Potrivit NewsIn, vicepremierul Dan Nica i-a cerut, duminica, presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, Catalin Marinescu, sa demareze o ancheta pentru a identifica motivele care au dus la blocarea retelelor.
Retelele de telefonie, mai ales cele mobile, au fost blocate zeci de minute sambata seara, din cauza numarului mare de apeluri inregistrat imediat dupa cutremur.
Controlul dispus la operatorii de telefonie mobila va incepe luni dimineata.
- Vodafone anunta ca reteaua s-a blocat din cauza numarului mare de utilizatori
Reprezentantii Vodafone Romania au anuntat ca reteaua de telefonie mobila s-a blocat, in urma cutremurului de sambata seara, din cauza numarului neobisnuit de mare de utilizatori.
"Nu se poate spune ca a fost vorba de disfunctiuni. De asemenea, chestiunea a fost rezolvata in cel mai scurt timp, in functie de zona. Au fost cartiere in care s-a putut vorbi dupa 10 minute, altele in care reteaua a functionat dupa 30 de minute, in functie de numarul de oameni care au initiat apeluri in acea zona", a declarat directorul de comunicare al Vodafone Romania, Lidia Solomon, pentru agentia NewsIn.
- Reprezentantii Romtelecom: Reteaua a fost functionala la nivelul intregii tari dupa seism
Reteaua de telefonie fixa Romtelecom a ramas functionala la nivel national dupa cutremurul de sambata seara, dar au existat totusi cateva centrale in Bucuresti in care s-a inregistrat o congestie in primele zeci de minute de dupa cutremur, din cauza numarului mare de apeluri, au precizat, duminica, reprezentantii companiei Romtelecom.
Cea mai mare parte a apelurilor initiate la nivel national s-a realizat, insa, in conditii bune, spun reprezentantii companiei.
"In acel interval de timp imediat de dupa cutremur, traficul in retea a crescut cu mult peste 100%, fata de o zi obisnuita. La acest moment centralizam datele exacte legate de acest trafic", se arata intr-un comunicat al companiei, care mai precizeaza ca serviciile de date ale retelei, respectiv cele de Internet, au functionat normal.
Rețelele mobile sunt formate din celule (antenele alea de pe blocuri care iradiază populația, fiind puse prea aproape deși legea cere unele distanțe). Fiecare celulă are un număr MAXIM de abonați înregistrați (care prezintă semnal la telefon și care pot accesa sau pot fi accesați). În general însă, numărul MAXIM de CONVORBIRI este mult mai mic. Altfel spus, de exemplu, o celulă suportă 300 de abonați dar numai 30 de convorbiri simultane. Asta înseamnă că dacă 31 de abonați se hotărăsc să dea telefon în același timp (sau primesc un telefon, fără să fi hotărât ei nimic), unul din cei 31 va prezenta mesajul Network Busy. Chestia asta se întâmplă de fiecare Crăciun însă nimeni nu face atâta tam-tam. Este normal să fie așa. Dacă rețeaua de mobil ar încerca să mărească numărul maxim de convorbiri în fiecare celulă, costul ar deveni prohibitiv. O celulă acoperă o rază de cca 3-6km (în funcție de densitatea clădirilor) iar rețeaua este concepută sub formă de fagure.
Adrian
USA
Există antene unidirecționale (comunicațiile între celule) care nu afectează prea mult (puterea radiată este direcționată pe orizontală și în câmp liber) și există antenele omnidirecționale cu care comunică aparatele GSM (care au potențial mai ridicat de iradiere). Există tot felul de cercetări care arată că telefonul mobil afectează și provoacă uneori chiar cancer, dar la nivel european, sau fie el american, nu există o lege în domeniu.
Este cazul clasic de lege care va apărea ca urmare a necesității. N-am ajuns însă acolo încă.
Scuze de dezinformare,
Adrian
Într-adevăr, amplificatoarele de emisie și recepție din telefonul mobil sunt cu amplificare variabilă pentru a economisi baterie. Când semnalul de la antenă este puternic, amplificarea este mai mică (nu e nevoie de amplificare mare). Când semnalul este mai slab, telefonul mobil amplifică semnalul recepționat mai mult pentru a-l aduce la un nivel suficient. Rezultă astfel consum mai mare. Din acest motiv un telefon mobil se descarcă mai repede la subsol decât la etajul 10.
Adrian
În România nu există o lege specifică, primăriile având dreptul să reglementeze acest lucru.
Ce pot să-ți spun din experiența proprie este că o oră lângă un echipament cu 30 de antene GSM îmi dădea o durere de cap infernală. Radiațiile există, nu-ți doresc să ai o celulă GSM deasupra capului.
Adrian
http://www.buergerwelle.de/pdf/paris_school_children_with_cancer.doc
Orange a dat înapoi. S-a întâmplat și în UK. Singura diferență din păcate este că în cele două țări menționate există o puternică societate civilă (nu bag mâna în foc pentru Franța, dar în UK este).
Dovezi există însă există și ochi care privesc prin alte părți. Vor exista legi, dar mai întâi omenirea are nevoie de dovezi. Adică de morți.
O zi bună,
Adrian
Adrian
Ca si o paranteza pana si la avion se rezerva mai multe bilete la aceeasi cursa si poti avea surpriza la imbarcare sa ti se spuna ca s-au ocupat... ( este permis de lege ).
Adeca mai intreba despre cifre...o rata de trafic de 1/10 e cam mica.
La o centrqala defuncta model pentaconta din 52 abonati conectai / rama (50 ab+2 tel publice) puteau initia apel maxim 16.
Mai exista si asa-numitele concentratoare de trafic, dar se aplica la GSM nu la alte minumi folosite prin USA.
Adrian
Ia sa puna mana si sa bage niste bani si in retea, mama lor de hoti. Nu trebuie sa fie cutremur ca in unele retele sa nu se poata vorbi seara din cauza retelei ocupate. Dar iti reduce vreunul abonamentul pentru perioada cand ai telefonul si nu poti sa il folosesti????
Scopul acestor retele este sa faca profit, nu sa fie lumea multumita de ele. Iar cat despre tipul din SUA care a scris la inceput, sa se abtina de la a reproduce justificarile retelelor americane. America e una din cele mai inapoiate tari dpdv al telefoniei mobile.
citește mai departe
În State se folosesc DS1 și DS3 (DS1 are 23 sau 24 de canale, în funcție de configurație, iar un DS3 are 28 de DS1). Se mai numesc și T1 și T3, ca echivalență la E1 și E3. Ca să-ți faci o idee, un T1 mă costă în jur de $400 pe lună. Acum compară cu cele 1667 de E1 necesare ca să asiguri 50000 de abonați. Sper că te-am lămurit.
citește mai departe
Cu respect,
Adrian
Eu doar spun că orice rețea poate 'pica', deși nu e un picaj în adevăratul sens al cuvântului ci doar o congestie temporară.
Ca să fac o analogie, în caz de uragan aici în Florida, autostrada I-95 se transformă într-o șoșea cu sens unic. Imaginează-ți câte 6 benzi pe sens, dar toate mergând în același sens. 12 benzi sud-nord și TOT se aglomerează ca naiba. Tot mor oameni, Tot se calcă în picioare. Sunt momente critice în care oamenii reacționează foarte diferit de cum îi știi. Nimeni nu e pregătit pentru asemenea momente doar pentru că ele se petrec o dată la câțiva ani. Se face însă tot ce se poate.
Apropos, Zapp nu a avut probleme?
Adrian
Nu le iau apărarea, dar pune-te și în locul lor :)
Din experiența mea cu operatorii mobili din România, cei doi menționați deja (Vodafone și Orange) formează (sau formau) un foarte puternic duopol. Și ca dovadă au stat toate măsurile luate de acești operatori împotriva unui operator mai mic. Interesant era faptul că amândoi acționau identic și simultan, ceea ce înseamnă că formau o frăție. În perioada Crăciunului 2005, așa cum am precizat mai sus, cei doi mi-au limitat foarte mult canalele spre rețelele lor, susținând exact ceea ce ceri tu. Prioritizarea din cauza supra-aglomerării rețelelor. Alta era cauza, dar în fine...
Adrian
Adrian
cand o sa se mai intereseze si el, o sa afle ca niciun operator din lume nu isi dimensioneaza reteaua astfel incat sa o tina jumate goala in majoritatea timpului doar pt ca e posibil ca in caz de vreo urgenta sa pice. pica si de craciun, uneori si de paste si nu s-a mai scandalizat, acuma s-a gandit si el sa mai ia niste capital politic sau ce?
Orice iesire a lui e facuta din populism politic, dar de fiecare data ajunge sa aiba o imagine si mai proasta decat inainte.
Antipatic imi poate fi omul asta habarnist in absolut tot ...
Dl. fost ministru al telecomunicatiilor ar trebui sa cunoasca acest amanunt. Dansul ar trebui sa ceara operatorilor sa aplice un sistem de prioritati, asa incat anumite numere (care sa le aiba autoritatile care intervin la calamitati) sa fie prioritare si sa functioneze, chiar atunci cand toata lumea pune mana pe telefon si apeleaza.
Asta e un caz fericit (doar congestie) , dar la cutremure/calamitati adevarate pot fi afectate fizic si echipemamente operatorilor, alimentarea cu energie electrica, etc, si e posibil sa dureze mult mai mult repunerea in functiune.
Asa ca e un bun prilej de dat din gura si de luat atitudine, intru evidentierea vigilentei d-lui ministru.
Perfect adevarat! 112 poate fi si trebuie prioritizat, restul e campanie electorala ieftina si (sau) diletantism cras (la dl. Nica ma refer acum).
Ceea ce au facut operatorii este pura LACOMIE, ca de sarbatori.
Nu stiu daca exista legi care reglementeaza la noi redndanta unor conexiuni, linii pentru a fi disponibile in caz de calamintate, dar punctul lui de vedere este corect: TREBUIE SA EXISTE ASA CEVA, chiar daca aceste conexiuni sunt platite si si-nchiriate permanent de stat.
Deci nu va mai luati de omu' chiar daca motivarea actiunii lui este pur politica, este mult mai cerebral decat multi care au doar ceva cunostiinte tehnice si le etaleaza pe forumuri.
Managementul unei crize este bazat pe capacitatea de comunicare in timp real, si Nica stie asta: fereasca sfantu' sa avem incendii, blocuri daramate, baraje distruse la urmatorul cutremur si operatorii nostrii sa foloseasca inclusiv liniile redundante pentru a-si maximiza profiturile!
e clar! ca sa ajungi ministru trebuie sa nu stii chiar nimic ... zero barat.... deja daca are cultura generala a unui pusti de liceu poate fi banuit de conspiratie in cadrul Guvernului....
incredibil....
Din pacate realitatea este ca o companie de telecomunicatii nu este o organizatie caritabila. Nu se pot investi bani aiurea pentru ca retelele sa functioneze si in cazul in care simultan 80% din abonati sa vorbeasca simultan.
Asa cum ne-am obisnuit ca de Revelion sa nu putem vorbi la telefon cu toti prietenii la ora 00:00 asa trebuie sa intelegem ca daca se produce un eveniment nefericit (i.e. un cutremur) e posibil sa se intample acelasi lucru.
E placut ca se intampla asta ? Nu, dar realitatea este cruda. Daca retelele de telefonie ar fi facute sa suporte un asemenea trafic atunci costul unui apel normal ar fi de-a dreptul prohibitiv (trebuie sa recuperezi investitiile cumva, nu ?).
Din aceasta istorie am putea trage alta concluzie: daca trecem printr-o experienta similara sa nu incercam sa ne sunam prietenii daca nu este neaparata nevoie, eventual am putea trimite SMS-uri. Ar putea fi oameni care sunt in situatii critice, iar noi am folosi resurse atat de utile...
Eu cred ca a vrut sa fie "frate cu cel napastuit". A gasit un mijloc bun de a se arata popular. Se ridica el .... vocea poporului. Mai era cineva care facea la fel....cum il chema ????
A,da, Basescu ii zice.
Este irealizabil sa faci o retea de comunicatie care sa nu se poate bloca oricare ar fi conditiile de trafic.
Tot dl. Dan Nica trebuie sa stie ca exista posibilitatea de a avea abonati prioritari in sistemul telefonic, dar ca nu exista reglementari clare sa stabileasca cine si in ce conditii ar avea acest drept. Pentru a permite accesul abonatilor prioritari in situatii speciale, trebuie restrictionat accesul tuturor abonatilor normali. Deci practic sa nu mai poata comunica populatia (cine isi ia raspunderea asta ? ...)
Iar in privinta telefoniei mobile, este evident ca numarul canale de convorbire intr-o celula este cu mult mai mic decat numarul de telefoane mobile din zona acoperita. Deci daca toti isi scot mobilul in acelasi timp sa vorbeasca, este imposibil sa le dai la toti acces !
Deci, inca o dovada de politicianism marca P.S.D., sa facem o comisie sa vada "boborul" ce mult ne pasa.
Pentru rezolvarea situatiei, ii propun d-lui Nica sa doteze institutiile cu aparate radio de emisie-receptie si o retea de telefonie de urgenta pe canale dedicate.
Nu ca nu ar fi stiut deja, dar trebuie sa ascunda cumva faptul ca pana acum nu s-a facut nimic. Si da cu bata in operatorii de telecomunicatii.
* Nota *: pentru cei care nu stiu, daca intr-o situatie asemanatoare ridica receptorul din furca si nu au ton, nu inseamna ca a cazut centrala telefonica ci pur si simplu sunt foarte multe cereri simultane. Centrala le trateaza pe toate pe rand, asa ca asteptati cu receptorul ridicat, fara sa bateti in furca, pana se va elibera un circuit si veti avea ton.
1.statul roman, prin administratia sa, nu are si nu pare capabil sa elaboreze structuri si proceduri de interventie in caz de calamitate naturala
2.administratia la nivel de tara se leaga functional de guvern, si prin translatie de dl vicepremier
3.suparat si furios de propria impotenta (lipsa de performanta) dl vicepremier se descarca pe te-miri-cine
Felicitări.
Se asigura astfel legaturi vitale de voce, date, video, institutilor cu misiuni in caz de calamitate (ministerul protectiei civile,pompieri, politie, armata, sanatate) inclusiv intre fortele de interventie in zona calamitatii. Se vede ca la noi, toti au functii si diplome dar nu au habar pe ce lume traiesc ! Doamne fereste de un cutremur mai mare !
Asa ca ce a zis Domnul Nica e valabil. Nu ma intereseaza ca celulele lor care mi-au uratit mansarda la bloc nu pot suporta mai mult de cat zic ei operatori/simultan. Nu le convine, sa plece si sa vie alti operatori care isi pot permite astfel de investitii. M-am saturat sa platesc bani primid diferite scuze in loc de servicii
Telefoanele ar trebui sa fie disponibile pentru cei care intr-adevar nu se simt bine sau au patit ceva dar inca pot comunica dupa cutremur. Nu foloseste la nimic ca reteaua sa se blocheze pentru ca fiecare vrea sa intrebe 'ce faci, ai simtit cutremurul?'. Vai de pielea noastra daca asa facem doar la 5.3 grade!
Am fi putut vb de lacomie dc ai fi zis ca intr-o zi obisnuita nu ai fi putut vb, dar nu in cazuri speciale cum este acesta.Tocmai baietica ca lucrez la o firma furnizoare de echipamente si m-ar bucura dc ar investi mai mult baieti astia in echipamente.Sa vb cu ei sa imi trimita si mie din profitul lor dc tot le sustin cauza;)
dimensionarea unei celule este un lucru mai complex, se face dupa o lege Poisson de distributie a traficului ...lucrurile se complica pt ca trebuie luat in considerare faptul ca este o chestie de probabilitate sa sune exact in acelasi moment, si sa tina timeslotul/canalul ocupat un timp determinat fix. omu vorbeste 30 sec sau 1 minut si 10 secunde..
cand e cutremur, nu se mai respecta legea probabilistica. toata lumea suna IN ACELASI TIMP si capacitatea retelei inseamna strict numarul de canale pe care le ai prin licenta adica 64 in 900 si 64 in 1800. avand in vedere ca trebuie sa faci plan de frecvente ca sa eviti interferentele, maxim ce poti pune pe celula este 6 frecvente in orase. asa ca daca suna in exact acelasi timp cam 40 de oameni. reteaua e plina.
pt Tony care a vazut prea multe filme cu manageri care se incrunta si fac lucrurile sa mearga numai pt ca nimeni pana atunci nu s-a gandit la asta. draga Tony, esti ignorant.ul pur..nu stii ,nu te intereseaza sa stii, dar emiti pareri.
ca sa fie posibil sa poate sa vorbeasca toata lumea deodata ar insemna sa ai statii de GSM ( cate 10 chiar) pe fiecare bloc...
ar fi desigur mai usor daca s-ar suplimenta numarul de frecvente sa zicem cam de 2000 de ori mai mult... dar de unde sa le iei?? poate ne explica ministrul cel competent. sau deontologii cei priceputi la toate
seara buna
Din ce mai scrii , concluzionez ca noi platim abonamente la servicii "probabilistice".
E nasol daca traficul in retea se bazeaza pe probabilitatea ca nu tooate sloturile vor fi ocupate in acelasi timp. Mai degraba s-ar pleca de la premisa ca nu toate vor fi libere in acelasi timp. Mi s-ar parea mai constructiva si mai logica aceasta...probabilitate.
Oricum, daca ar fi sa aleg itre GSM/DCS /UMTS/CDMA, as alege CDMA, prietenii stiu de ce. :)
Dar eu sunt un necunoscator in ale tehnicii GSM spre deosebire de altii care isi dau cu parerea gen "Rețelele mobile sunt formate din celule (antenele alea de pe blocuri care iradiază populația, fiind puse prea aproape deși legea cere unele distanțe)." fara a da si date concrete, poate deoarece ele nu exista.
Faptul ca platim niste servicii, care, prin contract, trebuie sa functioneze astfel incat sa ne folosim de ele cand ni se scoala muschiul, cand vrem, in orice moment al zilei. Trec cu vederea zonele fara acoperire sau zonele cu obstacole ce imi pot perturba comunicatiile mobile.
Sunt abonati care ingroasa veniturile companiilor de telefonie,folosind chiar si linii de "back-up", de care, in ultima instanta nu se pot folosi in anumite momente, pentru ca "e congestie".
Pai HOLD ON... Platim ca sa ni se serveasca "congestie"? Acceptam astfel de motivatii si inchidem ochii ca "nu avem ce face"? Wrong. Tocmai asta este si motivul pentru care nu se iau masuri. Nu comenteaza nimeni ca "asa face toate".
Scria cineva ca retelele nu se dimensioneaza sa suporte un exces de trafic. Pai de ce nu se intampla asta ? E asa greu sa ai un echipament in Stand By care sa intre in functiune imediat ce capacitatea standrad a retelei este depasita?
Aaaaa....costa prea mult,iar voi, companiile de telefonie , nu va mai puteti lauda pe la televizor ca sunteti cele mai tari cu cele mai multe milioane de utilizatori si zeci de milioane de euroi profit(care in ultima instanta se pot c..ca pe reteaua voastra in caz de necesitate) ?
E grav , daca inchidem ochii si ne multumim cu raspunsurile departamentelor de PR a telefonistilor.In astfel, de momente, ar trebui sa realizati ca viata voastra, la un moment dat, va depinde de bucata aia de plastic cu taste, care va mananca banii luna de luna,iar la momente critice , va serveste raspunsuri de genul " a fost congestie, nu depinde de noi". Think twice, asadar, inainte de a va arunca catre "cel mai tare operator de pe piata". Cu siguranta , la nevoie ( la mare nevoie), veti fi tratati cu fundul si cu ..."congestie". Merita sa platesti cu viata asa ceva ?
Ar fi fost altceva daca s-ar fi constatat ca nu au putut fi facute apeluri la 112. Apelurile la 112 au prioritate in reteaua GSM si se pot face chiar si in conditii de congestionare a retelei.
Ma indoiesc insa ca lumea a incercat la greu sa sune la 112 si nu a reusit.
Ah, si apelurile la 112 pot fi facute chiar si fara SIM card deci nu aveti nevoie de abonament etc. deci nu e cazul sa va indignati ca platiti bani degeaba - afara de cazul cind desigur exista dovezi ca nu s-au putut face apeluri la 112.
Si asta ar fi o problema peste tot in lume nu numai in Ro.
Conform unei reguli de "3 simple", daca pentru o nimica toata s-au blocat toate liniile telefonice, atunci, prietene, imagineaza-ti ce se va intampla in cazul unui adevarat dezastru. Nu ai vrea sa te afli sub daramaturi si sa fii in postura de a incerca sa suni un prieten/ruda macar (nu mai vorbesc de serviciile de urgenta), sa vina sa te ajute,iar tu sa mori ca un porc platitor de abonament pentru ca nu ai reusit sa suni. Vrei sau nu vrei sa crezi, suntem in anul 2009, suntem tehnologizati pana in dinti si suntem mai dependenti de tehonolgie decat ai vrea tu sa crezi.
Nu a cerut nimeni sa aiba lumea la picioare pentru ca plateste un abonament. DUpa logica ta, ar trebui ca serviciile de telefonie sa fie gratuite.Abia atunci NIMENI nu va avea dreptuls a emita pretentii legate de functionalitatea/nefunctionalitatea serviciilor.Insa, din moment ce cotizam, avem tot dreptul sa pretindem MACAR servicii functionale (chiar si in caz de necesitate). Nimeni nu vrea "crystal clear" in caz de urgenta, ci macar sa poata lua legatuira cu cineva, ca de aia PLATIM neneeeeee !!!!!!!!
1. s-a spus mai sus de congestie si dimensionarea retelei. 100% adevarat (nu toti putem vorbi odata, ar trebui sa avem fiecare antena lui:) )
2. toate aceste firme sunt PRIVATE. Armata si pompierii sa mai aiba poate, ceva circuite proprii (ma refer la tel. fixa). Asa ne trebuie daca am vindut TOT
3. Reducerea inumana a nr. de angajati isi spune, palid, cuvintul. La un cutremur puternic (Doamne ferste!), efectele vor fi mult mai grave...
Sanatate maxima la toti!
telefonia fixa fct tot asa , internetul la fel...asigurarile..etc..
apropo UMTS e CDMA. ..
limitarile sunt mai complexe, tin nu numai de celula, tin de bsc, de msc, de semnalizari.. sugerez o mica informare despre cum fct GSM-ul pe net. e plin de asa ceva.
dar incerc un calcul grosier pt tine pornind de la cerinta asta, fiecare cu canalul lui si presupunand ca dimensionarea e numai la nivel de celula si de frecvente
In Bucuresti densitatea este de 8500locuitori /km2. sa presupunem ca ai un operator care are 40% din ei. adica 4000 abonati/km2.. adica pe 1000x1000m ai avea un necesar de 4000 de canale dedicate dispodar prin licenta ai numai 64. buun. pt ca trebuie sa le utilizezi si sa nu ai interferente ( nu poti sa le folosesti pe cele adiacente =>raman 32, nici aceleasi la celulele de pe site (3 celule) raman 10-11, nici la celulele vecine ( aici e un algoritm mai complex)..raman 6 pe celula. cate celule ai nevoie? imparte 4000 la 6 = 650 celule pe km2. adica 6-7 pe Ha. 6 celule intr-un patrat de 100 pe 100m....
si gandeste-te ca asta e o medie, densitatea in cartierele de blocuri este mult mai mare, cel putin dubla.. incearca sa pui acolo 12-15 celule pe Ha...
ma rog , daca calculezi cu site-uri iti ies 4-6 siteuri. adica cam pe fiecare bloc...un site.
ce te faci insa cu faptul ca reteaua de telefonie e MOBILA si oamenii au tendinta sa se adune.. e unul din drepturile lor universale, nu?... sa zicem 40.000 la un meci de fotbal..? e cam un Ha...acolo cum rezolvi..? pui 40 de site-uri pe gazon si unul la gigi in balcon?...
e, sigur, o sa-mi spui ca mai e si 1800 si se rezolva..sper sa te angajeze astia in guvern cat mai repede.
Aaa...costa si nu ne mai putem lauda cu profiturile pe la tv..... inteleg.
Cat despre CDMA, faceam referire la CDMA-ul in 450 Mhz,departe de a fi ideeal, dar de preferat la nebunia ce se intampla in GSM, nu doar din pct de vedere al latimii de banda.
In ceea ce priveste 112 nu se spune in articol ca nu s-au putut face apeluri la 112. Intrucit apelurile 112 au prioritate ele nu ar trebui afectate - semnificativ - de congestionarea retelei.
Iar in cazuri de urgenta autoritatile NU trebuie sa-si bazeze comunicatiile pe reteaua comerciala ci pe o retea separata si dedicata (de pilda TETRA)
"Iar in cazuri de urgenta autoritatile NU trebuie sa-si bazeze comunicatiile pe reteaua comerciala ci pe o retea separata si dedicata (de pilda TETRA) "
Avem de-a face cu inconstienta/incompetenta! Si tot ei sar la hartza si dau vina pe operatori. Bine ca nu s-au gandit sa se bazeze si pe retelele de cartier ...
argumentul tau e sofistic
incearca sa faci diferenta intre limitarile tehnologiei si profit. sunt 2 probleme distincte. daca crezi ca profitul e prea mare, atunci poti sa tragi concluzia ca preturile ar trebui sa scada, nu ca operatorul ar trebui de acel profit sa satisfaca cerinta de disponibilitate 100% pt fiecare utilizator in orice moment. dar si aici cred ca sunt multe lucruri pe care nu le cunosti, cum ar fi profitabilitate versus risc..dar e alta problema. recunosc ca nu o stiu nici eu perfect
aici e vorba insa daca tenologia iti permite. si raspunsul e nu. chiar si numai pt ca este MOBILA. ti-am dat exemplu cu stadionul nu intamplator...pt ca nu ai cum sa stii ce capacitate va fi intr-un anumit moment dat intr-un anumit loc decat probabilistic. tu stii unde vei fi pe 15 decembrie ?
Asa ca mi se pare foarte ok sa stai si sa vanezi undele, asa o sa fii in siguranta fata de teribilul pericol electromagnetic. :)
ca telecomunicatiile sa se blocheze este logic in asemenea conditii electromagnetice.