Familia cetateanului romano-ungar Elod Toaso, arestat de politia boliviana sub acuzatia de atentat la viata presedintelui Evo Morale, a solicitat interventia Cavalerilor de la Malta in acest caz, deoarece "Ungaria nu are reprezentanta diplomatica la Bolivia".

"Statul Suveran Sfantul Ioan De Ierusalim, Cavaleri de Malta, Federatia Prioratelor Autonome (KMFAP) a fost solicitat de catre familia domnului Elod Toaso sa intervina oficial in acest caz, datorita faptului ca Ungaria nu are reprezentanta diplomatica in Bolivia la nivel de ambasada, iar Ministrul Afacerilor Externe al Ordinului a acceptat aceasta misiune umanitara", precizeaza Cavalerii de Malta, intr-un comunicat de presa.

In urma cu zece zile, in timpul unui raid al politiei, urmat de un schimb de focuri, la Hotelul Las Americas din Santa Cruz, Bolivia, doi barbati au fost arestati, iar alti trei barbati au fost ucisi de politia boliviana.

Autoritatile din Bolivia au informat ca in camerele acestor barbati – acuzati, de asemenea, de a fi mercenari – au fost gasite mai multe documente care ar demonstra implicarea acestora in pregatirea unei incercari de asasinare a presedintelui Boliviei, Evo Morales.

Unul din barbatii arestati de politia din Bolivia este Elod Toaso, cetatean roman la origine, actualmente cetatean maghiar.

"Curand dupa aceste evenimente, Ministrul Afacerilor Externe al Ordinului si Statului nostru Suveran – Federatia Prioratelor Autonome al Ordinului Suveran, Sfantului Ioan de Ierusalim, Cavaleri de Malta (KMFAP) – a fost solicitat de catre familia domnului Elod Toaso sa intervina oficial in acest caz, datorita faptului ca Ungaria nu are reprezentanta diplomatica in Bolivia. Ministrul Afacerilor Externe din guvernul nostru a primit din partea familiei domnului Elod Toaso un mandat scris care il imputerniceste sa actioneze in numele acesteia in acest caz", precizeaza Cavalerii de Malta.

Ministrul Afacerilor Externe si Cooperarii al KMFAP subliniaza ca nu are intentia sa interfereze cu justitia din Bolivia sau sa o obstructioneze si ca Ordinul nu are nici o implicare si nici o motivatie politica de orice natura in acest caz.

"Cu toate acestea, deoarece principala noastra misiune internationala este de natura umanitara, am acceptat mandatul primit de la aceasta familie aflata in suferinta si am initiat imediat eforturi si contacte internationale in scopul de a garanta domnului Elod Toaso – detinut in prezent intr-o inchisoare de maxima securitate din La Paz, Bolivia – o aparare juridica profesionista si corecta si protejarea tuturor drepturilor sale legale si a prezumtiei sale de nevinovatie pana cand un tribunal de resort va da verdictul, precum si garantarea drepturilor omului pentru domnul Elod Toaso", se arata in sursa citata.

"Gratie eforturilor si contactelor internationale ale Ministrului Afacerilor Externe din guvernul nostru, s-a luat legatura cu un binecunoscut si prestigios cabinet de avocatura din Bolivia, cabinet care a fost angajat pentru a asigura apararea juridica a domnului Elod Toaso; reprezentantii cabinetului l-au vizitat deja in inchisoare si au adunat toate informatiile necesare pentru a pregati apararea acestuia".

Elod Toaso a refuzat oferta autoritatilor romane

Ministerul roman al Afacerilor Externe confirma faptul ca "E. T., persoana cu dubla cetatenie, romana si ungara, aflata in prezent in arest, in acelasi caz, a declinat oferta concreta de asistenta consulara care i-a fost facuta" de un "diplomat roman de rang inalt a fost trimis in Bolivia inca de joi, 23 aprilie 2009, pentru a acorda asistenta consulara dupa incidentul petrecut la Santa Cruz, in urma caruia a decedat un cetatean roman, iar altul a fost retinut".

Elod Toaso a afirmat, "inclusiv in scris, ca doreste sa beneficieze de asistenta consulara numai din partea Ungariei; aceasta in ciuda faptului ca primul interlocutor diplomatic pe care E.T. l-a avut in penitenciar a fost diplomatul roman", precizeaza MAE, intr-un comunicat de presa.

Ministerul Afacerilor Externe adauga ca trupul cetateanului romano-maghiar decedat in cursul evenimentelor din Bolivia urmeaza sa ajunga, "potrivit dorintei familiei, la Budapesta in cateva zile, dupa solutionarea aspectelor de natura financiara".

MAE a cerut clarificari autoritatilor boliviene si a exprimat "ingrijorarea si preocuparea profunda a Romaniei fata de actiunile in forta ale autoritatilor locale, care au condus la pierderi de vieti omenesti".