Curtea Constitutionala a declarat in sedinta de miercuri, cu unanimitate de voturi, drept neconstitutionala modificarea legii privind statului functionarilor publici, sub aspectul incalcarii principiului constitutional al bicameralismului Parlamentului, se arata in motivatia transmisa de CCR.

"Astfel, intre forma adoptata de Camera Deputatilor (in calitate de Camera decizionala) si cea adoptata de Senat exista deosebiri majore, modificarile si completarile adoptate de Camera Deputatilor dand proiectului de lege o configuratie deosebita, semnificativ diferita fata de cea adoptata de Senat, ca prima Camera sesizata.

Pe de alta parte, prin modul sau de redactare, deficitar si imprecis in privinta anumitor dispozitii (cum sunt cele ale art.III), legea nu corespunde exigentelor de tehnica legislativa, prin aceea ca nu satisface cerintele de accesibilitate si de previzibilitate specifice normelor juridice. Intreaga argumentatie retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei", potrivit Curtii Constitutionale.

In comunicatul CCR se precizeaza, de asemenea, ca decizia este definitiva si general obligatorie si va fi comunicata presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

Dupa ce plenul Camerei Deputatilor a adoptat in martie, cu majoritate de voturi, modificarea statutului functionarilor publici, deputatii PNL si UDMR au transmis Curtii un document prin care au sesizat neconstitutionalitatea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici si in care au invocat, printre altele, politizarea administratiei publice si lezarea dreptului la munca.

Noul statut al functionarilor publici aprobat de deputati permite numirile politice a conducatorilor serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si introducerea functiei de director coordonator la nivelul institutiilor judetene deconcentrate.