Presedintele Traian Basescu a anuntat ca, in cadrul intalnirii de joi cu liderii sindicali din invatamant, la care au participat si premierul si ministrul Educatiei, ca scopul intalnirii, care fusese fixata inca de acum doua saptamani, a fost prezentarea propunerile Comisiei prezidentiale pentru educatie pentru modificarea legislatiei din domeniu.
Declaratiile lui Traian Basescu dupa intalnirea cu liderii sindicali din educatie:
- Am prezentat sindicatelor din invatamant noul pachet de pachet legislativ in Educatie.
- A fost o intalnire planificata anterior, de circa doua saptamani. Obiectivul a fost acela ca Comisia Prezidentiala pentru educatie, condusa de domnul Miclea, sa isi prezinte propunerile pentru modificarea legislatiei din domeniu.
- Misiunea presedintelui se incheie aici. Astazi s-a facut si transferul catre Guvern cu propunerile Comisiei Prezidentiale pentru educatie. De aceea au participat astazi si premierul Emil Boc si doamna ministru Ecaterina Andronescu. In acest punct, misiunea mea, obligatia mea publica s-a incheiat.
- Pachetul legislativ va pus la dispozitia Guvernului, care in va prezenta Parlamentului.
- Criza economica nu este o scuza pentru abandonarea proiectelor. Educatia si Cercetarea sunt parte a solutiei iesirii din criza, si nu parte a problemei.
- Solutiile propuse de Comisie sunt extrem de temeinice. Comisia propune trei proiecte de lege: Legea cadru a educatiei permanente, Legea invatamantului preuniversitar si Legea invatamantului universitar.
- Solutiile Comisiei Prezidentiale pentru educatie sunt contruite dupa sistemul occidental.
- Ultimele evaluari ale Comisiei Europene privind sistemul educational din Romania au fost foarte severe, evaluarile din acest an au prezentat o situatie mai rea decat cea din 2007.
- Sindicatele sa nu uite ca Pactul pentru Educatie a fost semnat de toate partidele politice si de o multime de ONG-uri.
- Un aspect important il reprezinta descentralizarea finantarii scolilor.
- Reforma in invatamant trebuie sa se centreze pe elev, nu pe profesor.
- Sistemul de evaluare in educatie va fi modificat. Evaluarea se va face prin punctaje similate testelor internationale. Elevii vor fi evaluati din doi in doi ani, incepand din clasa a doua.
- Programa scolara va fi descentralizata, iar invatamantul va fi reconstruit pentru educatia digitala.
- In invatamantul superior, se intareste morala si etica.
- Nu mai putem avea diplome fara competenta in educatie.
- Cercetarea universitarea va deveni prioritara.
- Ultimul principiu il reprezinta sustinerea competitiei si premierea castigatorilor in educatie.
Basescu si acolitii lui (toti milionari in euro), ii invata pe dascali cum sa se "descurce". In rest, ce conteaza. E nevoie de cati mai multi imbecili care sa voteze ca vitele !
Te fac sa gandesti si nu sa aplici o forumula.
Nu ca nu ai putea gandi problemele teoretice actuale dar se bazeaza doar pe calcul si atat
+ gasiti pe edu acel exemplu de teste
O sa va placa cu siguranta si veti vedea deosebira dintre ele si clasicele teste de bac
Ce tara de capsomani needucati.
acum sistemul este ruina, cu noua organizare o sa fie pulbere.
Daca profesorii astia ar fi adevarati profesori, ar face greva nu pentru salarii, ci impotriva programei si organizarii defectuoase din invatamant. E normal ca in clasa a 10-a la mate-info sa se invete aceeasi biologie ca la stiintele naturii? Sa trebuiasca sa inveti toate tipurile de limfocite si leucocite?
"Sistemul de evaluare in educatie va fi modificat. Evaluarea se va face prin punctaje similate testelor internationale. Elevii vor fi evaluati din doi in doi ani, incepand din clasa a doua." - cea mai mare aberatie posibila. nu e de ajuns stress-ul cu lectiile, acum stresam copiii si cu examene din 2 in 2 ani.
Unde DRACU mai ramane TIMPUL LIBER? Ala pentru care trebuie sa fim deplinatatea fortelor?
"In invatamantul superior, se intareste morala si etica." - cred ca nici macar ei nu stiu ce-s alea.
"Programa scolara va fi descentralizata, iar invatamantul va fi reconstruit pentru educatia digitala." - educatie digitala? Asta ca sa uitam cum se scrie cu pixul...
Sunt imposibil de comentat, asa sunt de varza.
Pahetul ala nu are absolut nici o legatura cu reforma invatamantului.
Este doar o colectie de masuri administrative de imbunatatire superficiala a sistemului existent , nicidecum de reforma a sa.
De obicei nu critic asa de general si de urat, dar imi este imposibil sa gasesc ceva bun in toata aceasta colectie de aiureli. Plus ca ma oripileaza acest genocid cultural.
Imi pare rau, mi-as fi dorit realmente sa am ceva de criticat, sa aduc si contrapropuneri, sa port chiar o discutie in contradictoriu pe anumite pareri.
Din pacate nu am cum, pentru ca in acel pachet nu exista nici o viziune si nici una dintre prevederei nu poate avea un impact real.
Singurul lucru pe care l-as putea face ar fi sa adun cativa oameni cu scaun la cap si sa fac o contrapropunere, in intregime, la intregul pachet.
Dar nimeni nu o sa mearga pe o astfel de idee, pentru ca ar pierde controlul, inclusiv asupra ARACIS, o placa turnanta pentru mecanismele care au distrus invatamantul superior romanesc in ultimii ani si care au generalizat coruptia din sistem.
Mai mult, oricat de grozava ar fi o lege, ea trebuie urmata de masuri administrative serioase si clare, pentru a fi eficienta. Ori, MEdu numai de eficienta administrativa nu a dat dovada pana acum (nu e o critica la adresa vreunui ministru anume, ci la adresa unui minister care a perpetuat incompetenta)
Cum spuneam pe alt post, presedintele a pus lupii sa faca o lege pentru regimul juridic al stanelor...