Radarele fixe instalate si gestionate de comunitatile locale au fost interzise de Inspectoratul General al Politiei Romane din cauza numeroaselor contestatii depuse de soferii amendati, a declarat pentru HotNews.ro, biroul de presa al IGPR. Singurele radare fixe functionale sint cele de pe DN 1. Reamintim ca radarele fixe din 27 de judete erau montate de doua firme din Cluj.

Hotararea de suspendare a radarelor apartine Politiei si se mentine pana cand vor fi reglementate toate aspectele legislative legate de solicitarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), a precizat sursa citata.

Decizia vine dupa ce ANRMAP a sesizat Parchetul cu privire la procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica, potrivit Mediafax.

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a anuntat ca va cere in justitie anularea unor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respecta procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Politia a retras avizul de functionare al radarelor fixe amplasate de autoritatile locale pana la reglementarea problemelor legislative.

In continuare, tronsoanele de drum care erau acoperite de astfel de radare fixe vor fi gestionate prin radarele mobile ale Politiei.

Amenzile aplicate inainte de 24 aprilie raman in vigoare.

Controale in toata tara

ANRMAP face controale in toata tara privind amplasarea radarelor fixe si respectarea contractelor de achizitie publica, in urma sesizarilor primite de la Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Astfel, echipele de control au ajuns, saptamana trecuta, in judetele Cluj, Mures si Brasov, unde au aplicat amenzi totale de 140.000 de lei pentru doua primarii care nu au respectat procedurile privind contractele de achizitie publica. ANRMAP a transmis avertismente respectivelor primarii, insa acestea nu au platit, deocamdata, amenzile. In acest contex, Consiliile Locale vor revoca hotararile de incheiere a contractelor.

"ANRMAP va solicita instantelor de judecata anularea acelor contracte privind amplasarea radarelor fixe care nu respecta procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica prevazute de OUG 34/2006", a spus presedintele ANRMAP, Cristina Traila, citata in comunicatul de presa.

Totodata, in alte localitati, contractele au fost puse in aplicare la mai bine de un an de la semnarea lor, pentru primariile respective sanctiunile fiind prescrise, insa numai pentru nerespectarea legislatiei in vigoare.

Potrivit OUG 34/2006, termenul general de prescriere este de trei ani, insa ANRMAP intentioneaza sa ceara o modificare, astfel ca si in aceste cazuri sa poata fi aplicate sanctiuni corespunzatoare.