Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a refuzat sa se intalneasca cu delegatia Parlamentului European, care a efectuat, in perioada 27-29 aprilie, o vizita la Chisinau, pentru a evalua acuzatiile de incalcare a drepturilor omului in cazul protestatarilor din capitala moldoveneasca, informeaza Unimedia.md.

Marianne Mikko, care a condus aceasta delegatie, a confirmat faptul ca tinerii retinuti de politie au fost batuti cu bestialitate, precum si existenta "coridorului mortii", in care protestatarii retinuti au fost batuti cu cruzime.

"UE ar trebui sa fie mai exigenta fata de Moldova, mai ales dupa actiunile ce au urmat in Moldova dupa alegeri", a declarat ea.

Reprezentantul delegatiei din partea Frantei, Anne Isler Beguin, a precizat ca "daca in Franta ar fi avut loc astfel de actiuni de agresare si maltratare a tinerilor, a doua zi ministrul de interne ar fi fost dat afara. In mod normal, acest lucru ar fi trebuit sa se intample si in Moldova".

"Am fost socati de ce am vazut si ce ni s-a spus in comisariatele de politie de catre A. Matasaru si de catre G. Stati. Au fost fortati sa semneze documente in care declarau ca se fac vinovati de participare la actiunile de protest din 7 aprilie, fapt ce este o ilegalitate", au sustinut membrii comisiei.

"Lucrurile sunt clare pentru noi - in Moldova au loc incalcari foarte grave ale drepturilor omului" este concluzia delegatiei Parlamentului European, la sfarsitul vizitei de trei zile in Moldova.