Economia Republicii Moldova este grav afectata dupa ce omul de afaceri Gabriel Stati a fost arestat, sustine Sergiu Banari, consilier municipal la Balti. Intr-o conferinta de presa, acesta a declarat ca, imediat dupa arestarea lui Gabriel Stati, numarul investitorilor straini interesati sa dezvolte afaceri in republica a scazut dramatic, „pentru ca oamenii de afaceri din afara tarii s-au speriat de sistemul totalitar si dictatura care s-a instaurat dupa evenimentele din 7 aprilie”.

Pana la alegerile parlamentare, spune Banari, un numar considerabil de investitori au testat terenul cu intentia de a-si transfera aici afacerile din Europa. "Insa, imediat dupa 5 aprilie, cand alegerile din tara noastra au fost fraudate, fapt confirmat si recunoscut nu doar de opozitia din Moldova, dar si de reprezentantii Consiliului Europei, increderea in sistemul democratic si judiciar din Moldova a scazut simtitor. In aceste conditii, oamenii de afaceri straini au renuntat la ideea de a investi in R. Moldova, intrucat aici nu se simt in siguranta atat din punct de vedere economic, cat si fizic”, a declarat Banari.

In mare masura, acestia au fost influentati de decizia arestarii omului de afaceri Gabriel Stati, sustine consilierul. Omul de afaceri este inchis in Penitenciarul numarul 13 din Chisinau si este cercetat penal pentru finantarea actiunilor violente de protest din 7 aprilie, dar si pentru tentativa de uzurpare a puterii in stat.

In varsta de 32 de ani, Gabriel Stati a fost arestat dupa ce a fost acuzat public de Vladimir Voronin de organizarea manifestatiilor din Chisinau.

Tanarul afacerist a luat lectii de karate de la Steven Seagal si a intrat in atentia presei pentru masinile de lux achizitionate - Ferrari si Hummer, dar si pentru implicarea in relatii amoroase cu vedete precum Ileana Lazariuc.

Este cunoscut ca un sponsor al opozitiei de la Chisinau, iar la alegerile din 5 aprilie a facut un apel public pentru schimbarea conducerii comuniste. Presa de la Chisinau a scris ca familia Stati este apropiata de fostul presedinte moldovean, Petru Lucinschi, acum importanta figura a opozitiei.