacaliti de acesti "nemernici in sutana"? Atat de mult dispretuiesti tu aceste comunitati care, desi acum exista libertate a religiei, refuza sa se converteasca la alta religie?

   Repet - nu sunt de acord cu modul in care sunt mutilate monumentele noastre - probabil acolo se doreste sa se puna turla si cruce aurita si termopane, cum s-au pus in sute de biserici monument din tara - insa a desconsidera o intreaga comunitate mi se pare josnic.
   Poate vrei sa se intample ce se intampla peste tot in Vest (ai stii daca ai fi iesit si tu din vagauna unde locuiesti): sute de biserici catolice transformate in restaurante, discoteci, sedii de firme, locuinte particulare sau hoteluri (vezi in Maastricht, oras catolic din Olanda unde doar o biserica din cate catedrale are, a ramas destinata cultului, ca exemplu) din lipsa de enoriasi!

   Rusine acestor pseudo-crestini care arunca numai minciuni si venin pe forumuri!
   • +6 (8 voturi)    
    rusine voua mai degraba (Miercuri, 13 mai 2009, 15:14)

    mvr [utilizator] i-a raspuns lui Catalin

    sunteti doar o adunatura de bigoti ignoranti si agresivi
  • -6 (8 voturi)    
   mai baiatule (Miercuri, 13 mai 2009, 15:31)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Regat

   Tu stii cum, de ce au aparut si vor disparea deviatiile catolice?Pentru ca nu respecta SFANTA TRADITIE!!!!!! Nu savarsesc Sfanta Liturghie cum trebuie, mai rau , vorbesc despre unire!ei s-au despartit si vor sa ne intoarca dupa ei in loc sa se intoarca ei de unde au inceput sa abereze!
   CITITI Istoria religiei si veti evdea in care Biserica SFINTELE TAINE sunt pastrate intacte!
 • +6 (12 voturi)    
  Stimaţi Buni Creştini Ortodocşi, (Miercuri, 13 mai 2009, 14:06)

  rabi din săpânţa [anonim]

  ...chiar nu aveţi pic de ruşine? E vorba de bunii creştini care au scris pe aici. Nu mă refer nici la 'toleranţă', nici la 'europenism' şi nici la 'ecumenism'. Astea sunt cuvinte fără sens pt domniile dvs. E VORBA DE BUN SIMŢ. Chiar nu mai există de loc?????
  • -3 (3 voturi)    
   Da exemple (Miercuri, 13 mai 2009, 16:29)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui rabi din săpânţa

   Nu ai raspuns la comentariul nimanui, nu ai spus in fapt nimic, nu inteleg de ce anume te plangi?
 • +7 (13 voturi)    
  Religia (Miercuri, 13 mai 2009, 14:09)

  remus [anonim]

  Inca un mijloc de indobitocire.
  Inca un mijloc de imbogatire. Ca orice altceva in Romania de azi, o afacere, o invarteala...
  Singurul interes al popii ortodox de mai sus e sa isi apere mica afacere.
  Si ca sa ma leg si de subiect, nu ai sa vezi niciodata catolici, de care or fi ei (greco-, romano-) calcandu-se in picioare sa linga moastele nu stiu carui sfant....
  • -5 (11 voturi)    
   Alta minciuna papistasa (Miercuri, 13 mai 2009, 14:21)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui remus

   "nu ai sa vezi niciodata catolici, de care or fi ei (greco-, romano-) calcandu-se in picioare sa linga moastele nu stiu carui sfant..."

   Hai pe bune? Ignoranti ne crezi!

   Sunt mii de procesiuni catolice unde sunt purtate mii de moaste de provenienta fubioasa (catolicismul are tone de lemn din sfanta cruce)sau statuii miroculase in mijlocul unor multimi fanatice si dezordonate - vezi procesiunea si miracolul sangelui sfantului Gennaro din Napoli, dovedit de chimisti italieni ca fiind un fals, unde zeci de mii de credinciosi se calca in picioare sa vada "miracolul".


   Gata - lasati minciuna asta sfruntata. Catolicii sunt la fel ca ortodoxii in venerarea moastelor. Singurii care nu practica aceasta sunt protestantii si cultele neoprotestante.
  • +4 (8 voturi)    
   relighia (Miercuri, 13 mai 2009, 15:38)

   Art Ateu [anonim] i-a raspuns lui remus

   ortodocsi care alearga dupa bani... preoti catolici pedofili... Toti o apa si un pamant ...

   Marea schisma... o impartire teritoriala a avutiilor pamantesti...

   Biserica...cea mai mare si profitabila afacere a tuturor timpurilor....

   Religia... un mare bullshit... o indobitocire a celor saraci cu duhul...
   • 0 (6 voturi)    
    comunismul ateist? (Miercuri, 13 mai 2009, 16:15)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Art Ateu

    De el ce zici?
 • +9 (15 voturi)    
  hai sa ne distrugem istoria (Miercuri, 13 mai 2009, 14:30)

  zap [anonim]

  hai sa daramam biserica neagra din brasov si sa o facem ortodoxa! nu ?!
  in aceasta logica , propun ca toate bisericile neortodoxe -la care nu mai exista enoriasi sa fie transformate in biserici ortodoxe. evident, cu termopane, si cu decoratiunile kitsch aferente.

  altfel, nu este nicio diferenta pentru un occidental cand vede pentru prima oara palatele tiganesti si noile biserici ortodoxe kitsch.
  nu suntem in stare nici macar sa respectam traditia bizantina!
  • 0 (8 voturi)    
   Ai si nu prea dreptate (Miercuri, 13 mai 2009, 14:46)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui zap

   Acolo unde sunt monumente istorice trebuiesc respectate caracteristicile initiale.
   Mie imi plac bisericile bizantine, dar nu uita ca asta e o chestiune de gust, Biserica sunt oamenii si nu doar zidurile.
   • +3 (7 voturi)    
    biserica este civilizatie -este cautarea frumosulu (Miercuri, 13 mai 2009, 15:04)

    zap [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    1. La Sapanta vorbim de un monument istoric.Acel cimitir s-a nascut dintr-o mentalitate -greco-catolica-daca ii pot spune asa. Nu inteleg, cum ortodoxi pur si simplu isi insusesc un act cultural care nu ii reprezinta.asta este o hotie.
    2. Biserica nu este o chestie de gust. iar biserica este si ceea ce noi construim, practic in aceasta viata. Altfel ar fi un soi de nirvana-in care am trai nespalati, dezbracati, rahitici,etc.
    • -5 (9 voturi)    
     Lucifer e tatal minicinosilor (Miercuri, 13 mai 2009, 15:28)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui zap

     Biserica este cu totul altceva dacat cautarea frumosului, ea este cautarea creatorului Universului, Dumnezeu!

     1. Cimitirul vesel dateaza.... surpriza... din 1960.... adica e facut de ORTODOCSI in varianta actuala (vesela), daca nu crezi, uite aici:
     http://ro.wikipedia.org/wiki/Cimitirul_Vesel

     "Cimitirul îşi are originea în câteva cruci sculptate de Stan Ioan Pătraş. Astfel, în 1935, Pătraş a sculptat primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică şi o atracţie turistică."

     2. Biserica - constructie ESTE o chestiune de gust.
     Biserica -- credinta, evident nu tine de gust.
     • +4 (8 voturi)    
      sa fim corecti (Miercuri, 13 mai 2009, 16:18)

      zap [anonim] i-a raspuns lui Anonim

      1.Ai interpretat gresit Frumosul este armonie , este DUMNEZEU.

      2.Informatiile de pe wikipedia nu au valoarea stiintifica (istorica). Cimitirul Vesel nu dateaza de pe vremea comunistilor. fac exceptie , acele cruci postate dupa 1945 (care vin pe un filon deja batatorit greco catolic si nu ortodox!
      3. Despre biserica constructie vorbim. acum e mult kitsch in biserica -ata in constructie cat si in ritual. DA, in ritual.nu se mai respecta nimic din practica religioasa ortodoxa timpurie.
      • -4 (6 voturi)    
       eu sunt corect (ortodox) (Miercuri, 13 mai 2009, 16:52)

       Anonim [anonim] i-a raspuns lui zap

       1. Eu ti-am spus ca rolul Bisericii e cautarea lui Dumnezeu, nu cautarea frumosului si opulentei (vezi Vaticanul...)

       2. Iar te faci ca nu intelegi: Cimitirul "Vesel" a existat si inainte de 1945, dar NU era "Vesel".
       Majoritatea crucilor "vesele" sunt facute ~1960.
       Cimitirul "Vesel" este tipic spiritului romanesc, nu ortodox, si mai ales, NU (greco)-catolic.

       3. Despre ce practica ortodoxa timpurie vorbesti?
 • +3 (5 voturi)    
  problema e preotul ortodox lutai, dle biro! (Miercuri, 13 mai 2009, 15:10)

  spantanul [anonim]

  domnule biro, acolo e probleam cu preotul ortodox grigore lutai. acesta a mai facut ilegalitati, si dumneavoastra hotnews ati amai scris. lutai e mare bandit, a defrisat 17 hectare cica sa faca o manastire... din parc dendrologic ocrotit de lege, dar s-a milogit la procurori sa scape... scrie la dvs in ceva articol cu desant japonez la cimitirul vesel sau asa ceva... vedeti acolo
 • -6 (8 voturi)    
  ORTODOX (Miercuri, 13 mai 2009, 15:19)

  Bogdan [anonim]

  foarte bine ca se distruge, sa nu uitam cum au intrat catolicii in tara noastra,iar greco-catolicii sa nu uite ca sunt ortodocsi la baza, dar i-au corcit catolicii!
  ar fi bine daca ar disparea toate aceste monumente "istorice" si patrimonii catolice, nu unesco, intr-o tara ortodoxa...la ce ne ajuta?la pierderea sufletului si spiritului ortodox, in sfarsit un preot cu personalitate!
  biserica catolica si aberatiile ei au dus la aparitia sectelor, masonilor si tututror celor care il reneaga pe mantuitor!
  cum spunea parintele staniloaie,"unde este loctiitor(adica papa) ,titularul lipseste,adica Iisus Hristos!
  • +5 (7 voturi)    
   bine ca il au ortodocsii pe teodosie spagoveanul! (Miercuri, 13 mai 2009, 15:38)

   teodosie [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   lasati voi interpretarile cu papa si cum au venit catolicii - ca sunteti indoctrinati de va iese pe urechi... mai bine rezolvati rugati-ve voi pentru teodosie spagoveanu, lasati-l pe papa in grija altora.
   episcopiile ortodoxe au tinut de sarbi pana in secolul 19 bre mujicule, si la sarbi s-au dus toate... ca biserica ortodoxa n-a avut niciodata nici independenta, nici verticalitate.
   unirea cu roma nu s-a facut cu de-a sila, si acest fapt a adus progres romanilor... in acest timp patriarhul ordodox miron cristea tuna si fulgera impotriva propriilor conationali romani in transilvania si-i blestema pentru a da limbi ungurilor..
   mai puneti mana pe carte, nespalatilor!
   • -5 (7 voturi)    
    Episcopus pedophilus (Miercuri, 13 mai 2009, 15:56)

    Catalin [anonim] i-a raspuns lui teodosie

    Ma - mai bine sa avem popi si episcopi spagari decat popi si episcopi pedofili.
    Nu crezi?

    Ce parere or avea copii aia din Boston sau Irlanda, din California sau Brazilia care au fost molestati de acei preoti si "bishop"-i pedofili? Cred ca ar fi preferat sa stie despre ei ca sunt doar spagari...

    Si cauta pe google - sunt mii de copii molestati de acesti preoti....adevarat e ca ai nostri, aia ortodoxi, mai baga mana in cutia milei, dar nu prea am auzit de ei ca ar viola copilasi.

    E o diferenta nu? Chiar de moralitate.
    • +5 (7 voturi)    
     nu este decat o diferenta de informare (Miercuri, 13 mai 2009, 16:32)

     io [anonim] i-a raspuns lui Catalin

     din pacate sunt si dinastia. un preot din orasul meu a violat o fata acum vreo 15 ani. nu numai ca nu a patit nimic si ca e si in prezent preot, la aceeasi biserica, dar are, aparent, un statut superior fata de celelalte biserici din oras, de exemplu a interzis acum vreo doi ani o colecta pentru repararea unei alte biserici, tot ortodoxe, pe motiv ca respectiva colecta avea loc in centrul orasului, adica pe teritoriul parohiei lui.
    • +3 (3 voturi)    
     moralitate (Miercuri, 13 mai 2009, 17:19)

     Mihai [anonim] i-a raspuns lui Catalin

     Si ce erau episopi greco-catolici?
     De ce sa nu vorbim despre episcopii si preotii ortodocsi slugi ale comunismului ateu si a securitatii care au distrus atatea vieti, prin sacrilegiul de a divulga taina spovezii?
     Asta ca veni vorba de moralitate.
    • +3 (3 voturi)    
     si in manastirile ortodoxe sunt popi homo la greu (Miercuri, 13 mai 2009, 18:07)

     evil man [anonim] i-a raspuns lui Catalin

     hai sa nu stabilim ierarhii in rau, ca ar fi mai bine cu popi spagari decat cu popi pedofili. e cretina comparatia oricum..

     si in manastirile ortodoxe colcaie de parinti homosexuali.. pedofili le e mai greu sa fie, ca nefiind aglomerari urbane ca-n lumea civilizata, in romania e mai greu cu discretia in ceea ce priveste pedofilia... dar conspirativitatea de tip securist a BOR la noi tine bine ascunse cazurile de homosexualitate dar si pe cele de pedofilie... am vazut preoti ordodocsi homosexuali in inregistrari pe net cum se dezlantuie cand ies in marile orase... la fel cum sunt preoti homosexuali si la greco sau romano- catolici. deopotriva, asa ca sa vedem adevarul intreg si poate ca ar fi mai bine sa lasam deoparte rahatul, ca e peste tot
     ...

     problema fundamentala e de fapt proprietatea. principiul dreptului de proprietate. dar la noi nu e nimic sfant, nici oamenii, nici principiile. si ni se trage de la regimul comunist in principal, dar si de dinainte.


     nu-mi mai racesc gura de pomana... baiul e in Welthanschaung-ul natziei... mentalitatea de sclavi si fundamentalismul ortodox impus inca de la andrei saguna, n-or pieri decat odata cu natzia...
   • +3 (5 voturi)    
    apel la toleranta (Miercuri, 13 mai 2009, 18:16)

    Bunul simt [anonim] i-a raspuns lui teodosie

    intre un popa nazist, unul pedofil si altul spagar, pe cine ati alege?
    eu pe niciunul, ca toti sunt delincventi, cu un grad mai mare sau mai mic de vinovatie. o vinovatie data in plus de straiele popesti de parada.
    in biserica e plin de securisti - retrasi aici sa pape o pita dupa 1989, cand securistii mai inalti au intrat in zone economice, iar aia mai mici in biserici, universitati etc. tot ce urmaresc e religia banului, indiferent unde sunt infiltrati. nu va lansati in dispute sterile, ca ei asta vor. puneti la baza lucrurile sanatoase. daca te bazezi pe lege, cum ar fi in cazul acesta pricipiul dreptului sfant la proprietate, indiferent de ce biserica e vorba, at least va triumfa bunul simt.
    apropo de dezvaluirile romaniei libere - atat teodosie, cat si gherasim (cazul cozia) sunt securisti de rang inferior. gherasim, daca vreti - ca o picanterie, l-a turnat de nu se poate pe cardinalulu, atunci episcop greco catolic Iuliu Hossu, aflat in surghiun la caldarusani.
    oameni buni, nu cadeti in capcana raului - daca sunt islamici, ortodocsi, luterani, catolici - nu conteaza. conteaza bunul simt si o baza legala dupa care sa se trnseze lucrurile, ca altfel nu se ajunge nicaieri.. ecumenism nu inseamna sa tragi spuza la biserica ta, ci sa fii in primul rand tolerant cu celalalt, indiferent cine sau ce este el.
  • -3 (5 voturi)    
   . (Miercuri, 13 mai 2009, 15:42)

   nooname [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   Bogdan, tu ai o mica frustrare asa...nu?
  • +2 (2 voturi)    
   vocatia distrugerii (Miercuri, 13 mai 2009, 20:28)

   Mircea [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Preacuviosule, deocamdata mediteaza la felul in care voi, ortodocsii, condusi de partidul comunist si binecuvintati de patriarhii vostri rosii, v-ati demolat propriile monumente istorice si de arta: Vacaresti, Cotroceni, Sf. Vineri, etc, etc.
   Pe e alta parte, cum iti explici ca poporul asta, declarat 90% ortodox a ajuns rusinea Europei?
   Bukow ne-a impus sa furam, sa mintim, sa fim neseriosi? Cum iti explici ca romanii ardeleni au fost (oare mai sint?) cu doua capete deasupra "regatenilor"? Iti spun eu: pentru ca au primit o educatie crestina autentica nu au redus credinta la rituri si superstitii.
   Rusine sapintenilor si tuturor celor care distrug monumente!
 • -6 (8 voturi)    
  lucrari istorice...? (Miercuri, 13 mai 2009, 15:22)

  Bogdan [anonim]

  Cum sa fie mentionata bombardarea manastirilor si bisericilor ortodoxe de catre intrusi, in vreuna din lucrarile de istorie, cand istoricii fie sunt masoni,fie catolici?Catolicii vor sustine ca ei le-au zidit din temelii, iar masonii nu au interes sa discute despre asta, scopul lor este mentinerea starii de conflict si sters in randul oamenilor!
 • +2 (6 voturi)    
  ordonanta preSEdintiala :) (Miercuri, 13 mai 2009, 15:37)

  Codruta N [utilizator]

  Domnu' Biro, este vorba despre o Ordonata emisa de preSEdintele Judecatoriei - nu de presedintele tzarii; din cauza asta ii zice "ordonanta preSEdintiala", nu "preZIdentiala" - corectati! ;)

  Cat despre popã - daca nu a respectat o ordonanta presedintiala, sa i se faca plangere PENALA !!!
 • +2 (4 voturi)    
  Precizari (Miercuri, 13 mai 2009, 15:37)

  Catalin [anonim]

  1. Sunt impotriva renovarilor si modernizarilor gen termopane, aer conditionat care gaureste peretele vechi de secole, turle si cruci stralucitoare, din tabla aurita, sau alte kitchuri.
  2. Sunt pentru toleranta religioasa si sunt impotriva tuturor fanaticilor - si a celor ortodoxi, nu numai impotriva fanaticilor catolici, protestanti, neoprotestanti sau musulmani.
  3. Sunt pentru adevarul istoric - constructia multor biserici greco catolice s-a facut pe ruine ortodoxe fumegande si s-a facut in urma unor atacuri barbare, a unei convertiri de cele mai multe ori fortata, care a creat si multi martiri. Asta insa nu justifica distrugeri din partea actualei majoritati ortodoxe.
  4. Sunt de acord cu principiul ca daca majoritatea covarsitoare a comunitatii a trecut la alt cult (cel ortodox in cauza), biserica sa rama comunitatii - asta nu inseamna ca doresc ca putinii greco-catolici ramasi (sau convertiti) sa fie alungati cu pietre din sat sau biserica.
  5. Sunt impotriva minciunilor, a cenzurii.

  Si urasc cand orice disputa capata tenta religioasa, fanatica (acum problema renovarii turlei a devenit disputa intre ortodoxi si grecocatolici, la fel cum acum cateva zile problema construirii unui monument prin defrisarea unui parc a devenit disputa intre antisemiti si cei care sustin pe evrei). Aici nu e un conflict confesional - e mai rau in opinia mea, un monument in loc sa fie conservat si renovat e "modernizat" intr-un mod nefericit.
  • +6 (6 voturi)    
   Multe ar fi de spus... (Miercuri, 13 mai 2009, 17:03)

   salajean greco-catolic [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   ...si nu mi-e usor pentru ca am trait aceasta perioada zbuciumata si rusinoasa a istoriei poprului roman. Am trait-o pe pielea mea. Despre ce sa vorbesti, despre manipularile din anii 90 a popilor ortodocsi? Ca ziceau de noi ca suntem unguri (noi care am dat Romaniei alfabet latin, Scoala Ardeleana etc.)? Ca cei mai mari comunisti au devenit dupa Revolutie mari ortodocsi? In mai toate localitatile ardelene, ca politia a favorizat intotdeauna pe ortodocsi in prima faza? De ce a fost importanta aceasta prima faza, pentru ca atunci s-au constituit nucleele dure , daca imi permiteti aceasta exprimare, atunci i-au mintit pe credinciosi ca suntem unguri, ca suntem homesexuali, pedofili, vrem sa dam Ardealul ungurilor samd. Iar credinciosii odata convinsi de lucrurile acestea au respins intoarcerea la greco-catolicism, la TV se prezentau istorii false sau interpretate tendentios (faza cu Bukow este semnificativa in acest sens) si Doamne, cate si mai cate! Noi greco-catolicii avem un salut : "Laudat sa fie Isus!" Inainte de 1948 era ceva normal sa auzi acest salut in satele ardelene chiar in loc de "Buna Ziua!" La scoala profesorii iti spuneau sa nu mai saluti asa, ca nu e frumos. Cautati-ii acum pe acesti profesori si-i veti gasi in dreapta popii ortodox din localitate, asta e caz concret! Mari comunisti inainte de Revolutie, mari "ortodocsi" dupa!
   Discutand strict juridic: La catolici Biserica (zidurile si bunurile imobiliare aferente) sunt proprietatea Episcopiei. Actele pe aceste biserici din Ardeal demonstreaza clar dreptul de proprietate al greco-catolicilor! Gaselnita ortodxa a fost cam asta: bisericile sunt bunurile comunitatii! Astfel i-au indemnat (episcopii) pe preotii ortodocsi sa faca tot ce le sta in putere sa obtina majoritatea in comunitatile lor: prin manipulare, prin amenintare, prin tot ce s-a putut! Dar ma intreb, daca sa zicem comunitatea care frecventeaza Catedrala Patriarhala din Bucuresti decide ca trece la islam, de exemplu, ce se intampla?
   • -2 (6 voturi)    
    Raspuns: DA (Miercuri, 13 mai 2009, 17:27)

    Catalin [anonim] i-a raspuns lui salajean greco-catolic

    "Dar ma intreb, daca sa zicem comunitatea care frecventeaza Catedrala Patriarhala din Bucuresti decide ca trece la islam, de exemplu, ce se intampla?"

    Da - nu asta s-a intamplat la Constantinopol, devenit Istanbul, si unde toate manastirile ortodoxe, toate bisericile, toate catedralele ortodoxe, in frunte cu Sfanta Sofia, au devenit moschei. (In intreaga lume musulmana de altfel)

    Exemplele pot continua.
    Multe biserici in lume sunt construite pe fundatiile unor temple pagane - daca vin acum si declar ca eu cred in Jupiter si in Apolo imi retrocedezi Vaticanul, construit pe ruinele unui templu pagan?

    Iar umbli cu jumatati de masura - si biserica catolica si greco-catolica a avut tradatorii, turnatorii, securistii ei! Mai ales in tarile comuniste unde au fost majoritare. La fel cum si ortodocsi au suferit, alaturi de frati greco-catolici in inchisori! Multi ortodocsi dealtfel au patimit in temnitele comuniste.

    E greu de crezut ca intregi comunitati sunt atat de ignorante sau usor de intimidat, sau de mintit, incat sa fie prostiti sa ramana in masa ortodocsi asa cum spui tu. Eu zic, din contra ca instinctul si inteligenta ardelenilor le spune ca adevarul e cam de partea ailalta. De aceea voi sunteti sub 200,000 fata de milioanele de ortodocsi ardeleni.

    Si ca un crestin catre altul iti zic - mai vedeti si de barnele din ochii vostri, cand comentati despre paiele noastre.
    La urma urmei si aroganta si vanitatea sunt pacate. Va place sa va impaunati ca fiind mai buni, mai demni, mai sfinti - insa aveti tone de gunoaie ascunse sub pres.
    • +1 (1 vot)    
     esti mult in eroare (Miercuri, 13 mai 2009, 23:40)

     greco-catolic salajean [anonim] i-a raspuns lui Catalin

     La Constantinopol nu i-a intrebat nimeni pe credinciosii crestini daca vor sa le ia Islamul preafrumoasa catedrala Sfanta Sofia! A venit tavalugul otoman si a luat-o cu forta! E drept ca tot asa au procedat si comunistii cu noi, dand bisericile Bisericii Ortodoxe! probabil tocmai de aceea Ataturk a decis ca Sf Sofia sa devina muzeu, ca sa stinga un pic patima si durerea, caci cum sa nu ti se rupa inima cand vezi acea frumoasa biserica batjocorita de Islam. Astfel o pot vizita si musulmanii si crestinii iar eu cand intru in ea o sa-mi fac semnul crucii, caci pentru mine ea ramane o biserica crestina!
     Fara indoiala ca multi ortodocsi au fost intemnitati, toata stima pentru ei! Dar adu-ti aminte ca intreaga ierarhie a BRU a fost bagata la zdup, cu larga colaborare a ierarhiei ortodoxe rosii, instalata dupa venirea comunistilor, patriarhul Justinian Marina, da ala pe care vreti sa-l faceti voi sfant. Ceea ce tu numesti aroganta nu e de fapt decat demnitate, da suntem mandri ca am avut asemenea predecesori care au dat Bisericii si tarii lor o istorie atat de bogata intr-un timp atat de scurt, 300 de ani! Eminescu zicea despre Blaj, capitala greco-catolicismului romanesc: "Te salut Mica Roma!" Oare de ce? Pentru ca a vazut in BRU dezbinarea romanilor? Iar Eliade: "Blajul a fost prima mare aventura spirituala a romanilor!" De ce nu s-a intamplat o mare aventura spirituala dincolo de Carpati, in spatiul ortodox? Iti spun eu: pentru ca si atunci ca si acum erau mult prea multi IPS Spagoveanu in BOR, iar oameni precum Corneanu erau marginalizati.
     Probabil e greu sa-ti imaginezi ca intregi comunitati se lasa prostite, cum spui tu. Dar e atat de simplu: pai politicienii astia cine i-a adus la Putere nu poporul? Nu din ignoranta? Iliescu nu a fost adus la Putere de votul popular, liber exprimat? Si sa stii un lucru, greco-catolicii au votat intotdeauna bine (vorbim de marea lor majoritate, vorbim in procente), greco-catolicii nu l-au votat niciodata pe Iliescu.
     • -1 (1 vot)    
      in eroare (Joi, 14 mai 2009, 14:44)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui greco-catolic salajean

      Esti si tu, raspunde-mi sincer: cum au trecut ortodocsii din Ardeal ~1700 la greco-catolicism?
      Li s-a nazarit lor asa din senin?
      In fine, comunistii au facut crime mari impotriva multor popoare, la fel si catolicii au facut (vad ca plangi pentru Sf. Sofia facuta muzeu, dar inainte de asta fost jefuita de fratii tai catolici in cruciada a-IV-a -- nu stiu cum sa zic dar mie Buccow deja imi pare foarte catolic...)

      "De ce nu s-a intamplat o mare aventura spirituala dincolo de Carpati, in spatiul ortodox?"

      Te rog, scoate ochelarii de cal...
      Le-am mai zis fratilor tai, primele carti romanesti nu s-au scris in Transilvania, marii cronicari nu au fost in Transilvania.
      Eminescu sau Eliade pe care-i citezi nu sunt din Transilvania, Mihai Viteazu care a facut prima unire nu e din Transilvania.
      Cred ca sunt foarte multe de zis.
      • +1 (1 vot)    
       hmmm... (Joi, 14 mai 2009, 23:12)

       geo [anonim] i-a raspuns lui Anonim

       nu degeaba a ajuns Romania aici...
       Primele carti romanesti, da le studiem pentru ca n-avem altceva din perioada respectiva, au valoare scazuta pana la urma, cea mai mare valoare a lor e ca au existat. De ce sa nu spunem ca au fost scrise cu caractere chirilice, romanii, care nu erau asupriti de austrieci sau unguri scriau cu instrumente (alfabet) straine lor! Eminescu a fost posibil si pentru ca a avut un profesor care venea de la Blaj, Aron Pumnul, studiati cu inima curata si veti afla multe, multe.
       Eliade, cel mai mare istoric roman al religiilor, s-a nascut mult mai tarziu, dupa ce se consumase "prima mare aventura a romanilor", scoala Blajului. Greco-catolicii au fost si sper sa fie facatori de istorie. In doar 300 de ani au realizat lucruri pe care altii nu le-au facut in o mie de ani! Meritele lor sunt atat de mari pe cat de mare este nerecunostinta fata de ei si nedreptatile la care sunt supusi de 61 de ani. Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!
     • 0 (0 voturi)    
      Scuze, iar nu m-am putut abtine: (Joi, 14 mai 2009, 14:48)

      Anonim [anonim] i-a raspuns lui greco-catolic salajean

      "Si sa stii un lucru, greco-catolicii au votat intotdeauna bine"

      Au votat cu "Sa traiti bine", nu?
      Sunt curios ce date statistice ai tu...

      In fine, vad ca stii toate problemele romanilor, care probleme evident sunt ortodoxia (din care, nu-i asa va trageti si voi ?) si evident solutia este greco-catolicismul tau... aaaa si ar mai fi evident inlocuirea tuturor miticilor cu ardelenii tai (Boc & co).
   • -1 (1 vot)    
    Ai atins miezul problemei: (Joi, 14 mai 2009, 14:33)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui salajean greco-catolic

    "Iar credinciosii odata convinsi de lucrurile acestea au respins intoarcerea la greco-catolicism"

    Aici e marea (voastra) problema, nu bisericile ca si cladiri intereseaza pe cineva, ma bucur ca esti sincer.

    Legat de perioada comunista ce pot zice: si ortodocsii au suferit la fel de mult (nu ma refer la cei care se consideta ortodocsi pentru ca taie porcul de Craciun sau mananca cozonac si oua rosii de Paste).

    "Ca cei mai mari comunisti au devenit dupa Revolutie mari ortodocsi?"
    Tare, tare ma indoies, aici esti doar tendentios.

    "Inainte de 1948 era ceva normal sa auzi acest salut in satele ardelene chiar in loc de "Buna Ziua!" La scoala profesorii iti spuneau sa nu mai saluti asa, ca nu e frumos."
    Ortodoxismul nu incepe nici in 1948, nici in 1989, nici la 1700 (daca intelegi aluzia mea).
    • +1 (1 vot)    
     deci te bucura minciuna?! (Joi, 14 mai 2009, 23:17)

     salajean greco-catolic [anonim] i-a raspuns lui Anonim

     sa inteleg ca pe tine te bucura succesul minciunii popilor ortodocsi? Te bucura ca a tinut figura? Ai grija ca tatal mincinosilor e impielitatul si nu-nteleg ce te face sa te bucuri ca cineva a obtinut lucruri care nu-i apartin prin minciuna. Sau esti ceva seminarist din astia facuti la examene de gen Spagoveanu? Daca da, atunci spune! Sa nu-ti mai raspund, ca nu se merita sa-mi racesc gura degeaba, pardon, sa frec mouse-ul.
     Numai bine!
 • -5 (7 voturi)    
  Ratiunea vs. Isteria (Miercuri, 13 mai 2009, 16:24)

  Rosu [anonim]

  Inteleg ca se sare calul cand se pun astfel de probleme...

  In primul rand ca biserica din Sapanta - poate nu toti ati fost acolo nu e deloc foarte veche, este o biserica ca multe altele din zona, nu are nimic deosebit.
  Comunitatea satului este in cvasi-unanimitate crestin-ortodoxa...

  Haideti sa nu ne pierdem omenia si sa ne isterizam din nimicuri...

  Sa prezentam lucrurile pentru o mai buna intelegere:
  Se da o casa: casa bunicului. Tata, spre deosebire de bunicul se vrea neo-zeelandez si se declara ca atare la recensamant... Eu ma declar ca bunicul... Conform cu interpretarea domniilor lor greco-catolice, casa bunicului ar trebui sa fie a neo-zeelandezilor, pentru ca tata era neo-zeelandez... Desigur neo-zeelandezi nu cred ca ar avea obiectii...

  Ce se intampla la Sapanta este doar o alta mostra a activismului militant isteric, care are prea putin de a face cu spiritul credintei crestine...
  Respectiv preotul greco-catolic ar face bine sa se zbata pentru autorizatia de construire pentru biserica noua.
  • -3 (7 voturi)    
   completare (Miercuri, 13 mai 2009, 16:34)

   Rosu [anonim] i-a raspuns lui Rosu

   Ziceam ca preotul unit are trebui sa isi vada de construirea unei biserici noi, ca de fapt asta a fost solutia in tot Maramuresul, unde comunitatea "intoarsa" la greco-catolicism era extrem de redusa in raport cu cea ortodoxa: s-au invoit oamenii sa isi faca o biserica noua...
   Aci se face caz pentru ca, vezi Doamne, este pus in pericol un monument istoric...

   Inca ceva: cum v-ati simti daca ar veni cineva si v-ar apostrofa ca va renovati casa, ca e monument istoric... Bisericile astea sunt vii, in ele se slujeste, ele sunt centrul comunitatii... NU SUNT NISTE MUZEE... Dintr-un birou intr-un oras se vad lucrurile complet deformat... Oamenii aia au nevoie de o biserica, nu de prelegeri despre un presupus monument... Biserica aia nu e de pe timpul lui Horea, e relativ moderna...
 • +4 (6 voturi)    
  adevărul vă va face liberi (Ioan 8,32) (Miercuri, 13 mai 2009, 16:57)

  Mihai - un greco-catolic [anonim]

  Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l va da ţie. (Iesire 21,12)

  Filologii declara ca poporul roman s-a nascut crestin, avand un crestinism de forma latina, aducand ca probe cuvinte crestine si rugaciunile de baza: Tatal Nostru, Nascatoare de Dumnezeu, Crezul, care sunt foarte asemanatoare cu cele din limba latina sau din celelalte limbi latine. Cuvantul Dumnezeu de ex vine din latina: Dominus Deus. Exemple sunt cu carul pentru cine vrea sa vada. Dar unii au ochi si nu vad,... Deci parintii nostri sunt latini asa ca ne vom chinui pe pamant pana ne vom cinsti stramosii. In ebraica, pentru tata si stramos, se foloseste acelasi cuvant.
  Ortodoxia se lauda cu traditia pe care nu o mai are:
  Daca studiati regula initiala a Sf. Vasile, vedeti ca la inceput manastirile si calugarii pe langa rugaciune trebuiau sa se implice in viata societatii, fondand spitale, orfelinate, azile de batrani si scoli. Toate acestea s-au uitat.
  Luati aminte la modul in care a aparat morala crestina si adevarul credintei, Sf Ioan Gura de Aur sau Sf. Vasile cel Mare, in comparatie cu episcopii ortodocsi romani, care au tradat poporul roman, la 1848, la 1916 in Transilvania (celebrul Vasile Mangra care a afurisit armata romana) si pana in zilele noastre (Teoctist in 1989).
  De ce nu se lauda ortodocsii cu faptul ca peste 10% din cele mai bune proprietati ale tarii erau administrate de catre greci pana la Alexandru Ioan Cuza, proprietati de pe urma carora romanii nu aveau nici un castig spiritual sau material. De ce nu se lauda ortodocsii cu viata pe care robii de pe aceleasi proprietati (romani si tigani) din secolele XVII - XIX o aveau, o viata de umilinte saracie si nedreptati.
  • -3 (5 voturi)    
   Minti de ingheata apele (Miercuri, 13 mai 2009, 17:24)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Mihai - un greco-catolic

   "Filologii declara ca poporul roman s-a nascut crestin, avand un crestinism de forma latina"

   Filologii nu au declarat NICIODATA ASA CEVA -- "un crestinism de forma latina" -- amesteci merele cu perele.
   Romanii pot sa fie cel mult crestini-romani, pentru ca nu-mi amintesc sa fi zis vreodata Tatal Nostru in latina ci doar in romana.
   Apropo, pe la ce an a dat voie Papa popoarelor sa-si traduca biblia?

   Cele mai vechi carti religoase din Romania sunt scrise in.... SLAVONA.

   Ia zi, cum se zice in biserica catolica "Doamne Miluieste", oare nu "Kyrie Eeleison"?

   Ia zi, cum fac greco-catolicii cruce, de la dreapta la stanga sau de la stanga la dreapta?
   Dar ortodocsii?
   Dar papa?
   Deci care sunt originile crestinismului in Romania?
   • +1 (1 vot)    
    Tatal nostru (Miercuri, 13 mai 2009, 23:24)

    Mihai greco-catolicul [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Cititul face bine, ganditul si mai bine.
    Spune-mi te rog, dupa mintea ta, de unde au invatat stramosii nostri Tatal Nostru?
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Tat%C4%83l_Nostru
    Varianta latină
    Pater noster, qvi es in caelis
    sanctificetur nomen tuum;
    Adveniat regnum tuum. Fiat voluntas tua
    sicut in caelo et in terra
    Panem nostrum qvotidianum da nobis hodie.
    Et dimitte nobis debita nostra,
    sicut et nos dimittimus debitoribus nostris.
    Et ne nos inducas in temptationem;
    sed libera nos a malo.
    Amen.

    si cea greaca (transliterata, pt cei ce nu cunosc greaca)
    Pater hēmōn, ho en tois ouranois
    hagiasthētō to onoma sou;
    elthetō hē basileia sou;
    genethetō to thelēma sou,
    hōs en ouranōi, kai epi tēs gēs;
    ton arton hēmōn ton epiousion dos hēmin sēmeron;
    kai aphes hēmin ta opheilēmata hēmōn,
    hōs kai hēmeis aphiemen tois opheiletais hēmōn;
    kai mē eisenenkēis hēmas eis peirasmon,
    alla rhusai hēmas apo tou ponērou.
    [Hoti sou estin hē basileia, kai hē dúnamis, kai hē doxa eis tous aiōnas;]
    amēn.

    sau in cu alfabetul grec:
    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς
    ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου
    ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου
    γενηθήτω τὸ θέλημά σου,
    ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς
    τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον
    καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφελήματα ἡμῶν,
    ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν
    καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν,
    ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ.
    [Ὅτι σοῦ ἐστιν ἡ βασιλεία καὶ ἡ δύναμις καὶ ἡ δόξα εἰς τοὺς αἰῶνας•]
    ἀμήν.

    A bon entendeur, salut !
    • -2 (2 voturi)    
     Omule, nu esti pe creaca ta (Joi, 14 mai 2009, 10:46)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui Mihai greco-catolicul

     normal ca tatal nostru seamana cu cel din latina daca vorbim o limba derivata din latina.

     dar adu-ti aminte ca tatal nostru vine din ebraica/aramaica nu din latina, e absolut irelevant ce spui tu :)

     adu-ti aminte ca noi folosim vechiul testament septuagint (grecesc-egiptean) iar papa il foloseste pe cel masoretic (evreiesc-babilonian).
     amesteci merele cu perele..... si rezulta evident greco-catolicismul.....
     • 0 (0 voturi)    
      postare (Joi, 14 mai 2009, 17:44)

      Mihai greco-catolicul [anonim] i-a raspuns lui Anonim

      Esti pe langa rau. Citeste una doua carti de filologie si mai apoi putem vorbi despre orginea cuvintelor intr-o limba.

      Esti pe langa si in ceea ce priveste Vechiul Testament, dar ai si tu o postare anonima.
      Felicitari, ti-ai atins scopul.
   • 0 (0 voturi)    
    putin important (Miercuri, 11 aprilie 2012, 23:26)

    taranistu [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

    dar de la stanga la dreapta, greco-catolicii
 • +8 (10 voturi)    
  Bre', potoliti-va (Miercuri, 13 mai 2009, 17:01)

  Claudiu2s [utilizator]

  Sunt greco-catolic, si ortodox in aceeasi masura.

  M-am nascut in '88 si nu am avut cum sa ma botezez greco catolic pentru ca era scoasa in afara legii acest cult.

  Ei bine, dupa 90 am mers la biserica atat la ortodocsi, cat si la catolici.

  orgolii in ambele parti. Catolicii au sustinere din afara tarii, ortodocsii din mafia romaneasca.

  Totusi, o mica atentie la BOR: sunt cei ma smecheri si nimic din ceea ce fac nu e fara interes. Intre preotii greco-catolici am intalnit oameni deosebiti dar la ortodocsi cu cati am avut de-a face, foarte, foarte putini au fost oameni corecti.

  Sa nu uitam ca BOR a sustinut securitatea prin preotii sai.

  Sa nu uitam ca biserica catolica a fost practic desfiintata de comunisti, iar preotii trimisi la Gherla si Sighet (am avut in prietenii de familie asemenea preoti, asa ca stiu foarte bine). Din pacate, s-au dus.

  Nu sunt nici pe departe un fanatic religios(mai degraba sunt ateu decat religios), dar sunt de partea adevarului si de partea decentei.

  Greco catolicii sunt batjocoriti in continuare de catre ortodocsi. Nu conteaza ce a fost in 1700, conteaza ce e acum.
  Daca catolicii au gresit (MULT), asta nu inseamna ca acum au dreptul ortodocsii sa intoarca aceeasi moneda.

  La naiba, e vorba de BISERICI. Mai multa decenta va rog.

  Iar la Sapanta, biserica e a greco catolicilor, indiferent ca e o comunitate de 18 persoane contra alti 3000.

  Ah, si nu credeti in statistici..in realitate procentul de catolici in Transilvania e cam acelasi ca si cel al ortodocsilor.
  • -4 (6 voturi)    
   hotaraste-te (Miercuri, 13 mai 2009, 17:30)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Claudiu2s

   "Sunt greco-catolic, si ortodox in aceeasi masura."
   "Ei bine, dupa 90 am mers la biserica atat la ortodocsi, cat si la catolici."

   Daca amesteci catolicismul si greco-catolicismul si ortodoxia imi dau seama cam ce e in mintea ta.

   "Sa nu uitam ca biserica catolica a fost practic desfiintata de comunisti"
   La fel cum biserica ortodoxa in Transilvania a fost desfiintata de catolici in 1700.

   "Nu conteaza ce a fost in 1700, conteaza ce e acum."
   Deci nu conteaza ce-a fost in 1700, ci doat 1948.
   Aproo, acum e 2009 si majoritatea oamenilor sunt ortodocsi.

   "Daca catolicii au gresit (MULT), asta nu inseamna ca acum au dreptul ortodocsii sa intoarca aceeasi moneda."
   Ce moneda intorc ortodocsii?
   Daca ei sunt 3.000 si greco-catolicii 18, ai vrea sa le dea lor biserica?

   "La naiba, e vorba de BISERICI."
   =)))))

   "Iar la Sapanta, biserica e a greco catolicilor, indiferent ca e o comunitate de 18 persoane contra alti 3000. "

   Amice, daca am o casa si 3018 copii, si eu mor, si 3000 de copii vor sa pastreze ei casa iar 18 vor s-o aiba ei, tu cam cine crezi ca are mai multe drepturi asupra casei?
   • +1 (1 vot)    
    daca nu amesteci catolicismul si ortodoxia... (Miercuri, 13 mai 2009, 22:42)

    io [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    ci consideri orice apropiere a acestora o contradictie si o erezie, atunci esti intr-adevar un bun ortodox, nu-i asa (respectiv un bun catolic, dar nu este cazul in discutia de fata)? Constat cu surprindere ca esenta ortodoxismului a ajuns acea particula "orto": noi avem dreptate, noi suntem singurii, alesii, adevaratii. De credinta, care e comuna, de scopul bisericii pe pamant, nu se mai preocupa nimeni. Poate ar trebui amintit ca Bisericile romano catolica si ortodoxa sunt confesiuni in cadrul aceleiasi religii crestine. Iar poruncile respectivei religii sunt destul de clare in ce priveste atitudinea fata de aproapele.
    Stau de ceva timp in ardeal si am observat micile frecusuri ortodocsi greco-catolici. Si unii si altii sunt josnici si complet necrestini in certurile lor, dar nu poti totusi sa nu observi indarjirea greco-catolicilor pe de o parte, iar pe de alta, indolenta ortodocsilor - asa ca nu e greu de dedus cine detine controlul in momentul de fata si cine e nedreptatit.
    Da, greco-catolicismul a aparut din motive politico-istorice, dar: 1. utilitatea lui pentru toti romanii din Ardeal a fost covarsitoare; si 2. a reprezentat o timpurie dovada de ecumenism, la care am putea sa reflectam. Pe de alta parte, si situatia bisericii greco-catolice dupa 1947, si disputele de astazi dintre greco-catolici si ortodocsi au foarte mult de a face cu politica si cu orice altceva in afara de credinta.
  • +3 (3 voturi)    
   biserica din sapanta (Miercuri, 13 mai 2009, 21:33)

   doru [anonim] i-a raspuns lui Claudiu2s

   daca este construita de greco catolici este a lor, chiar daca dupa 50 ani de indobitocire unii sunt doar cum se ordona, adica ortodocsi. Rusine pentru lipsa de respect a celor ce nu mai stiu sa gandeasca cu capul lor
 • +1 (7 voturi)    
  adevărul vă va face liberi (Ioan 8,32) (Miercuri, 13 mai 2009, 17:13)

  Mihai - un greco-catolic [anonim]

  Priviti starea in care se afla societatea romaneasca de azi. Biserica Ortodoxa are o mare responsabilitate. Cei care darama biserici pe care nu le-au construit si la care nu au trudit, sunt aceeiasi cu cei care tac cand milioane de copii sunt omorati in pantecele mamelor lor prin pacatul avortului. Coruptia, hotia si nedreptatea din Romania se datoreaza in primul rand celor care ar trebui sa vegheze la starea morala, la sufletul poporului, dar grija lor e doar sa omoare, sa distruga si sa minta. Domnul le va rasplati dupa faptele lor.

  Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea. (Matei 5,11)
  Iata cat de bine se aplica azi ceea ce spunea Mantuitorul Isus Cristos pe munte.

  Se reproseaza greco-catolicilor distrugerile lui Buccow. In primul rand acesta era un militar care executa un ordin. In aceeasi perioada nu doar ortodocsii au avut de suferit ci si catolicii. Toate manastirile din Imperiul Habsburgic, care nu aveau o activitate sociala sau care nu placeau stapanirii au fost inchise sau distruse. Printre altele au fost interzise ordinele iezuit si carmelitan care erau catolice. Este poliltica care a capatat numele de iosefinism, de la Imparatul Iosif al II-lea si nu avea nimic cu ortodocsii sau cu romanii.
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9phisme
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Joseph_II_d%27Autriche

  Ii asigur pe toti crestinii de buna credinta, care cauta adevarul care ii face liberi si ii apropie de Dumnezeu de intreaga mea stima si de rugaciunile mele.
  • -2 (4 voturi)    
   sa-ti ajute Dumnezeu dupa cat adevar vorbesti (Miercuri, 13 mai 2009, 17:37)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Mihai - un greco-catolic

   "Cei care darama biserici pe care nu le-au construit si la care nu au trudit"

   Cine darama omule biserici?

   "aceeiasi cu cei care tac cand milioane de copii sunt omorati in pantecele mamelor lor prin pacatul avortului"
   Cine tace omule, eu am auzit condamnarea avortului de zeci de ori in cadrul BOR.

   Sunt francezii, italienii, germanii sau alte natiuni sub obladuirea Papei mai morale decat roamnii?
   Mai putin destrabalate?
   Mai credincioase?
   Mai apropiate de Dumnezeu?

   "Toate manastirile din Imperiul Habsburgic, care nu aveau o activitate sociala sau care nu placeau stapanirii au fost inchise sau distruse. Printre altele au fost interzise ordinele iezuit si carmelitan care erau catolice"

   Au fost distruse cu tunul sau incendiate?
   Credinciosii au fost trasi pe roata?
   Au fost satele bombardate si femei, copii macelariti (vorbesc despre masacrul de la Siculeni comis impotriva secuilor)?
   • +4 (4 voturi)    
    secui (Miercuri, 13 mai 2009, 19:41)

    iulian [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Nene, secuii sunt secui si nu sunt GRECO-CATOLICI! Iara ai baut tulburel? Nu a fost mai rau in Transilvania decat in alte parti ale Europei sau ale lumii in secolul respectiv sau in epoca respectiva! Ortodocsii nu au persecutat pe bogomili si pe toti cei care se abateau de la dreapta credinta! Nu?
    • -1 (1 vot)    
     Nene, nu mai fuma iarba ca halucinezi (Joi, 14 mai 2009, 10:43)

     Anonim [anonim] i-a raspuns lui iulian

     Unde am zis eu ca secuii sunt greco-catolici?
     Eu am dat exemple de ce le-a putut capul celor care au impus greco-catolicismul prin lacheul lor generalul Buccow.
   • +1 (1 vot)    
    raspuns (Miercuri, 13 mai 2009, 23:44)

    Mihai greco-catolicul [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Dupa 1990 ortodocsii au daramat peste 40 de biserici construite de catre greco-catolici, numai ca sa nu le inapoieze. Un link gasesti chiar in articolul de mai sus, Biserica de la Ungheni, jud Mures:
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-3055121-video-biserica-demolata-vremea-lui-ceausescu.htm
    In privinta aceasta i-au depasit pe hortisti, care si eu au daramat o multime de biserici, dar au avut la dispozitie numia 4 ani.

    Cat despre avort, la cata influenta are, BOR ar putea sa faca mult mai mult, sa scoata avortul in afara legii, cum este in unele tari catolice, cum ar fi Irlanda, Portugalia si Polonia, nu doar sa condamne, ci sa faca si educatie pentru foarte multi tineri, care de exemplu nu stiu ca steriletul e o metoda abortiva nu contraceptiva.

    Parerea mea e ca multe natiuni catolice sunt mai morale decat romanii. Nu se fura, nu se minte atata, esti tratat ca si om si fara sa dai spaga, bogatiile sunt distribuite astfel incat sa nu aiba muritori de foame. Dar au si ei problemele lor. Cred ca si noi putem invata de la ei in anumite privinte si ei de la noi in altele.

    Calugarii iezuiti, care si-au respectat juramintele facute lui Dumnezeu, au fost cu totii exilati din Imperiul Habsburgic si manastirile lor confiscate caci se gaseau in orase.

    Daca crezi ca romanii au fost tratati neomeneste de catre habsburgi, si in multe cazuri ai dreptate, sa nu uitam cum erau tratati romanii (mai ales cei care fugeau), care la ei acasa, in Tarile Romane erau robi ai manastirilor conduse de catre calugarii romani sau greci ortodocsi. Intereseaza-te si o sa te cutremuri.

    Adevarul te face liber, ura si minciuna te tine sclav.
    Oricum nu e vina ta pentru lucrurile rele facute de ortodocsi acum cateva secole, cum nu e nici a mea pentru relele facute de catolici.

    Domnul sa ne calauzeasca pe toti pe calea Sa, care e Adevar si Viata.
    • -1 (1 vot)    
     sa scoata avortul in afara legii??? (Joi, 14 mai 2009, 0:09)

     io [anonim] i-a raspuns lui Mihai greco-catolicul

     nici eu nu sunt de acord cu avortul, sunt romano-catolica, dar convingerile personale, credinta, si Biserica sunt una, iar legile statului sunt altceva. La fel cum statul nu ne poate constrange sa fim buni, iubitori de oameni, nebarfitori, etc. etc.
     In Romania, avortul este permis pana la trei luni. Copilul este in corpul mamei, iar daca mama considera ca nu va putea creste respectivul copil, este vorba de alegerea ei. Si de dreptul ei.
     Biserica nu trebuie sa se substituie statului, pentru ca esenta sa este cu totul alta: credinta, care vine din interior. De ce sa facem din ea o constrangere exterioara? In Biblie se spune 'sa dam Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu'.
     • +1 (1 vot)    
      avortul (Joi, 14 mai 2009, 11:46)

      Mihai greco-catolicul [anonim] i-a raspuns lui io

      Sunt tari majoritar catolice unde avortul este interzis (cu anumite exceptii: risc asupra vietii mamei, viol, fat diagnosticat cu boli grave sau malformatii), fara ca aceasta sa impiedice multe femei sa avorteze utilizand mijloace improvizate sau in tari straine unde este permis.
      Daca esti crestina, indiferent de confesiune, avortul este unul dintre cele mai mari pacate, pentru ca se ucide o fiinta nevinovata si lipsita de aparare. Este vorba despre alegerea fiecarui crestin daca face sau nu un pacat de moarte, dar asta nu inseamna ca oamenii si mai ales tinerii nu trebuiesc informati asupra riscurilor sufletesti si trupesti.
      Aici cred ca e marea lipsa a tuturor Bisericilor din Romania, dar mai ales a majoritarilor: "Şi oricui i s-a dat mult, mult i se va cere, şi cui i s-a încredinţat mult, mai mult i se va cere." Lc. 12,48.
      Sunt studii, care nu sunt unanim recunoscute (altfel ar trebui interzise avorturile peste tot in lume) care arata ca avortul sau mijloacele avortive de contraceptie conduc la cresterea riscului de cancer la san si a tulburarilor si bolilor psihice pentru femei. Multi nu stiu de exemplu ca steriletul este un mijloc avortiv si nu contraceptiv, cu toate riscurile care decurc de aici. Un link interesant despre avorturi:
      http://www.abortionbreastcancer.com/abc.html
      O scurta precizare despre "Sa dam Cezarului ..." (Lc. 20,25) In traducerea in limba romana s-a strecurat o gresala (cand afirm asta ma bazez pe comentariile sfintilor parinti ai Bisericii, pe textul in greaca si pe traducerile din alte limbi) - corect ar fi: "Şi El a zis către ei: Aşadar, inapoiati (sau returnati - in loc de daţi) cele ce sunt ale Cezarului, Cezarului şi cele ce sunt ale lui Dumnezeu, lui Dumnezeu." Omul vine fara nimic in aceasta lume, ceea ce are primeste de la Dumnezeu sau din lume.
      Doamne ajuta la toti cei de buna credinta!
 • +2 (2 voturi)    
  cenzura (Miercuri, 13 mai 2009, 20:25)

  cadiro [anonim]

  Vad ca nu se poate exprima liber pe site-ul vostru opinia tuturor persoanelor. Credeam ca sunteti jurnalisti dar vad ca sunteti indobitociti de sutanele romane
 • +2 (2 voturi)    
  nici o surpriza... (Miercuri, 13 mai 2009, 23:11)

  Isoniahtar [anonim]

  Stiu ca este un caz revoltator, si stiu ca nu este unicul. Dupa 1989 biserica Greco-Catolica se lupta sa-si recastige bisericile (multe dintre ele monumente istorice), iar cand sunt retrocedate, ori iese cu bataie in altar pentru ca cineva nu vrea sa iasa, ori se trece la metode de genul:
  -daramam biserica cat putem, ca daca-i a lor, nu tre sa le-o dam intreaga! trebuie sa amintesc de un caz de langa Tirgu-Mures, unde s-a retrocedat biserica Greco-Catolica, iar "fratii" ortodocsi o zidesc cu caramida in jur sa nu mai poata fi folosibila...
  -construim o biserica mai mare si mai falnica langa sa se mire prostii de ce minune a rasarit
  -cine stie ce alte metode - mi-e si frica sa ma gandesc
  Eu una inca astept sa se retrocedeze catedrala mica din Targu-Mures care nu are nimic cu ritul Ortodox fiind construita dupa modelul Bazilicii Sfantul Petru din Roma (!!)
  In orice caz, eu nu am nimic cu nimeni, doar ca urasc nedreptatea si prostia.
  Amin
 • +2 (2 voturi)    
  Sa distrugi un monument istoric sau o rezervatie.. (Joi, 14 mai 2009, 0:14)

  tizul [anonim]

  ...e treaba de penal.

  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1060652-desant-japonez-cimitirul-vesel.htm
  • +1 (1 vot)    
   Dumnezeu nu bate cu bota... (Vineri, 15 mai 2009, 0:45)

   doru [anonim] i-a raspuns lui tizul

   Dupa cate se intampla la noi nu-i de mirare ca Dumnezeu incepe sa-si reversa mania asupra familiei Lutai. Ar fi bine sa vizitati http://ziarulvesel.wordpress.com/2009/05/12/joia-zi-cu-prilej-in-sapanta/ PENTRU CA SUNT ADEVARATE
 • 0 (0 voturi)    
  Respectul fata de celalalt. (Joi, 14 mai 2009, 8:49)

  Sile231 [anonim]

  Exista cred in fiecare din noi ceva care ne impinge sa credem ca suntem mai ceva decit ceilalti si sa ne incaieram cu ei pe acest motiv. Numai ca omul mai trebuie sa aiba si frine.Sunt ortodox, nu sunt habotnic si consider ca toti oamenii precum si credinta lor trebuiesc respectate.In caz de eventuale conflicte, fericiti facatorii de pace.Cei care fac astfel de gesturi fata de greco-catolici si se socotesc crestini adevarati sa mediteze ce vor raspunde cind vor fi intrebati: unde este fratele tau Abel?
  • +1 (1 vot)    
   Absenta credintei inseamna care pe care (?) (Joi, 14 mai 2009, 11:26)

   Cain [anonim] i-a raspuns lui Sile231

   Pe un Abel nu-l stiu, cu atat mai mult pe Alzheimer. Ca sa vezi ce se petrece pe un neinsemnat forum pe o chestie marunta din muntii Maramuresului. Nu uita, exista(u) si jihaduri, cruciade, pogromuri, convertiri cu sabie si foc ...
 • +2 (2 voturi)    
  Problema e juridica (Joi, 14 mai 2009, 11:44)

  Margicu [anonim]

  si e foarte clara. Era biserica pe lista monumentelor istorice sau nu? Scurt. Daca da, atunci schimbarea arhitecturii, vopsirea in albastru a turlei etc. sunt fapte penale. Nu are legatura cu greco-catolicismul cu Bucow sau cu altceva. Este vorba despre pastrarea autenticitatii unui monument. Cunosc un alt caz, al unei biserici ortodocse transilvanene din secolul al XV-lea ramasa neintrerupt ortodoxa de-a lungul veacurilor pe care niste imbecili cu sutana s-au hotarat sa adauge un kitsch de pictura exterioara in 2005. Ilegal, de prost gust si de domeniul dreptului penal.
 • +2 (2 voturi)    
  iubeste-ti aproapele ??? (Joi, 14 mai 2009, 11:46)

  sabin [anonim]

  sunt de-a dreptul stupefiat sa vad atatia credinciosi repezindu-se la beregatele fratilor lor! credinta si spiritualitatea, care ar trebui de fapt sa lumineze mintile si sufletele, pun parca o negura pe capacitatea de a percepe adevarul in frumusetea lui. ma bucur ca internetul ne da posibilitatea sa facem asta virtual, n-as vrea sa va vad in aceeasi camera pe toti manati de furia adevarului propriu. desi banuiesc ca nu ati avea aceeasi agresivitate pe care v-o da anonimitatea din spatele tastelor.

  am intalnit intr-un sat din Maramures o biserica impartita de ortodocsi si greco-catolici: unii veneau duminica de la 9, altii de la 11 - la slujba. biserica si cele 11 hectare de pamant fusesera ale greco-catolicilor (ramasi acum vreu 10 in sat). odata primite inapoi dupa '89 au decis sa le foloseasca impreuna cu ortodocsii (mult mai numerosi) pentru ca au considerat ca nu avea rost sa le tina doar pentru ei - si nici nu le puteau administra eficient. venit dintr-un oras (Targu - Mures) in care ortodocsii si greco-catolicii se ciondanesc aprig pe o biserica (cel putin), mi-a placut modelul. exemple bune exista pentru ca oamenii care trebuie sa gaseasca o solutie la problemele lor au deseori un simt practic foarte ascutit. noua ne ramane ascutimea tastelor si argumentelor intelectuale, pe forumuri.

  ma intreb ce-si zic sfintii si Dumnezeu, in barba, citindu-va mesajele razboinice? or fi si ei impartiti in doua tabere? daca da, cum? care isi face cruce in ce directie?

  stati linistiti, suntem iertati cu totii din start...ramane sa invatam sa traim viata pe care am primit-o in dar...

  iertata-mi fie ironia de conjunctura.
  • +2 (2 voturi)    
   e mult mai simplu! (Joi, 14 mai 2009, 12:01)

   Margicu [anonim] i-a raspuns lui sabin

   Era biserica monument istoric sau nu? Aici e toata cheia problemei. Daca da, fapta e penala! Nu schimbi arhitectura unui monument istoric si ii vopsesti tu turla ca asa ai visat noaptea. Ma trec fiori gandidu-ma ce s-ar fi ales mostenirea bizantina din Ravenna daca italienii catolici ar fi avut aceleasi idei crete.
  • +1 (1 vot)    
   noi am vrut (Joi, 14 mai 2009, 23:33)

   gicu [anonim] i-a raspuns lui sabin

   si am propus asta la noi in sat, ortodocsii si mai ales preotul ortodox s-au opus. Motivul "oficial" ca nu se putea face curatenie in biserica intre cele doua slujbe, probabil ceva de genul certurilor de la Sfantul Mormant. Motivul real erau credinciosii. Daca credinciosii vedeau ca avem acces la biserica, ar fi venit mai multi la slujba catolica, spuneau multi: "io ma duc la biserica, nu ma duc intr-o capela" care era amenajata intr-o casa particulara. Miza era sa aiba majoritatea credinciosilor, ca sa poata flutura ideea cu "biserica este a majoritatii". Principiu care in fata unui Tribunal corect nu tine, din principii juridice clare. Mai apoi preotii ortodocsi continuau sa se roage in prima vinere din luna, obicei catolic, se rugau Rozarul, rugaciune catolica, Calea crucii si tot ce ramasese frumos din perioada de dinainte pentru ca sa produca sminteala in mintea credinciosilor mai putini avizati. Oamenii spuneau: pai numai asta e diferenta intre Spirit si duh, pentru atata nu om pleca din biserica. Si in zilele noastre in multe locuri din Ardeal batranele contiua sa recite aceste frumoase rugaciuni, preotii ortodocsi consimt oarecum tacit, iar pe tineri o sa ii faca incet sa le uite. Apoi vor schimba arhitectura bisericilor, ca sa nu mai aduca nimic cu catolicismul, vor incerca sa stearga memoria. Dumnezeu stie cat ii va rabda, in El ne punem speranta, acum ca si la 1948 si ca intotdeauna!
 • 0 (0 voturi)    
  Sapanta (Vineri, 15 mai 2009, 14:05)

  lutica [anonim]

  http://ziarulvesel.wordpress.com/
  e bine ca s-au miscat lucrurile si ca mai sunt oameni de treaba in tara asta care nu lasa sa se distruga chiar totul
  ne mai miram ca nu avem istorie
  cum sa avem daca tot timpul demolam si facem noutati, normal ca nu avem cu ce ne fali de la inaintasii nostri
 • +1 (1 vot)    
  bor nu ne vrea (Vineri, 5 iunie 2009, 14:35)

  desperado [anonim]

  astia ar face orice sa ne inlature din viata religioasa a tarii. ne-au furat dupa razboi, se mentin in starea de hot si mincinos, ne demoleaza bisericile, care, pana acum le-au fost bune, chiar construite in stil"catolic". s-au izolat intr-un turn inchis etans, au proclamat ortodocsia singura credinta adevarata, "nesmintita", nu au uitat sa-si imbogateasca nesimtit clerul, dar de popor nu le pasa, il mulg temeinic si constant. averea bor urca spre noi culmi de marime(si decadenta). marile realizari ale inaintasilor nostri greco-catolici sant asumate cu nerusinare de bor, iar pe noi ne catalogheaza ca antinationali, vanduti ungurilor, etc. delatorii din bor au ajuns azi sa faca educatie poporului. in timp ce, in viata sociala, acesti delatori (informatori ai securitatii) au fost, incet, incet inlaturati, in bor acestia prospera si o sa si puiasca. dar, in bor totul este cum trebuie sa fie, atacurile "diavolesti" sant respinse mereu cu ironie, popimea depravata isi consolideaza scaunele prin mituirea celor mai mari, totul este frumos si bine organizat. Fratilor, este o vorba: si pupaza-i frumoasa, dar ii pute cuibul.

  ,
 • -1 (1 vot)    
  Zau? (Vineri, 12 iunie 2009, 22:32)

  raul [anonim]

  Biserica, care acum se restaureaza si reabiliteaza integral apartine de drept comunitatii ortodoxe , la fel ca si "Cimitirul Vesel". Cealalta biserica ortodoxa din Sapanta la care preotul greco catolic face mereu referire si unde ne trimite sa sluijim este de fapt manastirea Sapanta Peri , ctitoria sapantenilor. Aceasta manastire este o reinviere a vechii stavropighii din Perii Maramuresului atestata documentar la 1389, ca ctitorie a dinastiei Dragosestilor. Vreme de 312 ani cu mici intermitente a fost sediu episcopal, aici a avut sediul si Sfantul Iosif Marturisitorul al Maramuresului. Potrivnicii neamului romanesc au distrus aceasta manastire la 1703. Rectitorirea ei in Sapanta este raspunsul nostru la nedreptatile istoriei. Situata in padurea bisericii "La Livada",functioneaza ca si manastire de calugarite.

  Distrusa de catolici. Numarul victimelor facute de biserica catolica de-a lungul timpului este de 60-80 mil. Probabil niciodata nu vom sti numarul exact.
  Ca sa repare aceasta greseala, au tinut o slujba.

  Sper sa se opreasca aici sustinatorii acestei mizerii, imparatia Satanei, numita catolicism.
 • +1 (1 vot)    
  @Raul (Luni, 15 iunie 2009, 11:59)

  desperado [anonim]

  Nu, domnule! Biserica apartine, ca in orice tara civilizata, proprietarului de drept, care, in acest caz este Biserica Greco-catolica, asta, chiar daca dvs. o localizati in imparatia Satanei. Si, mai trebuie respectata si vointa ctitorilor bisericii. Poate, acestia, au facut sacrificii materiale importante pentru a o construi, poate au rupt de la gura copiilor si au donat Bisericii. Ei au vrut si au construit o Biserica greco-catolica, nicidecum de alta orientare. Intrebarea care se pune: oare acestia ar mai fi construit acea biserica daca ar fi stiut ca, peste ani, statul comunist ateu le va confisca biserica si va darui-o ingerilor ortodocsi? Si sa-ti mai spun ceva, domnule: datorita acestei mizerii, numita catolicism, dumneata poti astazi sa te exprimi in limba romana, ca , daca era dupa dreptmaritorii ortodocsi, acestia ar fi mentinut in continuare limba slavona, asa cum i-au invatat bulgarii si alte neamuri, vectori de adanca civilizatie care i-au stapanit (grecii, rusii, sarbii) si care au violat temeinic, din toate pozitiile, latinitatea romanillor. Inceputurile scolii romanesti in Ardeal apartin greco-catolicismului cu scolile adevarate deschise la Blaj si in alte orase ardelene. Acolo se facea scoala in limba romana, in timp ce popii ortodocsi boscorodeau in slavona. Citeste, domnule, adevarata istorie a Ardealului si a tarii. In timp ce greco-catolicii cu a lor Scoala Ardeleana faceau educatie si culturalizau populatia, dincolo de Carpati, BORa gasit de cuviinta sa doneze calugarilor de la Athos, anual, pentru o lunga perioada de timp, un procent extraordinar de mare din productia agricola. Cu ce s-a ales populatia? Cu foame.
 • 0 (0 voturi)    
  Greco-catolicii sunt tradatorii Ardealului. (Marţi, 13 octombrie 2015, 9:04)

  unirea [anonim]

  Chiar daca ati luptat pentru emanciparea romanilor, ati dat Ardealul, pe tava, unora care "vroiau Ardealul dar fara ardeleni". Pana in 1919 ati avut o Patrie, (pe care ortodoxii ardelenii, orice s-ar spune, au aparat-o pana in ultimul moment - vezi Saguna) dar pe voi v-a mancat in c.. sa faceti "Unirea". Si ati facut-o.
  Acum suportati consecintele.
  Intelectualii vostri au murit in van, iar Transilvania e in lumea a 3-a dupa 90 de ani de administratie romaneasca, dar voi nu mai puteti de mandri ce sunteti ca ati facut "unirea". Traian Vuia a avertizat despre asta, multi au regretat unirea mai tarziu, dar voi, nu! Voi sunteti mandri.
  Veti fi blestemati in veci. Asta e soarta tradatorilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by