Doctorii californieni care urmaresc evolutia gripei in acest stat investigheaza o noua ipoteza: virsul care genereaza infectia ar putea sa fie originar din California si sa nu aiba nicio legatura cu epidemia din Mexic. In opinia acestora, exista sanse ca virusul sa fi aparut in aceasta regiune si sa fi evoluat in zona granitei cu Mexicul timp de mai multe luni, relateaza The Wall Street Journal, in editia electronica.

Tot mai multe dovezi arata ca primele cazuri de gripa porcina din California nu par a avea nicio legatura cu Mexicul. Multe dintre victimele californiene timpurii ale gripei - inclusiv primele doua cazuri inregistrate - declara ca nu au calatorit in Mexic si nu au avut niciun contact cu porcii. Unele victime din regiune ar putea sa fi contactat gripa inainte de semnalarea primelor cazuri in Mexic.

Aceste cazuri contrazic acceptiunea generala legata de originea gripei porcine si ar putea oferi semnale importante legate de evolutia viitoare a epidemiei. O serie de alte cazuri din California, precum si din alte state, au insa o conexiune clara cu Mexicul.

"Acest virus circula in randul populatiei de ceva vreme", afirma Gilberto Chavez, epidemiolog la Departamentul pentru sanatate publica din California. Virusul are simptome similare cu gripa obisnuita, ceea ce inseamna ca "orice caz inregistrat a fost privit, tratat si diagnosticat drept o gripa obisnuita".

Michael Shaw, director asociat la laboratorul stiintific pentru gripe al Centrului de control si prevenire a bolilor, spune ca, teoretic, gripa porcina ar fi putut sa apara initial in California, dar crede ca nu trebuie sa se traga concluzii pripite, in conditiile in care caracteristicile genetice ale virsului pot fi urmarite inclusiv in Eurasia.

Primul caz identificat - 30 martie

Primul caz identificat in California a fost cel al unui baiat de 10 ani din regiunea San Diego, care s-a imbolnavit in 30 martie.

Autoritatile au descoperit cazul din intamplare. "Am avut noroc", afirma Chavez.

Testele au aratat ca virusul nu se incadra in nicio sub-categorie tipica de gripa umana. Centrul pentru cotrolul bolilor a primit testele in 14 aprilie si a stabilit ca este vorba despre acum celebrul virus A/H1N1.

In momentul in care epidemiologii federali au ajuns la familie, baiatul se insanatosise.

Scenariu: Gripa s-a raspandit si a evoluat la granita SUA - Mexic

Unul dintre scenariile posibile este ca gripa porcina s-a raspandit in jurul granitei dintre SUA si Mexic in perioada sezonului de iarna, fiind putin simptomatica si evoluand ulterior intr-o forma mai severa, cu stari febrile.

Acest lucru inseamna ca recentele cazuri grave pot fi doar "varful iceberg-ului", crede Robert Kim-Farley, profesor si epidemiolog la University of California at Los Angeles School of Public Health. Iar daca o versiune a gripei putin simptomatica exista - in California sau in alta parte - aceasta ar putea sa se raspandeasca nedetectata, avertizeaza el.

"Evolutia gripei poate fi impredictibila", declara si epidemiologul Lisa Winston. "Daca exista un numar mare de oameni care s-au imbolnavit si care ulterior s-au vindecat, acest lucru sugereaza ca valul gripal din SUA s-ar putea sa nu fie atat de periculos. Nu avem insa dovezi clare pentru a afirma, in momentul actual, acest lucru".

Desi mai multi specialisti vorbesc despre posibilitatea ca virusul din California sa fie diferit de cel din Mexic, seful epidemiologilor din statul american, Mark Horton, declara: "Avem in continuare incredere sa o denumim gripa porcina".