Grefierii, arhivarii si celelalte categorii de personal auxiliar din justitie au incheiat greva de avertisment de luni dimineata. De mult timp, ei sunt nemultumiti ca nu si-au primit o serie de sporuri castigate in instanta, nu le sunt platite orele suplimentare, lucreaza in conditii improprii, iar normarea muncii si felul in care se face plata orelor suplimentare nu respecta Codul Muncii si legislatia in vigoare. Pe durata protestului, derulat intre 10:00 si 12:00, grefierii nu au intrat in sala de judecata. Procesele au fost reluate in ordinea stabilita pe lista dupa ora 12:00.

Intr-o conferinta de presa, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a aratat luni ca au fost gasite solutii pentru patru din cele cinci revendicari ale sindicatelor care reprezinta personalul auxiliar din justitie: "Solutiile pe care noi le-am gasit implica rezolvarea graduala, treptata a revendicarilor, esalonarea lor intr-un termen rezonabil in raport de resursele bugetare de care dispune Romania in prezent".

Dialogul cu trei din patru sindicate s-a derulat in bune conditii, o singura federatie insistand sa declanseze protestul de avertisment: "Pozitia inflexibila a unora dintre sindicalisti si lipsa marjei de manevra a ministerului nostru in problemele financiare ca urmare a bugetului alocat au condus la aceasta situatie", a explicat ministrul.

Pentru grefieri, problema orelor suplimentare neplatite a fost rezolvata printr-un acord semnat cu Ministerul Finantelor Publice. Protocolul "prevede plata orelor suplimentare din decembrie 2008 pana la zi si in continuare. Plata poate fi facuta de MJLC prin redirectionarea unor credite bugetare, dar acesta redirectionare nu poate fi facuta potrivit legii finantelor publice decat din semestrul doi, adica de la 1 iulie. Concret, potrivit protocolului suntem in masura sa achitam aceste sume incepand cu 1 iulie, fapt declarat in scris atat de MJLC, cat si de MFP", a explicat Predoiu.

Problema orelor suplimentare, considera ministrul, apare datorita insuficientei schemei de personal, determinata de constrangerile bugetare. "Pe de alta parte, se impune pastrarea unui management strict al orelor suplimentare, ele se platesc cu 75%, respectiv 100% din salariul de baza. In acest context, este mult mai avantajos sa suplimentam schema de personal decat sa platim orele suplimentare si sper ca MFP sa inteleaga acest lucru", a mai spus Predoiu.

Normarea muncii: La CSM se afla un proiect in curs de finalizare. Printre altele, ministrul a aratat ca a obtinut acordul ICCJ, CSM si Ministerului Public pentru semnarea ordinului comun privind plata chiriilor, astfel incat grefierii detasati in alte localitati sa primeasca o suma egala cu magistratii.

Despre posibilitatea constituirii ordinului grefierilor, MJLC este deschis dialogului daca aceasta masura presupune consultari si cu CSM si cu MFP.

"Singura problema pe care momentan nu o putem rezolva este plata hotararilor judecatoresti care acorda sporuri pentru ca nu avem bani in buget. Discriminarea reclamata este consecinta ultima si directa a fenomenului incontrolabil al acordarii de sporuri si salarii prin hotarari nicidecum al ordinelor ministeriale care se pliaza pe legea bugetului si pe pozitia MFP. Este nedrept sa creezi, un an de zile, un fenomen incontrolabil si apoi sa blamezi o alta institutie pentru ca nu il rezolva in cateva zile si aceasta in conditiile lipsei fondurilor necesare pentru plati", a incheiat Predoiu.