VIDEO Ziua Europei - cetatenii batranului continent nu stiu semnificatia acestei date si sunt prea putin interesati de functionarea UE

de M.M.     HotNews.ro
Duminică, 10 mai 2009, 12:30 Actualitate | Esenţial

Robert Schuman, parintele Europei
Foto: youtube.com
La 60 de ani de la crearea Consiliului Europei, prin semnarea Tratatului de la Londra si doar cu o luna inainte de alegerile europarlamentare, foarte putini europeni stiu cum functioneaza Uniunea Europeana. Cele cateva mii de persoane care au vizitat sambata, la Bruxelles, Parlamentul European si celelalte sedii ale institutiilor Uniunii, cu ocazia Zilei Europei, nu stiau care este subiectul comemorarii, relateaza AFP.

Foarte putini dintre acestia au fost capabili sa numeasca deputatul european care ii reprezinta.

Arhiva UE: Cum se anunta o conferinta a parintelui Europei, Robert Schuman, in anii 1950"Este foarte dificil sa starnesti interesul oamenilor aspra problemelor europene", a recunoscut un deputat european, belgianul Bart Staes, in cadrul unui forum public organizat de Parlament.

"Unul dintre motive este ca oamenii se intereseaza mai degraba de propriile lor probleme. Oamenii cred ca Europa este un mecanism prea complicat", a declarat el.

Potrivit site-ului oficial al UE, "probabil foarte putini oameni stiu ca in data de 9 mai 1950 s-a facut primul pas inspre crearea a ceea ce numim astazi Uniunea Europeana".

In acea zi, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, citea in fata presei internationale o declaratie prin care chema Franta, Germania si alte state europene sa creeze o uniune a industriilor de carbune si otel, "primul fundament concret al unei federatii europene".

Afise mari postate in jurul Parlamentului reamintesc oamenilor ca alegerile europarlamentare vor avea loc in perioada 4 - 7 iunie in cele 27 de tari membre. Dar foarte putini vizitatori au putut sa spuna cine este deputatul care i-a reprezentat in ultimii cinci ani.

Sarah Walker, o britanica ce lucreaza in industria IT, a afirmat ca nu stie cine o reprezinta in Parlamentul European. Ea reproseaza institutiilor europene ca nu comunica destul cu publicul.

"Exista, in general, o lipsa de transparenta, nu exista presa critica si nici opozitie eficienta. Parlamentul European pare sa traiasca intr-o lume proprie", a declarat ea.

Cei mai multi au preferat sa-si exprime entuziasmul pentru proiectul european, fara insa a sti prea multe despre aspectele concrete.

"Nu stiu detalii, dar cred ca este un lucru bun", a declarat un inginer blegian, Jean-Paul Werner.

Ilaria, o licentiata in stiinte politice, a fost unul dintre rarii vizitatori care stia cine este deputatul care il reprezinta in Parlament. "Nu il simpatizez, este impotriva Uniunii Europene", a precizat ea.

9 mai - Ziua Europei

Decizia ca 9 mai sa fie sarbatorita drept Ziua Europei a fost luata in timpul summit-ului liderilor Uniunii Europene de la Milano din 1985.

Astazi, 9 mai este un simbol european, si, impreuna cu moneda unica euro, steagul albastru cu cele stelute galbene si imnul - celebra "Oda Bucuriei" din Simfonia a - IX-a de L.van Beethoven - formeaza simbolurile identitatii politice a Uniunii Europene.

Ziua Europei reprezinta un bun prilej pentru a organiza diverse actiuni si festivitati, menite sa apropie Uniunea Europeana de cetatenii ei, dar si pe cetatenii Uniunii intre ei.

Scurt istoric al UE

In urma apelului facut de Schuman, la 18 aprilie 1951 Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta, Italia si Germania semneaza, la Paris, Tratatul care pune baza Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), ce prevede o colaborare institutionala si egalitatea intre state, alaturi de superioritatea si independenta institutiilor comunitare.

Sase ani mai tarziu, prin Tratatul de la Roma, se infiinteaza Comunitatea Economica Europeana (CEE) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (Euratom). Aceste doua comunitati pun bazele uniunii vamale si a cooperarii pe problemele de energie atomica intre tarile semnatare.

Momente importante in istoria UE:
 • Tratatul de la Bruxelles din 1965 infiinteaza Comisia Europeana si Consiliul unic.
 • Actul Unic European din 1986 consacra existenta Consiliului European si stabileste data realizarii pietei unice - 31 decembrie 1992.
 • Tratatul de la Maastricht din 1992 introduce notiunea de Uniune Europeana, bazata pe cei piloni: cele trei comunitati europene, politica externa si de securitate comuna si cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne.
 • Tratatul de la Amsterdam din 1997 a consolidat cei trei piloni ai Uniunii. Pe langa simplificarea tratatelor, documentul are ca obiectiv eliminarea treptata a obstacolelor in calea liberei circulatii, intarirea securitatii si a justitiei, precum si cresterea eficienta a structurii UE in vederea primirii de noi membri.
 • Tratatul de la Nisa din 2001 pregateste Uniunea pentru extindere.
 • Stabileste conditiile pentru admiterea de noi membri, in perspectiva in care Uniunea va avea 27 de membri
 • Stabileste la 732 numarul mandatelor in Parlamentul European pana in 2007 si la 786 dupa aceasta data, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei
 • Stabileste la 27 numarul comisarilor europeni, cate unul pentru fiecare stat membru.
 • 1951 - Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia si Germania - Comunitatii Economice a Carbunelui si Otelului (CECO)
 • 1957 - Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia si Germania- pun bazele Comunitatii Economice Europene (CEE) si EURATOM
 • 1973 - Danemarca, Irlanda si Marea Britanie adera la UE
 • 1981 - Grecia devine membra UE
 • 1986 - Spania si Portugalia adera la UE
 • 1995 - Austria, Finlanda si Suedia adera la UE
 • 2004 - Cehia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru si Malta devin membre ale UE
 • 2007 - Romania si Bulgaria adera la UE


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1598 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Ziua Romaniei (Duminică, 10 mai 2009, 12:45)

  florin [anonim]

  dar oare cati din cetatenii Romaniei (incluzand aici si jurnalistii de la Hotnews) cunosc semnificatia zilelor de 9-10 mai pentru tara noastra? pana acum n-am vazut niciun articol pe tema asta, fie ca ma refer la ziua independentei sau la ziua regelui. una peste alta, noi sa fim sanatosi...
  • +1 (1 vot)    
   ZIUA ROMANIEI (Duminică, 10 mai 2009, 13:04)

   eugen [anonim] i-a raspuns lui florin

   8 mai- 1921 infiintarea PCR
   9 MAI - 1877 DECLARAREA INDEPENDENTEI
   1945 ZIUA VICTORIEI
   1950 ZIUA EUROPEI
   10 MAI- 1866 ZIUA REGELUI

   MULTUMIT ?
   • 0 (2 voturi)    
    Care rege? Scrie Nicolaescu din nou istoria? (Duminică, 10 mai 2009, 18:19)

    Axul [anonim] i-a raspuns lui eugen

    Ala care a venit in Romania ca un valet, carandu-i bagajele lui Bratianu, si care s-a speriat cand a auzit ca Dunarea ar trebui sa treaca prin mijlocul tarii, iar la sud ne invecinam cu Grecia?
    Sergiu Nicolaescu e mai talentat ca rege, dar eu zic sa-i dam o sansa si lui Dinica.
 • 0 (2 voturi)    
  ELEMENTAR DRAGI ZIARISTI, ELEMENTAR ! (Duminică, 10 mai 2009, 13:05)

  alex [anonim]

  Stimate autor, sau autoare, a acestui articol... dupa o astfel de gafa eu m-as apuca de vandut gogosi la coltul strazii in locul dumneavoastra. ELEMENTAR : Consiliul Europei nu este o institutie a UE ! Consiliul simplu, este insa for decizional. Consiliul Europei are sediul a Strasbourg si are o u totul alta misiune decat UE. 46 de state sunt in prezent membre ale Consiliului Europei...Tratatul care a pus fundamentul UE, respectiv infiintarea Comunitatilor Europene s-a semnat la Roma si nu la Londra...etc. Va rog sa va cereti scuze fata de cititori pentru lipsa dvs de informare si implicit de profesionalism !
  • +1 (1 vot)    
   Acest articol nu a fost scris pentru a fi citit (Duminică, 10 mai 2009, 18:36)

   Axul [anonim] i-a raspuns lui alex

   De multe ori m-am intrebat cine altcineva citea articolele despre dezbaterile de la congresele partidului de pana acum 20 de ani si articolele de genul asta: Alex!
   Daca ati fi mentionat antipatia radiata fata de deputatul care este "impotriva UE", asi fi vrut sa ne cunostem.
 • 0 (0 voturi)    
  "DOAMNE AJUTA oricand Regele nostru !" 10 Mai 2009 (Marţi, 12 mai 2009, 0:05)

  cf. Olga TODIROAE (89 de ani si 4 luni,Timisesti) [anonim]

  "Cum e astazi 10 Mai,
  cand eram copil,
  la Scoala Satului Pastraveni,
  eu cantam in mijlocul scenei:
  “Traiasca Regele
  In pace si onor
  De tara iubitor
  Si-aparator de tara.“

  10 Mai era, a fost si nu mai este Ziua Regelui ...

  Eu imi amintesc:
  ca †Ionica -- Dumnezeu sa-l odihneasca --
  ne povestea de foarte multe ori cu bucurie:
  - cat de frumoase erau ceremoniile militare de 10 Mai ale Garzii Palatului Regal,
  ceremonii militare la care participase si el in perioada de la 11.03.1938 si pana la 20.11.1940
  cand a fost selectionat si a slujit TARA si REGELE in Batalionul de Garda Regala a Romaniei ...
  - cat de mandru se simtea in uniforma Garzii Palatului Regal:
  care avea un fel de canaf in varful capului,
  care avea un fel de decoratii pe piept ...
  (avea o amintire fotografie a lui in uniforma Garzii Palatului Regal,
  fotografie pe care nu o mai gasim,
  spunea cineva ca ne-a furat-o la ordin o codoasa informatoare de la Marea Politie Politica Secreta Terorista
  din perioada mandatului de 5 ani a Presedintelui Basescu ...)
  - cum viitorul Rege Mihai prin curtea Palatului Regal al Romaniei
  se juca cu un caine foarte mare si
  cum viitorul Rege Mihai se amuza si radea cand cainele
  aluneca cu ghearele pe un fel de hol mare de sticla ...
  - cum pe Regele CAROL al II-lea cand a fost nevoit sa plece in 6 septembrie 1940 din Romania
  in cadrul unui detasament al Batalionului de Garda a Palatului in trenul regal
  l-a escortat pana la Belgrad si
  cum l-a aparat de grupari legionare ...
  - alte amintiri frumoase, printre care:
  cand se ocupa cu aprovizionarea prin piete, magazine ...
  cand era in postul de santinela la Palatul Regal ...
  cand venea in permisie acasa in Timisesti si
  aparea multa lume din sat sa-l vada in uniforma Garzii Palatului Regal ...
  - cat de mult indragea pop


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri