China si statele europene in care s-au demonstrat transmiteri secundare ale gripei porcine au fost incluse in zonele de risc endemic, alaturi de Mexic si Statele Unite ale Americii, a anuntat marti ministrul Santatii, Ion Bazac, la finalul reuniunii Comitetului pentru situatii de urgenta.

Fiecare familie din Romania va primi o scrisoare in care vor fi prezentate masurile de precautie pentru evitarea infectarii cu gripa porcina si ce trebuie sa faca daca prezinta simptomele infectiei.

In plus, Posta Romana va tipari afise care contin aceste informatii. Acestea vor fi afisate in locuri publice.

La punctele de sosire ale calatorilor din zonele de risc vor fi prezente echipe medicale, care vor evalua starea de sanatate a persoanelor care intra in Romania.

In Romania nu exista niciun caz diagnosticat si nici macar persoane suspectate de a fi infectate cu gripa porcina, a subliniat Bazac, adaugand insa ca "o pandemie poate atinge oricand Romania". In acest caz, varful atacului se atinge in saptamana numarul patru, cand este asteaptata o rata de absenteism mare.

"Suntem pregatiti in momentul in care va aparea atacul zero", a dat asigurari ministrul Sanatatii.

Ministerul Administratiei si Internelor a adoptat masurile necesare pentru continuarea functionarii serviciilor statului in caz de pandemie, a adaugat ministrul Dan Nica.

Astfel, s-au dispus masurile necesare pentru ca institutiile esentiale sa functioneze, printre care minsitrul a mentionat spitalele, pompierii, politia, Centrala Nucleara de la Cernavoda, termocentralele sau Uzina de apa grea.

De asemenea, Dan Nica sustine ca s-au luat masurile pentru asigurarea functionarii telecomunicatiilor, prin reteaua asigurata de STS.