Propunerile Presedintiei pentru reforma in invatamint: autonomie la admiterea in liceu, reorganizarea nivelelor de invatamint, bacalaureat diferentiat

de Redactia Stiri     HotNews.ro
Joi, 30 aprilie 2009, 18:15 Actualitate | Esenţial


 documente
(30 Apr 2009) DOC, 354KB
(30 Apr 2009) DOC, 419KB
Autonomia liceelor la organizarea admiterii, reorganizarea nivelelor de invatamint, bacalaureat diferentiat, infiintarea de Consilii de Administratie la fiecare scoala - iata doar citeva dintre propunerile Comisiei Prezidenţiale pentru Educaţie. Propunerile (vezi documentele atasate) au fost postate pe site-ul Administratiei Prezidentiale joi, in timp ce Traian Basescu discuta cu sindicalistii despre viitoarele proteste ale profesorilor.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca, in cadrul intalnirii de joi cu liderii sindicali din invatamant, la care au participat si premierul si ministrul Educatiei, ca scopul intalnirii, care fusese fixata inca de acum doua saptamani, a fost prezentarea propunerile Comisiei prezidentiale pentru educatie pentru modificarea legislatiei din domeniu.

Declaratiile lui Traian Basescu dupa intalnirea cu liderii sindicali din educatie:

 • Am prezentat sindicatelor din invatamant noul pachet de pachet legislativ in Educatie.
 • A fost o intalnire planificata anterior, de circa doua saptamani. Obiectivul a fost acela ca Comisia Prezidentiala pentru educatie, condusa de domnul Miclea, sa isi prezinte propunerile pentru modificarea legislatiei din domeniu.
 • Misiunea presedintelui se incheie aici. Astazi s-a facut si transferul catre Guvern cu propunerile Comisiei Prezidentiale pentru educatie. De aceea au participat astazi si premierul Emil Boc si doamna ministru Ecaterina Andronescu. In acest punct, misiunea mea, obligatia mea publica s-a incheiat.
 • Pachetul legislativ va pus la dispozitia Guvernului, care in va prezenta Parlamentului.
 • Criza economica nu este o scuza pentru abandonarea proiectelor. Educatia si Cercetarea sunt parte a solutiei iesirii din criza, si nu parte a problemei.
 • Solutiile propuse de Comisie sunt extrem de temeinice. Comisia propune trei proiecte de lege: Legea cadru a educatiei permanente, Legea invatamantului preuniversitar si Legea invatamantului universitar.
 • Solutiile Comisiei Prezidentiale pentru educatie sunt contruite dupa sistemul occidental.
 • Ultimele evaluari ale Comisiei Europene privind sistemul educational din Romania au fost foarte severe, evaluarile din acest an au prezentat o situatie mai rea decat cea din 2007.
 • Sindicatele sa nu uite ca Pactul pentru Educatie a fost semnat de toate partidele politice si de o multime de ONG-uri.
 • Un aspect important il reprezinta descentralizarea finantarii scolilor.
 • Reforma in invatamant trebuie sa se centreze pe elev, nu pe profesor.
 • Sistemul de evaluare in educatie va fi modificat. Evaluarea se va face prin punctaje similate testelor internationale. Elevii vor fi evaluati din doi in doi ani, incepand din clasa a doua.
 • Programa scolara va fi descentralizata, iar invatamantul va fi reconstruit pentru educatia digitala.
 • In invatamantul superior, se intareste morala si etica.
 • Nu mai putem avea diplome fara competenta in educatie.
 • Cercetarea universitarea va deveni prioritara.
 • Ultimul principiu il reprezinta sustinerea competitiei si premierea castigatorilor in educatie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1797 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  La ce bun ? (Joi, 30 aprilie 2009, 18:25)

  samosata [anonim]

  De ce sa mai facem alte legi inaplicabile pana cand nu reusim sa asezam lucrurile intr-un fagas de normalitate? Ne facem ca nu vedem ca oamenii-s in strada si facem planuri pt societatea cunoasterii (sic!). Pe cine mai intereseaza ? Ce garantie avem ca noile legi vor fi respectate ? Jalnic discurs. Imi aminteste de impuscatu' care a hotarat majorarea pensiilor de la intii ... Va amintiti ?
 • -1 (3 voturi)    
  inceputul sfarsitului (Joi, 30 aprilie 2009, 18:43)

  dan [anonim]

  Omul este nu are nicio limita. Asa se intampla cand un chiulangiu ajunge sa faca reforma invatamantului. Fiecare liceu isi va organiza propriul sistem de evaluare, adica fiecare liceu va stabili propriul tarif. Adica ce le-a spus Presedintele: nu va maresc salariile, dar aveti libertate in a va organiza luarea de spaga la examene. In maxim 5 ani va veni sfarsitul!
  • 0 (0 voturi)    
   !??? (Joi, 30 aprilie 2009, 19:01)

   ion [anonim] i-a raspuns lui dan

   Dar ce vei face cand va conduce un REPETENT ( CRin Antonescu)??
   • -1 (1 vot)    
    Crin Repetentul (Joi, 30 aprilie 2009, 22:32)

    dan [anonim] i-a raspuns lui ion

    Nu stiu daca a fost repetent, dar poate a repetat din motive medicale... Oricum sper sa nu scapam de un chiulangiu si sa dam peste un repetent. Problema este alta: invatamantul din Romania este in colaps, iar privativarea admiterii la liceu nu este o solutie
  • -2 (2 voturi)    
   pestele se impute de la cap (pocit) (Joi, 30 aprilie 2009, 19:23)

   Ioan [anonim] i-a raspuns lui dan

   Din pacte, cam asa sta treaba...
   Basescu si acolitii lui (toti milionari in euro), ii invata pe dascali cum sa se "descurce". In rest, ce conteaza. E nevoie de cati mai multi imbecili care sa voteze ca vitele !
 • -2 (2 voturi)    
  irigatia fara ploaie.. (Joi, 30 aprilie 2009, 18:48)

  Mazeta [utilizator]

  Fara bani in sistem (ca prima conditie, nu si ultima!), ideile presedintelui nu sunt decat niste baliverne electorale. Asa e usor: si eu vreau un presedinte cult, cinstit si responsabil. Dar de la idee la posibilitati e un drum lung.
 • 0 (0 voturi)    
  Testele PISA (Joi, 30 aprilie 2009, 19:26)

  Adrian [anonim]

  Mi se par cea mai buna idee.
  Te fac sa gandesti si nu sa aplici o forumula.
  Nu ca nu ai putea gandi problemele teoretice actuale dar se bazeaza doar pe calcul si atat

  + gasiti pe edu acel exemplu de teste
  O sa va placa cu siguranta si veti vedea deosebira dintre ele si clasicele teste de bac
 • -1 (1 vot)    
  declaratii prezidentiale (Joi, 30 aprilie 2009, 19:28)

  perpetuum mobile [anonim]

  aspeptam ca la viitoare declaratie domnul presedinte sa faca precizari si asupra planificarilor calendaristice, itemii de tip subiectiv si posibilitatea dobandirii de competente sustenabile prin descongestinarea unitatii de invatare "specii floristice din campii"
 • -1 (1 vot)    
  ca de obicei, (Joi, 30 aprilie 2009, 19:44)

  angi [anonim]

  Guvernul asta e mai iresponsabil ca celalalt. S-a ajuns aici datorita santajului electoral din toamna. Criza e amplificata de acel santaj, concomitent de solutiile actuale propuse de guvern iar profesorii ,sunt bataia de joc a guvernului. De asemenea profesorii isi bat joc de viata copiilor si de viitorul lor deci, isi cam merita soarta daca sunt capabili sa ia o astfel de hotarare. Dovedesc iresponsabilitate. De felul in care acesti copii vor reusi in viata depinde viitorul tarii, nu de salariile profesorilor. Voi ati ales aceasta meserie. De ce nu v-ati dus sa lucrati la patron sau in alta parte? Ati crezut ca viata va fi mai lina la catedra. Uite ca nu e. Rusine tuturor.
 • -1 (1 vot)    
  nimic nou (Joi, 30 aprilie 2009, 23:19)

  marius [anonim]

  la legea invat. superior nu vad cine stie ce noutati. Daca nu scot finantarea pe student nu fac nimic. Se incurajeaza cantitatea, in defavoarea calitatii.
 • +1 (1 vot)    
  aaaaaaaaaaaaaaa (Joi, 30 aprilie 2009, 23:44)

  alec [anonim]

  a citit macar unul dintre voi documentele atasate acesti articol?
  Ce tara de capsomani needucati.
 • -1 (1 vot)    
  MARE (Vineri, 1 mai 2009, 9:53)

  sabo [utilizator]

  ameteala se va crea!
  acum sistemul este ruina, cu noua organizare o sa fie pulbere.
 • -1 (1 vot)    
  idioti, pe noi nu ne intreaba nimeni? (Vineri, 1 mai 2009, 21:57)

  anonim [anonim]

  Nu s-au saturat sa faca experimente pe noi?
  Daca profesorii astia ar fi adevarati profesori, ar face greva nu pentru salarii, ci impotriva programei si organizarii defectuoase din invatamant. E normal ca in clasa a 10-a la mate-info sa se invete aceeasi biologie ca la stiintele naturii? Sa trebuiasca sa inveti toate tipurile de limfocite si leucocite?

  "Sistemul de evaluare in educatie va fi modificat. Evaluarea se va face prin punctaje similate testelor internationale. Elevii vor fi evaluati din doi in doi ani, incepand din clasa a doua." - cea mai mare aberatie posibila. nu e de ajuns stress-ul cu lectiile, acum stresam copiii si cu examene din 2 in 2 ani.
  Unde DRACU mai ramane TIMPUL LIBER? Ala pentru care trebuie sa fim deplinatatea fortelor?

  "In invatamantul superior, se intareste morala si etica." - cred ca nici macar ei nu stiu ce-s alea.

  "Programa scolara va fi descentralizata, iar invatamantul va fi reconstruit pentru educatia digitala." - educatie digitala? Asta ca sa uitam cum se scrie cu pixul...
 • 0 (0 voturi)    
  Aproape (Joi, 18 iunie 2009, 1:04)

  Maggie [anonim]

  toti comentatorii n-au nimic de spus despre sistem, de fapt nici nu stiu ce si cine propune legi, unele foarte bune, dupa parerea multor oameni priceputi, se inghesiue sa injure guvernul sau pe presedinte, desi ar fi extraordinar daca s-ar adopta aceste legi. Chiar nu-si dau seama sau sint atit de rauvoitori! Si in misiune platita ( prost, cred).
 • 0 (0 voturi)    
  rasu-plansu (Joi, 18 iunie 2009, 13:21)

  Dedalus [anonim]

  Eu le-am citit. Sunt imbecile, pe scurt.

  Sunt imposibil de comentat, asa sunt de varza.

  Pahetul ala nu are absolut nici o legatura cu reforma invatamantului.

  Este doar o colectie de masuri administrative de imbunatatire superficiala a sistemului existent , nicidecum de reforma a sa.

  De obicei nu critic asa de general si de urat, dar imi este imposibil sa gasesc ceva bun in toata aceasta colectie de aiureli. Plus ca ma oripileaza acest genocid cultural.

  Imi pare rau, mi-as fi dorit realmente sa am ceva de criticat, sa aduc si contrapropuneri, sa port chiar o discutie in contradictoriu pe anumite pareri.

  Din pacate nu am cum, pentru ca in acel pachet nu exista nici o viziune si nici una dintre prevederei nu poate avea un impact real.

  Singurul lucru pe care l-as putea face ar fi sa adun cativa oameni cu scaun la cap si sa fac o contrapropunere, in intregime, la intregul pachet.

  Dar nimeni nu o sa mearga pe o astfel de idee, pentru ca ar pierde controlul, inclusiv asupra ARACIS, o placa turnanta pentru mecanismele care au distrus invatamantul superior romanesc in ultimii ani si care au generalizat coruptia din sistem.

  Mai mult, oricat de grozava ar fi o lege, ea trebuie urmata de masuri administrative serioase si clare, pentru a fi eficienta. Ori, MEdu numai de eficienta administrativa nu a dat dovada pana acum (nu e o critica la adresa vreunui ministru anume, ci la adresa unui minister care a perpetuat incompetenta)

  Cum spuneam pe alt post, presedintele a pus lupii sa faca o lege pentru regimul juridic al stanelor...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by