Articolele privind abuzul de functie si folosirea de informatii privilegiate, prevazute in capitolul Infractiuni de coruptie din noul Cod penal, vor fi scoase si mentinute in Legea speciala 78/2000, care incrimineaza aceste fapte, a anuntat miercuri subcomisia de analiza a codurilor penale.

In timpul dezbaterilor din Parlament, presedintele subcomisiei, Victor Ponta, a recunoscut ca a fost sunat si i s-a spus "sa nu se atinga" de Legea 78/2000. Intrebat cine l-a sunat, Ponta a raspuns doar ca a discutat cu colegii din partid din punct de vedere politic. "Voi face propunerea ca 292 sa ramana la dumneavoastra (n. red. - la DNA, in Legea 78). Daca scoatem 292 (n. red. - din Cp), DNA e multumit? Poate sa lupte impotriva coruptiei?", a spus Ponta.

El le-a mai cerut colegilor parlamentari sa-i atraga atentia asupra articolelor din Codul penal care ar leza Legea 78/2000 privind infractiunile de coruptie. Ponta a precizat ca a inteles nemultumirile specialistilor si ca este "vinovat din culpa" de amendarea legii speciale.

Marti, parlamentarii hotarasera de principiu ca infractiunile de coruptie si de serviciu sa ramana reglementate in proiectul noului Cod penal, si nu intr-o lege speciala. "Discutia cea mai mare a fost daca locul infractiunilor de coruptie si de servicu este in Codul penal, asa cum a fost pana acum, sau daca le scoatem de aici si le bagam intr-o lege speciala. Ideea a fost sa le avem reglementate european, pentru ca tocmai de aceea ni s-au cerut coduri si atunci lucrurile raman intr-o forma agreata de toata lumea. Am deblocat o chestiune importanta referitor la locul infractiunilor de coruptie si de serviciu, in sensul ca, asa cum au fost propuse in proiectul Ministerului Justitiei, vor ramane in Cp", afirma marti Ponta.

Tot marti, senatorul PSD Toni Grebla a propus eliminarea alin.2 din art.292 privind incriminarea abuzului de functie: "daca fapta a fost savarsita de o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani". Ponta a declarat ca articolul reprezinta "o forma destul de vaga, ce se refera la sefi de patronate, de sindicate, de partide care si-ar folosi functia pentru a obtine anumite foloase si vrem sa avem o forma foarte clara".