Specialistii in boli infectioase din intreaga lume incearca sa raspunda cat mai rapid la provocarile determinate de aparitia focarelor de gripa porcina. Medicii britanici au explicat pentru bbc.co.uk ce reprezinta aceasta gripa si cu ce arme se poate lupta impotriva ei.

Ce este gripa porcina?

Gripa porcina este o maladie respiratorie, specifica porcilor din crescatorii, un virus gripal de tip A, care se poate raspandi si suferi mutatii intr-un timp scurt. Formele cunoscute pana acum nu se transmiteau catre oameni, insa este evident ca ultima varianta este puternic contagioasa si se transmite de la om la om, probabil prin intermediul tusei si stranutului.

Ce este nou in tipul actual de gripa porcina?

Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat ca, din cazurile semnalate in aceasta perioada, este clar ca unele prezinta mutatii ale virusului H1N1, virus gripal de tip A, cel mai des intalnit la oameni. Aceasta ultima versiune a H1N1 este insa diferita, continand in acelasi timp material genetic regasit in virusurile care afecteaza pasari, porci si oameni.

Virusurile de gripa detin aceasta abilitate de schimb de componente genetice, si este posibil ca versiunea de fata sa afecteze mai multe specii. Porcii ofera, de altfel, un "teren" excelent in care tulpinile diferite se pot "mixa" si potrivi intre ele.

Cat de periculos este virusul?

Simptomele de gripa porcina la om sunt similare cu cele ale gripei obisnuite, de sezon: febra, tuse, dureri de gat, disconfort muscular, frisoane si oboseala. Cazurile raportate pana acum par a fi blande, insa in Mexic, peste 100 de oameni si-au pierdut deja viata.

Cat de tare ar trebui sa ne ingrijoram?

In momentul in care un virus ajunge la capacitatea de a se transmite de la om la om, este atent monitorizat, pentru a restrange cat mai mult riscul unei epidemii globale sau pandemii. OMS avertizeaza ca, luate impreuna, cazurile depistate in Mexic si SUA ar putea declansa o pandemie. Totusi, expertii organizatiei recunosc ca este inca prea devreme sa evalueze cu exactitate situatia.

Nu se cunoaste care ar fi impactul potential in cazul unei pandemii, insa aceiasi experti considera ca milioane de oameni ar putea muri. Gripa spaniola din 1918, de pilda, a ucis in lumea intreaga zeci de milioane de oameni: estimarile arata ca intre 2,5 si 5% din populatia lumii a disparut in decurs de un an.

Vestea incurajatoare este ca, in SUA, cazurile depistate zilele acestea au prezentat simptome usoare, sugerand ca impactul gripei in Mexic depinde de factori geografici specifici sau poate chiar un al doilea virus neinrudit cu gripa, care ar circula in paralel. Este adevarat insa ca, in Mexic, au fost luate masuri intr-o perioada de timp prea mare, ceea ce ar fi dus la pierderea de vieti omenesti.

Mai exista varianta in care virusul din Mexic ar prezenta diferente subtile fata de cel din SUA. In toate cazurile, examenele de laborator sunt asteptate sa faca lumina.

Un atu ar fi rezistenta organismului incercat de gripa in sezonul rece care abia s-a incheiat in multe regiuni ale lumii. Sistemul nostru imunitar ar avea astfel ceva de spus in fata noii amenintari.

Un element ciudat se leaga de varsta celor afectati: cei mai multi sunt tineri. Gripa cu care ne-am obisnuit afecteaza in mai multa masura categoria oamenilor in varsta.

Poate fi izolat acest virus?

Din pacate, se pare ca s-a raspandit deja in lume, iar responsabilii cred ca izolarea lui nu va fi o misiune usoara, intr-o era a maximei dezvoltari a transportului aerian.

Este tratabil?

Autoritatile americane arata ca Tamiflu si Relenza au fost eficiente in tratarea cazurilor de pana acum. Este esential ca acestea sa fie administrate intr-o faza timpurie a bolii. Utilizarea medicamentelor reduce si riscul transmiterii virusului catre alte persoane.

Guvernul britanic si-a asigurat preventiv un stoc de Tamiflu ca arma impotriva posibilei pandemii.

Nu este clar daca vaccinurile antigripale pot asigura protectia in cazul de fata, luand in calcul caracteristicile genetice distinctive ale tulpinii modificate de H1N1. Desigur, medicii americani lucreaza deja la un nou vaccin, insa este necesar timp pentru perfectionarea lui, ca si producerea lui la scara mare.

In 1976, in SUA a fost lansat un vaccin pentru versiunea de atunci a gripei porcine. A cauzat numeroase efecte secundare, inclusiv circa 500 de cazuri de simdrom Guillain-Barré. Au fost raportate mai multe decese din cauza vaccinului decat din cauza infestarii cu virusul gripei.

Cum ne putem proteja?

Orice persoana care prezinta simptome de gripa si care ar fi putut intra in contact cu virusul gripei porcine - cum ar fi cei care au calatorit sau care traiesc in zonele afectate: Mexic, California, Texas, Kansas, Ontario - trebuie sa apeleze la medici. Este indicat sa evitati sa mergeti la spitale sau clinici, pentru a nu raspandi virusul, informeaza autoritatile britanice. Incercati sa nu parasiti locuinta si sa folositi telefonul pentru a solicita asistenta medicala.

Evitati, de asemenea, contactul cu persoane care prezinta simptome de gripa, care tusesc sau au febra.

Ministerul roman al Sanatatii face urmatoarele recomandari, pe site-ul institutiei:

  • Intensificarea regulilor de igiena personala – in special spalatul pe maini;
  • Folosirea batistei personale pentru tuse si stranut;
  • Evitarea automedicatiei;
  • Evitarea calatoriilor in zonele afectate. In cazul in care acestea sunt inevitabile, se recomanda respectarea cu strictete a regulilor de igiena personala.

In caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, se va avea in vedere:

  • Izolarea la domiciliu;
  • Purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu);
  • Anuntarea imediata a medicului de familie;
  • In cazul in care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase (spital de boli infectioase, sectia de boli infectioase).

Putem consuma carne de porc?

Da. Nu exista dovezi ca gripa porcina este transmisibila prin consumul de carne provenind de la animale infectate. Desigur, este esential sa preparati corect carnea: virusul este distrus prin gatirea la cel putin 70 de grade Celsius.

Cat despre gripa aviara...

Tulpina de virus care a dus la decesele din Asia de Sud-Est in anii trecuti - H5N1 - este diferita de tulpina ce face acum ravagii in Mexic, H1N1. Expertii inca se tem de posibilitatea unei pandemii de H5N1 datorita mutatiilor rapide pe care le poate suferi, insa pana acum, gripa aviara s-a pastrat in cea mai mare parte in randul inaripatelor. Fara exceptie, oamenii care s-au imbolnavit au provenit din randul celor care lucreaza direct cu pasarile, iar cazurile in care H5N1 s-a transmis de la om la om au fost extrem de rare.