Papa Benedict al XVI-lea a avertizat sambata ca religia poate fi corupta si desfigurata atunci cand este pusa in slujba violentei si a ignorantei, relateaza AFP. Declaratia a fost facuta in cadrul ceremoniei de binecuvantare a pietrei de temelie a unei universitati catolice la Madaba, oras din Iordania care adaposteste o importanta comunitate crestina.

"Religia, la fel ca stiinta, tehnologia sau filosofia (...) poate fi corupta", a afirmat Papa, care a adaugat ca "religia este desfigurata atunci cand este pusa in slujba ignorantei si a prejudecatii, a dispretului, a violentei si a abuzurilor".

"In aceste cazuri, constatam nu doar o pervertire a religiei, dar si o corupere a libertatii umane, o ingustime si o orbire a spiritului", a subliniat el.

Aceste declaratii au rezonanta particulara in conditiile in care islamistii radicali iordanieni au declarat ca vizita Papei nu este binevenita decat daca isi cere scuze pentru discursul de la Ratisbonne (Germania), in 2006, in care unii comentatori au afirmat ca Benedict a asimilat islamul cu violenta.

Aceasta pervertire a religiei nu este insa inevitabila, a precizat Papa, care a militat pentru promovarea educatiei si si-a exprimat increderea in "darul care este libertatea".

"Inima omului poate deveni dura intr-un mediu inconjurator nepotrivit, din cauza intereselor si a pasiunilor. Dar fiecare persoana este chemata la intelepciune si la integritate, la alegerea decisiva a binelui impotriva raului, a adevarului in fata necinstei si poate fi ajutata in indeplinirea acestei sarcini", in special prin educatie, a mai spus Benedict al XVI-lea.