"Greva profesorilor nu este o solutie in invatamant in momentul de fata", a afirmat luni premierul Emil Boc. Declaratia sefului Executivului a fost facuta in aceeasi zi in care sindicatele din Educatie se intalnesc cu ministrul Ecaterina Andronescu si cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, dupa ce anuntasera ca marti, exact in ziua cand este programata teza cu subiect unic la Limba Romana, vor fi in greva generala.

Premierul a afirmat ca luni, in cadrul discutiilor cu sindicatele, se vor cauta solutii pentru rezolvarea problemelor "in limitele bugetului" si si-a exprimat increderea in "maturitatea cadrelor didactice".

"Sper sa inteleaga ca nu putem sacrifica elevii, ca nu putem sa transferam criza economica incat sa afecteze viitorul copiilor nostri", a afirmat premierul, care a spus ca "trebuie sa gasim un echilibru pentru a putea trece peste o situatia dificila. Dar, repet, greva nu reprezinta o solutie in invatamant, in momentul de fata".

  • Greva generala in invatamant in ziua tezelor unice

Cadrele didactice din toata tara intentioneaza sa intre in greva marti, cand este programata teza unica la limba si literatura romana pentru elevii claselor a a VII-a si a VIII-a. Ei ameninta cu greva si in zilele de 13 si 21 mai, cand sunt programate celelalte doua teze unice.

Ministerul Educatiei ia in calcul reprogramarea tezelor, insa sindicalistii avertizeaza ca aceasta nu este o solutie: "Reprogramarea tezei nu este o solutie, pentru ca noi vom face greva in zilele cu teze unice, indiferent ca este vorba despre data de 5 mai sau 20 mai. Ideea este sa boicotam examenele nationale, adica si bacalaureatul si titularizarea. Aceasta asa-zisa rezolvare pe care a gasit-o ministerul, respectiv reprogramarea examenelor, nu va face decat sa incinga spiritele printre profesori", a avertizat Federatia Educatiei Nationale.