"Nu pot fi de acord ca Romania sa fie invocata in dezbateri politicianiste din alte state ca motivatie pentru limite de actiune sau masuri restrictive cu caracter populist ", a declarat seful diplomatiei de la Bucuresti, Cristian Diaconescu. Oficialul a declarat ca ministerul va monitoriza atent toate mesajele de campanie pentru Parlamentul European. Referitor la concluziile vizitei in SUA, Diaconescu a afirmat ca "Romania ramane un partener de incredere pentru Statele Unite".

"Romania este astazi un membru demn al UE si de aceea doresc sa asigur toti cetatenii Romaniei ca MAE va urmari cu ceea mai mare atentie mesajele politice din aceasta campanie electorala europena si va reactiona la nivel diplomatic cu toata convingerea pentru ca imaginea Romaniei sa nu fie afectata", a spus ministrul de externe, raspunzand gesturilor politice ale capitalelor occidentale din ultima vreme.

Parlamentul german a adopat saptamana trecuta o rezolutie prin care cerea UE taierea fondurilor europene pentru Romania, pentru lipsa progreselor in justitie si in lupta anticoruptie.

Diaconescu a subliniat ca statutul Romaniei de membru al UE este urmarea vointei comune a cetatenilor romani si a cetatenilor tuturor statelor membre ale UE, "pe baza unui proces deosebit de exigent, care a presupus reforme de profunzime, uneori chiar dureroase, si negocieri extrem de dificile".

"Argumentul de a se folosi populist si uneori nationalist imaginea Romaniei, situatia cetatenilor romani aflati in strainatate, ca si unele decizii ale UE luate in trecut drept argumente de campanie nu reprezinta o atitudine europeana si vom reactiona chiar daca se va pune in discutie explicatia unei retorici care tine de momentul electoral", a avertizat Cristian Diaconescu.

Pe de alta parte, seful diplomatiei romane a aratat ca guvernul de la Bucuresti isi cunoaste foarte bine obiectivele si obligatiile in UE si crede ca ele vor fi indeplinite, conform angajamentelor asumate.

"Consideram ca eforturile Romaniei de indeplinire in totalitate a conditionalitatilor din cadrul clauzei de salvgardare pe justitie sunt argumente puternice pentru o relatie constructiva, de cooperare, cu statele membre ale UE si cu Comisia Europeana", a spus el.

Ministrul insa a atras atentia Comisiei Europene, indicand ca se asteapta ca Bruxelles-ul sa acorde o atentie adecvata solicitatilor si preocuparilor Romaniei: "Ca membri ai UE ne asteptam din partea CE si a statelor europene la o atentie adecvata la preocuparile si solicitarile pe care Romania le exprima in legatura cu subiecte care pot afecta interesele tarii noastre".

Vorbind despre contextul alegerilor europene, Cristian Diaconescu le-a recomandat politicienilor romani sa aiba in campanie o conduita europeana. El a atras atentia asupra dialogului politic din ultimele zile.

"Ca ministru de externe am datoria de a exprima preocuparea ca aceasta campanie sa demonstreze in Romania capacitatea clasei politice de a se racorda la agenda dezbaterilor europene si de a pune in valoare meritele prezentei Romaniei in cadrul Uniunii. De aceea facem un apel pentru demonstrarea unei conduite europene pe parcursul intregii campanii din partea tuturor competitorilor", a mai spus el.

Puternic parteneriat cu SUA

In ceea ce priveste vizita sa in SUA, ministrul de externe a aratat ca "Romania este in continuare un partener de incredere al SUA, iar SUA sunt un aliat esential pentru Romania", pozitie subliniata de noua administratie de la Washington.

Partea americana si-a aratat disponibilitatea unei intalniri la nivel inalt, a mai spus Diaconescu, urmand ca Washingtonul sa stabileasca data intalnirii.

Cristian Diaconescu a subliniat ca discutiile de la Washington s-au axat atat pe dimensiunea economica, Romania exprimand dorinta ca prezenta investitorilor americani in Romania sa se consolideze, cat si pe dimensiunea de cooperare in regiunea Marii Negre si a Europei de Est. "Romania si SUA sunt pregatite sa munceasca la proiecte pentru consolidarea stabilitatii si securitatii in regiune".

Romania asteapta formarea noului guvern de la Chisinau

Romania asteapta formarea noului guvern de la Chisinau si a numirii presedintelui inainte de a decide ce va face referitor la reperezentarea diplomatica a Romaniei in capitala Moldovei. "Vom vedea care este nivelul dialogului politic pe care partenerii nostri il vor", a spus ministrul.

Seful diplomatiei romane a spus ca reactia de abtinere Romaniei la actele intreprinse impotriva Bucurestiului de autoritatile de la Chisinau, reactie de a nu "supraincalzi situatia", a fost apreciata de partenerii europeni si de cei americani.

"Aspectele bilaterale le vom rezolva in plan bilateral, nu ceilalti trebuie sa ne rezolve problemele", a spus ministrul, intrebat daca partenerii occidentali au inteles exact cum sta situatia.