Cei peste 420.000 de elevi care sustin tezele cu subiect unic au avut de rezolvat joi subiectul cu numarul 9 la Limba si literatura romana. Varianta a fost extrasa de catre secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Adriana Pana.

Extragerea variantei de subiecte din cele zece posibile a avut loc la ora 10:00, la sediul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, in prezenta Comisiei Nationale de Organizare. Centrele de comunicare din judetele in care se desfasoara proba preiau, decripteaza si multiplica variantele de subiect, care sunt distribuite catre unitatile de invatamant pana la ora 11:30. Durata fiecarei teze cu subiect unic este de doua ore din momentul primirii subiectelor de catre fiecare elev, adica de la ora 12.

La aceasta proba ar trebui sa participe 426.910 de elevi, dintre care 213.514 in clasa a VII-a si 213 396 in clasa a VIII-a. Subiectele sunt elaborate in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, conform programei scolare parcurse pana la data desfasurarii tezei, in conformitate cu temele selectate din programa scolara si comunicate scolilor.

Evaluarea in sesiunile de teze unice din anul scolar 2008 -2009 presupune ca fiecare lucrare sa fie corectata de doi profesori: unul dintre acestia este profesorul de specialitate care a predat la clasa (care va corecta lucrarile in scoala), iar celalalt, un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unitatii de invatamant de la care provine teza. Durata activitatii de evaluare este de maximum trei zile pentru fiecare scoala, inclusiv ziua in care s-a sustinut proba, iar in centrele de evaluare, de cel mult patru zile.

Profesorul care preda la clasa are obligatia de a analiza, impreuna cu elevii, in prima ora de clasa dupa primirea rezultatelor de la centrul de evaluare, tezele si rezultatele obtinute la acestea. In urma acestei analize, elevii pot depune eventualele contestatii la comisia din unitatea de invatamant. Contestatia, semnata de elev si de parinte/tutore legal instituit, se depune la comisia din unitatea de invatamant, in cel mult sapte zile de la data primirii in scoala a rezultatelor din centrul de evaluare.

Baremul de evaluare pentru fiecare subiect se elaboreaza in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar si este postat pe Internet dupa desfasurarea probei.

In aceasta prima sesiune din semestrul al II-lea se mai sustin teze cu subiect unic, dupa un program comun pentru clasele a VII-a si a VIII-a, astfel: in 13 mai - Matematica si 21 mai - Istorie / Geografie (numai pentru clasa a VIII-a). Perioada speciala a tezelor din semestrul II are urmatorul calendar: 26 mai - Limba si literatura materna, 28 mai - Limba si literatura romana, 2 iunie - Matematica si 4 iunie - Istorie / Geografie (numai pentru clasa a VIII-a).

Teza este sustinuta cu intarziere de doua zile, examenul fiind amanat din 5 mai, din cauza protestelor cadrelor didactice.

Ministrul Ecaterina Andronescu a transmis miercuri elevilor care sustin joi teza la Limba romana sa se pregateasca "pentru o zi normala".