Sex-shopurile din centrul Capitalei ar putea fi desfiintate si mutate in alte zone, dupa ce Consiliul General al Municipiului Bucuresti a decis miercuri constituirea Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului. Printre obiective, aceasta ar urma sa militeze pentru eliminarea de pe arterele principale a magazinelor pentru adulti.

Mutarea sex-shopurilor ar urma sa se realizeze numai daca Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului in Bucuresti "va dori expres acest lucru", au aratat consilierii municipali: "Nu este vorba de un proiect de hotarare care sa aiba caracter de lege si sa impuna desfiintarea acestor magazine din centru. Este o propunere pentru obiectivul acestei asociatii. Eu consider ca acest demers urmeaza sa fie bine analizat de consilierii municipali, intrucat unele dintre acestea sunt magazine private. Se vor putea desfiinta daca municipalitatea, sa zicem, nu va mai permite astfel de activitati in centrul orasului. Asta ramane de vazut", a explicat Calin Murg, consilier municipal.

Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului in Bucuresti va avea ca scop promovarea si dezvoltarea durabila a turismului in Capitala, in tara, precum si acordarea suportului necesar pentru implementarea unor strategii nationale, regionale si locale. Se va urmari atragerea si facilitarea investitiilor in turismul bucurestean, protejarea, conservarea si intretinerea mediului inconjurator, a patrimoniului cultural, istoric, natural si turistic, organizarea de evenimente, targuri sau conferinte pentru promovarea turismului, infiintarea unui centru de informare turistica in teritoriu samd.

Turism de calitate

Propunerea, lansata la inceputul lunii octombrie 2008, a venit din partea fostului consilier municipal Mihai-Cristian Atanasoaei, actualul prefect al Capitalei. La acel moment, el declara:

"Grupul PDL a considerat ca nu poti face un turism de calitate, Bucurestiul nefiind o capitala asiatica, cu astfel de magazine amplasate pe arterele principale. Propunem primariei ca in spatiile centrale pe care le detine si le da spre inchiriere sa nu mai permita desfasurarea unor astfel de activitati. In spatiile proprietate privata e altceva. Vom gasi o zona, nu la periferie, unde vor putea sa functioneze astfel de magazine. Nu avem nimic cu libera exprimare, dar consideram ca nu e frumos. Nu exista capitala europeana, in afara de Amsterdam, care are o traditie spre libertinism, in care sa vezi sex-shopuri langa teatre."