Vicepremierul Dan Nica cere control la operatorii de telefonie mobila, dupa ce retelele au fost blocate zeci de minute in urma cutremurului de sambata seara

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 26 aprilie 2009, 16:24 Actualitate | Esenţial


Vicepremierul Dan Nica cere control la companiile de telefonie mobila, dupa ce retelele au picat zeci de minute sambata seara, dupa cutremur. Autoritatile s-au plans ca, intr-un caz de urgenta, nu ar fi putut interveni din cauza blocarii retelelor de telefonie.

Potrivit NewsIn, vicepremierul Dan Nica i-a cerut, duminica, presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, Catalin Marinescu, sa demareze o ancheta pentru a identifica motivele care au dus la blocarea retelelor.

Retelele de telefonie, mai ales cele mobile, au fost blocate zeci de minute sambata seara, din cauza numarului mare de apeluri inregistrat imediat dupa cutremur.

Controlul dispus la operatorii de telefonie mobila va incepe luni dimineata.

 • Vodafone anunta ca reteaua s-a blocat din cauza numarului mare de utilizatori

Reprezentantii Vodafone Romania au anuntat ca reteaua de telefonie mobila s-a blocat, in urma cutremurului de sambata seara, din cauza numarului neobisnuit de mare de utilizatori.

"Nu se poate spune ca a fost vorba de disfunctiuni. De asemenea, chestiunea a fost rezolvata in cel mai scurt timp, in functie de zona. Au fost cartiere in care s-a putut vorbi dupa 10 minute, altele in care reteaua a functionat dupa 30 de minute, in functie de numarul de oameni care au initiat apeluri in acea zona", a declarat directorul de comunicare al Vodafone Romania, Lidia Solomon, pentru agentia NewsIn.

 • Reprezentantii Romtelecom: Reteaua a fost functionala la nivelul intregii tari dupa seism

Reteaua de telefonie fixa Romtelecom a ramas functionala la nivel national dupa cutremurul de sambata seara, dar au existat totusi cateva centrale in Bucuresti in care s-a inregistrat o congestie in primele zeci de minute de dupa cutremur, din cauza numarului mare de apeluri, au precizat, duminica, reprezentantii companiei Romtelecom.

Cea mai mare parte a apelurilor initiate la nivel national s-a realizat, insa, in conditii bune, spun reprezentantii companiei.

"In acel interval de timp imediat de dupa cutremur, traficul in retea a crescut cu mult peste 100%, fata de o zi obisnuita. La acest moment centralizam datele exacte legate de acest trafic", se arata intr-un comunicat al companiei, care mai precizeaza ca serviciile de date ale retelei, respectiv cele de Internet, au functionat normal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4962 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Control? (Duminică, 26 aprilie 2009, 16:55)

  ady624 [utilizator]

  O avea România vreun politician cu minime cunoștințe sau care măcar are bunul simț să se intereseze (prin armata de consultanți) înainte să se lanseze în astfel de 'campanii'?

  Rețelele mobile sunt formate din celule (antenele alea de pe blocuri care iradiază populația, fiind puse prea aproape deși legea cere unele distanțe). Fiecare celulă are un număr MAXIM de abonați înregistrați (care prezintă semnal la telefon și care pot accesa sau pot fi accesați). În general însă, numărul MAXIM de CONVORBIRI este mult mai mic. Altfel spus, de exemplu, o celulă suportă 300 de abonați dar numai 30 de convorbiri simultane. Asta înseamnă că dacă 31 de abonați se hotărăsc să dea telefon în același timp (sau primesc un telefon, fără să fi hotărât ei nimic), unul din cei 31 va prezenta mesajul Network Busy. Chestia asta se întâmplă de fiecare Crăciun însă nimeni nu face atâta tam-tam. Este normal să fie așa. Dacă rețeaua de mobil ar încerca să mărească numărul maxim de convorbiri în fiecare celulă, costul ar deveni prohibitiv. O celulă acoperă o rază de cca 3-6km (în funcție de densitatea clădirilor) iar rețeaua este concepută sub formă de fagure.

  Adrian
  USA
  • 0 (4 voturi)    
   distante (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:19)

   nika [anonim] i-a raspuns lui ady624

   Ai putea sa indici legea care spune distanta minima de amplasare pentru antenele de pe blocuri? ca se tot vorbeste de o astfel de lege si eu unul nu am vazut-o niciodata.
   • +1 (1 vot)    
    legende urbane (Duminică, 26 aprilie 2009, 22:25)

    Pandele [anonim] i-a raspuns lui nika

    N-o sa-ti indice nimeni niciodata o asemenea lege, pentru ca ea nu exista nicaieri in Europa sau America de Nord.
    • +2 (4 voturi)    
     Așa este (Luni, 27 aprilie 2009, 6:44)

     ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Pandele

     Da, greșeala mea. Există doar recomandări oferite de diverse entități. Rămâne la latitudinea autorităților locale să decidă regulile.

     Există antene unidirecționale (comunicațiile între celule) care nu afectează prea mult (puterea radiată este direcționată pe orizontală și în câmp liber) și există antenele omnidirecționale cu care comunică aparatele GSM (care au potențial mai ridicat de iradiere). Există tot felul de cercetări care arată că telefonul mobil afectează și provoacă uneori chiar cancer, dar la nivel european, sau fie el american, nu există o lege în domeniu.

     Este cazul clasic de lege care va apărea ca urmare a necesității. N-am ajuns însă acolo încă.

     Scuze de dezinformare,
     Adrian
     • +1 (1 vot)    
      telefonie mobila (Luni, 27 aprilie 2009, 10:12)

      Gogu [anonim] i-a raspuns lui ady624

      Telefonul mobil are antena directionala mai degraba decat statiile de baza de pe blocuri si cu cat distnata dintre statia de baza si un telefon mobil este mai mare cu atat telefonul mobil consuma mai multa putere si te iradiaza. Practic, e mai bine sa fie mai multe statii de baza in apropierea telefoanelor mobile decat sa fie o statie la nu stiu de distanta, ca atunci te prajeste telefonul.
      • +1 (1 vot)    
       Te contrazic (Luni, 27 aprilie 2009, 13:52)

       ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

       Dacă telefonul tău mobil ar avea o antenă direcțională, ai fi nevoit să te afli cu mobilul îndreptat spre antenă în orice moment. Antena direcțională emite într-o singură direcție, imaginează-ți un con aflat cu vârful în telefonul tău. Cu cât mai mare este gradul de direcționalitate, cu atât mai mică este baza conului. O antenă omnidirecțională emite în toate direcțiile.

       Într-adevăr, amplificatoarele de emisie și recepție din telefonul mobil sunt cu amplificare variabilă pentru a economisi baterie. Când semnalul de la antenă este puternic, amplificarea este mai mică (nu e nevoie de amplificare mare). Când semnalul este mai slab, telefonul mobil amplifică semnalul recepționat mai mult pentru a-l aduce la un nivel suficient. Rezultă astfel consum mai mare. Din acest motiv un telefon mobil se descarcă mai repede la subsol decât la etajul 10.

       Adrian
   • 0 (0 voturi)    
    ummm (Luni, 27 aprilie 2009, 6:26)

    ady624 [utilizator] i-a raspuns lui nika

    Nu există o distanță minimă ci o emisie minimă. Există o lege europeană în domeniu, dar nu o găsesc acum, Cât timp am fost în UK a fost un mare scandal pe tema asta și Orange a pierdut.

    În România nu există o lege specifică, primăriile având dreptul să reglementeze acest lucru.

    Ce pot să-ți spun din experiența proprie este că o oră lângă un echipament cu 30 de antene GSM îmi dădea o durere de cap infernală. Radiațiile există, nu-ți doresc să ai o celulă GSM deasupra capului.

    Adrian
   • +1 (3 voturi)    
    Reglementări locale (Luni, 27 aprilie 2009, 7:02)

    ady624 [utilizator] i-a raspuns lui nika

    Iată un exemplu de autorități locale care au impus limite:

    http://www.buergerwelle.de/pdf/paris_school_children_with_cancer.doc

    Orange a dat înapoi. S-a întâmplat și în UK. Singura diferență din păcate este că în cele două țări menționate există o puternică societate civilă (nu bag mâna în foc pentru Franța, dar în UK este).

    Dovezi există însă există și ochi care privesc prin alte părți. Vor exista legi, dar mai întâi omenirea are nevoie de dovezi. Adică de morți.

    O zi bună,
    Adrian
  • 0 (6 voturi)    
   asa ar fi normal (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:29)

   bolka [anonim] i-a raspuns lui ady624

   daca dimensionarea retelei se face urmarind profitul atunci e normal ca in reclame si in contract sa fie un text de genul: "aceasta e o retea de fitze, in cazuri deosebite nu va bazati pe noi"
   • +3 (3 voturi)    
    Citește contractul (Luni, 27 aprilie 2009, 6:32)

    ady624 [utilizator] i-a raspuns lui bolka

    Sunt convins că vei găsi pe undeva faptul că operatorul nu asigură un 'up-time' de 100%. În general, rețelele publice de telefonie nu sunt un suport adecvat pentru serviciile de siguranță. Pentru acestea există rețele separate, ale Statului sau Armatei.

    Adrian
   • +2 (2 voturi)    
    oversubscription (Luni, 27 aprilie 2009, 7:09)

    Thheo [utilizator] i-a raspuns lui bolka

    Daca s-ar face corespondenta abonat - resurse retea 1 la 1, te-ar costa abonamentul foarte mult. Acest lucru este cunoscut sub numele de oversubscription adica aloci aceeasi resursa la mai multi abonati ( evident ca acest raport trebuie sa ramana unul de "bun-simt" sau de experienta pozitiva pentru abonati ).
    Ca si o paranteza pana si la avion se rezerva mai multe bilete la aceeasi cursa si poti avea surpriza la imbarcare sa ti se spuna ca s-au ocupat... ( este permis de lege ).
  • +2 (2 voturi)    
   Traffic. (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:54)

   Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui ady624

   Stii tu ceva, dar nu tot.
   Adeca mai intreba despre cifre...o rata de trafic de 1/10 e cam mica.
   La o centrqala defuncta model pentaconta din 52 abonati conectai / rama (50 ab+2 tel publice) puteau initia apel maxim 16.
   Mai exista si asa-numitele concentratoare de trafic, dar se aplica la GSM nu la alte minumi folosite prin USA.
   • +3 (3 voturi)    
    Am spus 'de exemplu' (Luni, 27 aprilie 2009, 6:29)

    ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghe

    Încercam să explic ceva, nu să dau cifre concrete. Romtelecom folosește în general o rată de acoperire de 30% în așa numitele concentratoare (există și în telefonia fixă, sub forma cutiilor gri de pe lângă blocuri, acestea fiind versiunea mai nouă, digitală). Aceste concetratoare au funcția de multiplexoare și demultiplexoare, ele 'concentrând' liniile telefonice analogice din câteva blocuri într-o fibră optică.

    Adrian
  • +1 (7 voturi)    
   sa nu plangem pt hotii de vodafone si orange (Duminică, 26 aprilie 2009, 19:40)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui ady624

   Totul se reduce la costuri. Retelele mobile nu vor sa creasca capacitatea retelei pentru ca nu vor si investeasca bani care oricum ii fura de la useri prin tot felul de clauze oneroase.

   Ia sa puna mana si sa bage niste bani si in retea, mama lor de hoti. Nu trebuie sa fie cutremur ca in unele retele sa nu se poata vorbi seara din cauza retelei ocupate. Dar iti reduce vreunul abonamentul pentru perioada cand ai telefonul si nu poti sa il folosesti????

   Scopul acestor retele este sa faca profit, nu sa fie lumea multumita de ele. Iar cat despre tipul din SUA care a scris la inceput, sa se abtina de la a reproduce justificarile retelelor americane. America e una din cele mai inapoiate tari dpdv al telefoniei mobile.
   • +5 (5 voturi)    
    Sunt român, partea I (Luni, 27 aprilie 2009, 5:53)

    ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Radu

    Sunt român și întâmplător (sau nu) am lucrat în telecomunicații în România. Nu le iau apărarea mobililor. Tot întâmplător, Vodafone și Orange au pierdut foarte mulți bani din cauza mea :) pe vremea când nu respectau cerințele ANRC (ANRC la vremea aceea) în ceea ce priveau contractele de interconectare. Între timp piața s-a deschis și firmele mai mici au voie să facă așa numitul 'termination', dar acum ceva ani duceam un adevărat război cu cei doi operatori care-mi tăiau liniile. De Crăciun în 2005, Orange m-a lăsat cu 6 canale din 30 iar Vodafone m-a lăsat cu 4 din 59. Deci nu le plâng de milă. Doar încerc să fiu imparțial și să explic faptul că dimensionarea rețelelor se face în același fel în care multe alte rețele sunt dimensionate. De exemplu, rețeaua de apă potabilă. Dacă toată populația Bucureștiului ar da drumul la robinet în același timp, probabil foarte mulți nu vor avea presiune. Nu probabil, sigur. În general rețelele de telecomunicații se dimensionează la circa 30% din abonați. O centrală de cartier care susține să zicem 1000 de abonați este conectată la centrala imediat superioră cu probabil 10 E1-uri, adică maxim 309 canale (în configurație SS7 cu un singur canal de semnalizare). Aceasta înseamnă că nu va putea oferi servicii simultane tuturor celor 1000 de abonați. În același timp, dacă ai fi în locul operatorului, n-ai vrea să asiguri 1000 de canale pentru acel moment critic în care s-ar PUTEA să le folosești. În București, Romtelecom are centralele de bloc (concentratoare) care sunt conectate la centrale locale, în număr de 16 în București, supranumite și LX-uri. La nivel național, există 9 centrale mari, numite TX-uri (centrale de tranzit) care leagă cele șapte regiuni (dpdv al Romtelecom) ale țării: București, Timișoara, Bacău, Brașov, Cluj, Galați și Craiova. În București există 3 centrale TX.

    citește mai departe
   • +5 (5 voturi)    
    Sunt român, partea a II-a (Luni, 27 aprilie 2009, 5:53)

    ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Radu

    Ca să înțelegi cum funcționează rețeaua Romtelecom, Dacă cineva din Iași sună pe cineva din Constanța, apelul celui din Iași ajunge mai întâi în TX Bacău care apoi este conectată direct cu TX Galați. Din Galați, apelul este trimis în LX Constanța care apoi trimite apelul la concentratorul din preajma locației finale. Fiecare din segmentele amintite are un număr maxim finit de canale simultane suportate. Dacă un operator are 50000 de abonați în Iași și 50000 de abonați în Constanța, în eventualitatea în care toți abonații din Iași sună în Constanța, operatorul are avea nevoie de 50000 de canale, adică aproximativ 1666 de E1-uri. Nu știu cât mai costă un E1, dar ai două costuri: costul de port (cartelă în echipament) și costul de transport (fibra optică închiriată). Un DS3, care este folosit în astfel de cazuri, este echivalentul a aproape 17 E1-uri. Un E1 are 30 sau 31 de canale.

    În State se folosesc DS1 și DS3 (DS1 are 23 sau 24 de canale, în funcție de configurație, iar un DS3 are 28 de DS1). Se mai numesc și T1 și T3, ca echivalență la E1 și E3. Ca să-ți faci o idee, un T1 mă costă în jur de $400 pe lună. Acum compară cu cele 1667 de E1 necesare ca să asiguri 50000 de abonați. Sper că te-am lămurit.

    citește mai departe
   • +5 (5 voturi)    
    Sunt român, partea a III-a (Luni, 27 aprilie 2009, 5:54)

    ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Radu

    În ceea ce privește America, lucrez în telefonia fixă, dar cu privire la telefonia mobilă, pot să-ți spun că internetul (3G) funcționează foarte bine (cel puțin în sudul Floridei, unde mă aflu). Și este și mult mai ieftin decât în România. Apelurile în schimb sunt mai ieftine în România. Aici sunt mai multe rețele CDMA și există noțiunea de virtual mobile carrier (un operator de telefonie mobilă care folosește infrastructura altui operator, fără a avea nici măcar un stâlp sau o antenă proprie). Am lucrat în telecomunicații și în UK. Nici acolo nu se supradimensionează rețelele. Aceleași probleme apar la momentele critice. Și nimeni nu se plânge. Nu cunosc nivelul de dimensionare în rețelele mobile din România și deci nu vreau să mă arunc în supoziții. Este posibil să fie subdimensionate, este posibil să nu fie. În orice caz, nu se va putea niciodată garanta accesul tuturor abonaților la sistem în același timp. Dacă s-ar face asta, ai plăti sute de dolari pe lună abonament...

    Cu respect,
    Adrian
    • 0 (0 voturi)    
     3G (Luni, 27 aprilie 2009, 10:18)

     Gogu [anonim] i-a raspuns lui ady624

     Pai daca lucrezi in telecomunicatii, ar trebui sa stii macar ce inseamna sistemul 3G sau CDMA si sistemul GSM. Si la noi daca toate retelele de telefonie mobila ar fi de tipul CDMA, atunci nu am fi avut blocaje (diviziunea in frecventa codata).
     • +1 (1 vot)    
      Te ]nșeli (Luni, 27 aprilie 2009, 13:45)

      ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

      Deși sunt tehnologii diferite, ambele au limitări. Nu intru în discuții despre care tehnologie este mai bună, însă banda de transmisii este limitată indiferent de metoda transmisiei. În plus, nu vorbim numai de mobili ci și de Romtelecom. Se face mult prea mult tam-tam pe tema asta. Sunt rețele de telefonie, există acum portabilitatea numerelor, cui nu i-a convenit căderea, se poate interesa dacă a fost vreo rețea fără căderi și să se mute acolo. Nu?
      Eu doar spun că orice rețea poate 'pica', deși nu e un picaj în adevăratul sens al cuvântului ci doar o congestie temporară.
      Ca să fac o analogie, în caz de uragan aici în Florida, autostrada I-95 se transformă într-o șoșea cu sens unic. Imaginează-ți câte 6 benzi pe sens, dar toate mergând în același sens. 12 benzi sud-nord și TOT se aglomerează ca naiba. Tot mor oameni, Tot se calcă în picioare. Sunt momente critice în care oamenii reacționează foarte diferit de cum îi știi. Nimeni nu e pregătit pentru asemenea momente doar pentru că ele se petrec o dată la câțiva ani. Se face însă tot ce se poate.

      Apropos, Zapp nu a avut probleme?

      Adrian
  • +2 (6 voturi)    
   dar daca suni la 112? (Duminică, 26 aprilie 2009, 20:36)

   gsm [anonim] i-a raspuns lui ady624

   prietene, scuza-ma ....cred ca problema e mult mai grava, nu e vorba de convorbirile ordinare, ci de alea de urgenta , gen 112. nu tipa nimeni daca o celula este congestionata de 31 de nebuni care suna "stii, gigi, a fost cutremur..." dar daca suni la 112, unde ar trebui sa existe prioritizare si nu-ti iese, atunci nica are mare dreptate.
   • +3 (3 voturi)    
    Corect (Luni, 27 aprilie 2009, 5:59)

    ady624 [utilizator] i-a raspuns lui gsm

    Nu am spus că este normal. Am arătat doar DE CE 'a picat' rețeaua. Evident, 112 ar trebui să aibă un nivel de prioritate mai mare. Se poate asigura acest lucru prin rezervarea unor canale pentru acest scop. Însă evident, dacă ai 31 de abonați care sună la 112, ai aceeași problemă. În același timp, rezervarea asta de canale e limitată. Nimeni nu va rezerva să zicem 50% din canale. Acele canale îi costă 24 de ore pe zi și aduc profit doar când sunt folosite.

    Nu le iau apărarea, dar pune-te și în locul lor :)
    Din experiența mea cu operatorii mobili din România, cei doi menționați deja (Vodafone și Orange) formează (sau formau) un foarte puternic duopol. Și ca dovadă au stat toate măsurile luate de acești operatori împotriva unui operator mai mic. Interesant era faptul că amândoi acționau identic și simultan, ceea ce înseamnă că formau o frăție. În perioada Crăciunului 2005, așa cum am precizat mai sus, cei doi mi-au limitat foarte mult canalele spre rețelele lor, susținând exact ceea ce ceri tu. Prioritizarea din cauza supra-aglomerării rețelelor. Alta era cauza, dar în fine...

    Adrian
  • +1 (3 voturi)    
   dar daca era un cutremur devastator? (Luni, 27 aprilie 2009, 7:13)

   Criss [anonim] i-a raspuns lui ady624

   ...daca era un cutremur devastator si era nevoie de retelele de telefonie? cum se pot anunta serviciile de urgenta, de pompieri, spitalele, etc. daca telefonia cade? nu cred ca intereseaza e nimeni de ce reteua nu suporta decat 30 si nu 31 de abonati. Intereseaza sa poti telefona atunci cand intr-adevar ai o urgenta. De exemplu: sa fii blocat sub niste ziduri, sa fii ranit, etc. Intr-o astfel de situatie explicatiile despre nefunctionalitatea telefoniei sunt...nule.
  • 0 (0 voturi)    
   telefonia mobila GSM UMTS (Luni, 27 aprilie 2009, 10:13)

   Gogu [anonim] i-a raspuns lui ady624

   GSM-ul este un sistem care foloseste tehnica TDD (diviziune in timp). UMTS (3G) foloseste tehnica FDD (diviziune in frecventa) cu secvente de coduri, adica in 3G pot fi mult mai multi utilizatori simultan pe acceasi frecventa fata de GSM. Practic GSM-ul s-a blocat din cauza ca multi utilizatori au accesat reteaua in ac elasi timp, deci nu au avut loc in banda de frecventa.
   • +1 (1 vot)    
    Ambele au limite (Luni, 27 aprilie 2009, 13:48)

    ady624 [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

    Și GSM și UMTS au limite. Nici una din cele două tehnologii nu-ți oferă bandă nelimitată. Nu uita că FDD folosește o bandă mai largă de frecvență (mai multe frecvențe discrete într-o plajă de frecvențe), deci implicit suportă mai mulți abonați simultani, dar te întreb, ce faci cu interconectările? Ce te face să crezi că toți abonații au sunat în rețea? Poți să ai o rețea 1 la 1 și tot să ai congestii datorate altor rețele. Crezi că abonații tăi vor ști ce și de ce? Pentru ei, ți-a picat rețeaua, clar!

    Adrian
 • +4 (6 voturi)    
  mda (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:03)

  i [anonim]

  pai poate le da vicepremierul bani sa isi faca o astfel de retea incat sa nu pice niciodata oricati utilizatori ar accesa-o simultan.

  cand o sa se mai intereseze si el, o sa afle ca niciun operator din lume nu isi dimensioneaza reteaua astfel incat sa o tina jumate goala in majoritatea timpului doar pt ca e posibil ca in caz de vreo urgenta sa pice. pica si de craciun, uneori si de paste si nu s-a mai scandalizat, acuma s-a gandit si el sa mai ia niste capital politic sau ce?
 • +6 (6 voturi)    
  Ce sa inteleg de aici? (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:05)

  nashu_mare [utilizator]

  Sa intelegem ca autoritatile statului se bazeaza pe telefoane mobile pentru coordonare? De aia au ei frecvente dedicate?
 • +3 (7 voturi)    
  nika (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:08)

  kutremur [anonim]

  Dl. Nica ori nu se pricepe, ori agita apele ca sa impresioneze opiniunea publica. In calitate de fost ministru al telecomunicatiilor ar trebui sa stie ca nici o retea radio sau de comutatie nu se dimensioneaza pentru valori exceptionale de trafic, ca cel de aseara. Daca se doreste insa lucrul asta, de ce nu pune la dispozitia operatorilor sumele necesare pentru marirea capacitatii de trafic?
  • 0 (0 voturi)    
   nu se pricepe la nimic (Luni, 27 aprilie 2009, 0:17)

   clujeanu [anonim] i-a raspuns lui kutremur

   A fost ministrul comunicatilor in trecut Nicu asta. Atat ma poate enerva cand zice orice la televizor, pentru ca-i unul din putinii oameni, la care se vede prostia din primele doua cuvinte.

   Orice iesire a lui e facuta din populism politic, dar de fiecare data ajunge sa aiba o imagine si mai proasta decat inainte.

   Antipatic imi poate fi omul asta habarnist in absolut tot ...
 • +7 (9 voturi)    
  retele telefonie (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:15)

  marian s [anonim]

  Retelele de telefonie nu sunt dimensionate sa vorbeasca toata lumea in acelasi timp, cum nici drumurile/autostrazile nu sunt dimensionate sa mearga toate masinile inmatriculate in acelasi timp. Nu ar fi tehnic posibil si probabil nu ar mai fi eficient .

  Dl. fost ministru al telecomunicatiilor ar trebui sa cunoasca acest amanunt. Dansul ar trebui sa ceara operatorilor sa aplice un sistem de prioritati, asa incat anumite numere (care sa le aiba autoritatile care intervin la calamitati) sa fie prioritare si sa functioneze, chiar atunci cand toata lumea pune mana pe telefon si apeleaza.

  Asta e un caz fericit (doar congestie) , dar la cutremure/calamitati adevarate pot fi afectate fizic si echipemamente operatorilor, alimentarea cu energie electrica, etc, si e posibil sa dureze mult mai mult repunerea in functiune.

  Asa ca e un bun prilej de dat din gura si de luat atitudine, intru evidentierea vigilentei d-lui ministru.
  • +3 (5 voturi)    
   Perfect adevarat (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:05)

   eroan [anonim] i-a raspuns lui marian s

   "Dansul ar trebui sa ceara operatorilor sa aplice un sistem de prioritati, asa incat anumite numere (care sa le aiba autoritatile care intervin la calamitati) sa fie prioritare si sa functioneze, chiar atunci cand toata lumea pune mana pe telefon si apeleaza."

   Perfect adevarat! 112 poate fi si trebuie prioritizat, restul e campanie electorala ieftina si (sau) diletantism cras (la dl. Nica ma refer acum).
  • +1 (3 voturi)    
   gresit ca va luati de el (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:12)

   ovidiu [anonim] i-a raspuns lui marian s

   Orice retea poate avea conexiuni redundante, precum si o limitare de utilizatori per celula, pentru a pastra anumite linii libere si disponibile.
   Ceea ce au facut operatorii este pura LACOMIE, ca de sarbatori.
   Nu stiu daca exista legi care reglementeaza la noi redndanta unor conexiuni, linii pentru a fi disponibile in caz de calamintate, dar punctul lui de vedere este corect: TREBUIE SA EXISTE ASA CEVA, chiar daca aceste conexiuni sunt platite si si-nchiriate permanent de stat.

   Deci nu va mai luati de omu' chiar daca motivarea actiunii lui este pur politica, este mult mai cerebral decat multi care au doar ceva cunostiinte tehnice si le etaleaza pe forumuri.

   Managementul unei crize este bazat pe capacitatea de comunicare in timp real, si Nica stie asta: fereasca sfantu' sa avem incendii, blocuri daramate, baraje distruse la urmatorul cutremur si operatorii nostrii sa foloseasca inclusiv liniile redundante pentru a-si maximiza profiturile!
  • +1 (3 voturi)    
   sa dimensionam toata romania pt cutremur (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:50)

   Bech-tel [anonim] i-a raspuns lui marian s

   dupa ce termina autoritatea cu investigatia si-i inmaneaza rezultatele distinsului domn Nica, poate ii da prin cap marelui strateg sa intebe si la colegu' de la transporturi cum se bazeaza Romania pe infrastructura rutiera in caz de , doamne fereste, cutremur serios...ca noi nici cand ne ducem la serviciu dimineata n-avem loc, dar'mite sa ne bulucim toti odata intr-un sfert de ora cu masina pe strazi...oare dupa cat timp s-ar decongestiona traficul?
 • +1 (1 vot)    
  Blocaj (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:16)

  mobilu [anonim]

  Eu am reusit sa sun din orange imediat dupa cutremur. Mi se pare o actiune de pomana atata timp cat e clar ca unele celule au cazut din cauza congestiei. Orice retea e dimensionata pentru o utlizare normala si cand intervin astfel de varfuri pica, ca si la revelion de altfel. In plus vorbim de investitii private. N-ai ce sa controlezi: nu-ti convine te duci la altul.
 • +1 (3 voturi)    
  mint (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:21)

  j [anonim]

  Mint cu nerusinare,cu o secunda poate de a incepe cutremurul apelasem un numar,iar cand a iceput totul sa tremure deja aparuse retea ocupata.Cati in timpul cutremurului au avut atata prezenta de spirit de au pus mana pe telefoane si-au inceput sa-si sune rudele si prietenii?Operatorii de telefonie mobila trebuie sa de-a niste explicatii veridice,pt.ca in cazul unei situatii de dezastru nu te poti baza ca ai putea sa dai macar un telefon pt.a solicita ajutor.
 • +1 (3 voturi)    
  baniii (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:22)

  Ohmu [anonim]

  E clar ca tin retelele subdimensionate ca doar vor sa faca bani. Cum suna mai mult de 2-3 simultan cum le dau reteaua peste cap. Cand au castigat licenta aia ce spunea caietul de sarcini ? Poate si protectia consumatorului se sesizeaza ca ne-am cam saturat cu scuze de genu "asa-i de sarbatori", "e Jupiter in conjunctie cu Marte" etc ...
  • -1 (1 vot)    
   logica (Duminică, 26 aprilie 2009, 22:30)

   Pandele [anonim] i-a raspuns lui Ohmu

   Deci vor sa faca bani, dar fac tot posibilul ca sa nu se poata vorbi, nu ? Si atunci cum fac bani ?! Logica, nene !
 • 0 (2 voturi)    
  ma baieti (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:23)

  jijel [anonim]

  voi sunteti ati iesit la lobby pentru baietii cu antenele pe blocuri.
 • -1 (1 vot)    
  populisme ce ascund incompetenta (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:33)

  eu [anonim]

  ..inca un ministru care habar nu are ce vorbeste...

  e clar! ca sa ajungi ministru trebuie sa nu stii chiar nimic ... zero barat.... deja daca are cultura generala a unui pusti de liceu poate fi banuit de conspiratie in cadrul Guvernului....

  incredibil....
 • +3 (3 voturi)    
  Dl. ministru abereaza (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:43)

  Un utilizator [anonim]

  Declaratia dlui Dan Nica este doar una de imagine. Dansul fost implicat in trecut in ANRC si ar trebui sa stie ca nu exista nicio companie de telecomunicatii in lume care sa planifice reteaua pentru a suporta trafic in cazuri extreme.

  Din pacate realitatea este ca o companie de telecomunicatii nu este o organizatie caritabila. Nu se pot investi bani aiurea pentru ca retelele sa functioneze si in cazul in care simultan 80% din abonati sa vorbeasca simultan.

  Asa cum ne-am obisnuit ca de Revelion sa nu putem vorbi la telefon cu toti prietenii la ora 00:00 asa trebuie sa intelegem ca daca se produce un eveniment nefericit (i.e. un cutremur) e posibil sa se intample acelasi lucru.

  E placut ca se intampla asta ? Nu, dar realitatea este cruda. Daca retelele de telefonie ar fi facute sa suporte un asemenea trafic atunci costul unui apel normal ar fi de-a dreptul prohibitiv (trebuie sa recuperezi investitiile cumva, nu ?).

  Din aceasta istorie am putea trage alta concluzie: daca trecem printr-o experienta similara sa nu incercam sa ne sunam prietenii daca nu este neaparata nevoie, eventual am putea trimite SMS-uri. Ar putea fi oameni care sunt in situatii critice, iar noi am folosi resurse atat de utile...
 • +1 (3 voturi)    
  nu cred ca e nestiinta ci fraternizare cu poporul (Duminică, 26 aprilie 2009, 17:57)

  Ovidiu A. [anonim]

  Daca este nestiinta, ar trebui sa isi dea demisia imediat. Sau...sa dea afara pe cel care i-a spus ce sa faca. Sau sa taca din gura. O sa treaca situatia, oricum.

  Eu cred ca a vrut sa fie "frate cu cel napastuit". A gasit un mijloc bun de a se arata popular. Se ridica el .... vocea poporului. Mai era cineva care facea la fel....cum il chema ????

  A,da, Basescu ii zice.
 • +2 (2 voturi)    
  politica asta ... (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:02)

  Technicus [utilizator]

  Dl. Dan Nica a fost mare sef la Romtelecom. In aceasta calitate presupun ca stie ca centralele telefonice sunt quasiblocabile, adica in anumite conditii se pot totusi bloca.
  Este irealizabil sa faci o retea de comunicatie care sa nu se poate bloca oricare ar fi conditiile de trafic.
  Tot dl. Dan Nica trebuie sa stie ca exista posibilitatea de a avea abonati prioritari in sistemul telefonic, dar ca nu exista reglementari clare sa stabileasca cine si in ce conditii ar avea acest drept. Pentru a permite accesul abonatilor prioritari in situatii speciale, trebuie restrictionat accesul tuturor abonatilor normali. Deci practic sa nu mai poata comunica populatia (cine isi ia raspunderea asta ? ...)
  Iar in privinta telefoniei mobile, este evident ca numarul canale de convorbire intr-o celula este cu mult mai mic decat numarul de telefoane mobile din zona acoperita. Deci daca toti isi scot mobilul in acelasi timp sa vorbeasca, este imposibil sa le dai la toti acces !

  Deci, inca o dovada de politicianism marca P.S.D., sa facem o comisie sa vada "boborul" ce mult ne pasa.

  Pentru rezolvarea situatiei, ii propun d-lui Nica sa doteze institutiile cu aparate radio de emisie-receptie si o retea de telefonie de urgenta pe canale dedicate.
  Nu ca nu ar fi stiut deja, dar trebuie sa ascunda cumva faptul ca pana acum nu s-a facut nimic. Si da cu bata in operatorii de telecomunicatii.

  * Nota *: pentru cei care nu stiu, daca intr-o situatie asemanatoare ridica receptorul din furca si nu au ton, nu inseamna ca a cazut centrala telefonica ci pur si simplu sunt foarte multe cereri simultane. Centrala le trateaza pe toate pe rand, asa ca asteptati cu receptorul ridicat, fara sa bateti in furca, pana se va elibera un circuit si veti avea ton.
 • 0 (2 voturi)    
  in traducere... (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:07)

  gaga-mic [anonim]

  Deoarece nu ma pricep la tehnica incerc sa deslusesc esenta umana a mesajului transmis de distinsul vicepremier si iata ce am inteles:
  1.statul roman, prin administratia sa, nu are si nu pare capabil sa elaboreze structuri si proceduri de interventie in caz de calamitate naturala
  2.administratia la nivel de tara se leaga functional de guvern, si prin translatie de dl vicepremier
  3.suparat si furios de propria impotenta (lipsa de performanta) dl vicepremier se descarca pe te-miri-cine
 • -2 (2 voturi)    
  abonament (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:16)

  g [anonim]

  Eu de ce platesc abonament daca nu pot suna ? Nici retelele mobile si nici romtelecomul nu a functionat cum trebuie ... care e traficul "normal" pentru o centrala si cate numere sunt alocate la ea ? chiar asa .. isi bat joc de noi ....
 • 0 (2 voturi)    
  Nota zece (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:16)

  Levap [anonim]

  Romtelecom a funcţionat excelent, fară dicontinuitaţi. Rămâne baza românilor.
  Felicitări.
  • 0 (2 voturi)    
   tot fixul... (Duminică, 26 aprilie 2009, 20:42)

   telefon_fix [anonim] i-a raspuns lui Levap

   corect. nota 10 romtelecom.
  • 0 (0 voturi)    
   bati campii (Duminică, 26 aprilie 2009, 21:20)

   abonat [anonim] i-a raspuns lui Levap

   Romtelecom a recunoscut o congestie de cateva zeci de minute in Bucuresti,ceea ce este enorm.Din unele locatii au mers anumiti operatori,in functie de cati disperati s-au repezit pe telefoane. La mine a mers Orange - am apelat in Orange si in Romtelecom,nu au mers apelurile catre Vodafone iar RDS nu a mers mult timp nici fix nici mobil.
 • 0 (2 voturi)    
  retele telefonice (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:17)

  luke [anonim]

  cind a fost atacul terorist la metroul londonez telefoanele mobile nu au mers citeva ore bune...poate tovarasul NICA SE INTERESEAZA SI SA FACA UN CONTROL DRASTIC... DE CE AU PICAT AUTOSTRAZILE!!!!!!
 • +2 (2 voturi)    
  Saracii de noi ! (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:24)

  STEFAN A. [utilizator]

  Italienii ,dupa cutremurul din 1996 au invatat pe propria piele ce inseamna caderea comunicatilor ! Au invatat lectia si au investit in o retea guvernativa ( sistem TETRA), separata de retelele comerciale !
  Se asigura astfel legaturi vitale de voce, date, video, institutilor cu misiuni in caz de calamitate (ministerul protectiei civile,pompieri, politie, armata, sanatate) inclusiv intre fortele de interventie in zona calamitatii. Se vede ca la noi, toti au functii si diplome dar nu au habar pe ce lume traiesc ! Doamne fereste de un cutremur mai mare !
 • -2 (2 voturi)    
  INCREDIBIL (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:29)

  Bocbaselu' [anonim]

  Este incredibila incopetentza membrilor de guvern. Recomand investigarea momentului la care a avut loc cutremurul si nu alta data. Mai mult sa investigheze si modul in care nu vor mai avea loc aceste cutremure. Poate asa uitam de datorie externa, de fetele lui Base cu bani aiurea pe case si masini si fratele ciclopului cu afaceri cu statul.Cum draqu la unii le merge si noua nu?
 • -1 (1 vot)    
  blocaje si pe fix (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:38)

  marius [anonim]

  si pe fix au fost problema. am incercat sa vb si in romtelecom si in rds la o ora de la cutremur si din Is in Vn nu am putut face legatura. Am incercat de mai multe ori. Mi se pare vital ca macar retelele fixe sa mearga.
 • -1 (3 voturi)    
  Mobile (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:51)

  Tony [anonim]

  Personal nu ma intereseaza cati utilizatori acceseaza operatorul meu de telefonie mobila in momentul dat, fie el dupa cutremur sau de Craciun. Ii platesc cu ceva bani accesand prepay/abonament, sa fie buni sa-mi ofere constant retea.

  Asa ca ce a zis Domnul Nica e valabil. Nu ma intereseaza ca celulele lor care mi-au uratit mansarda la bloc nu pot suporta mai mult de cat zic ei operatori/simultan. Nu le convine, sa plece si sa vie alti operatori care isi pot permite astfel de investitii. M-am saturat sa platesc bani primid diferite scuze in loc de servicii
  • 0 (2 voturi)    
   nu ai tu bani pt serviciul ala (Duminică, 26 aprilie 2009, 21:01)

   make21 [anonim] i-a raspuns lui Tony

   Pai nu vine nimeni sa investeasca pt serviciul pe care il ceri tu pt ca nu e rentabil Daca nu iti convine renunti la cartela si gata.Tu vrei sa ai sosea doar pt tine , ceea ce e si normal sa nu se poate
  • 0 (0 voturi)    
   logica (Duminică, 26 aprilie 2009, 22:35)

   Pandele [anonim] i-a raspuns lui Tony

   Tu ai auzit de cazuri de forta majora ? Sau cutremurul nu intra la capitolul asta ? Daca pica maine un asteroid si rade jumatate de Pamant, banuiesc ca ai avea in continuare pretentia sa iti mearga telefonul, nu ?
  • 0 (0 voturi)    
   nea tony... (Luni, 27 aprilie 2009, 10:32)

   claudel. [anonim] i-a raspuns lui Tony

   stii nea tony? tu esti tipic roman afurisit care tot timpul se plange, e satula romania aia de oameni ca tine asa care aduce energie negativa de fitzosi prin tzara...
 • +1 (1 vot)    
  Majoritatea abonatilor e de vina (Duminică, 26 aprilie 2009, 18:57)

  Dolan [utilizator]

  Problema e ca lumea da telefoane desi nu e ranita. Asa face majoritatea. In mod normal, ar trebui sa ne abtinem cu totii daca n-am patit nimic, sau n-avem rude foarte bolnave si singure, sau care locuiesc in blocuri de mare risc.
  Telefoanele ar trebui sa fie disponibile pentru cei care intr-adevar nu se simt bine sau au patit ceva dar inca pot comunica dupa cutremur. Nu foloseste la nimic ca reteaua sa se blocheze pentru ca fiecare vrea sa intrebe 'ce faci, ai simtit cutremurul?'. Vai de pielea noastra daca asa facem doar la 5.3 grade!
 • +1 (1 vot)    
  nu fiti naivi (Duminică, 26 aprilie 2009, 19:27)

  Catelu [anonim]

  Sigur ca Nica stie ca orice retea are limitarile ei, dar ocazia asta e numai buna pentru reglarea unor conturi intre operatorii de telefonie.
 • -1 (5 voturi)    
  Retelele de telefonie mobila-stat in stat (Duminică, 26 aprilie 2009, 19:46)

  Mihaita [anonim]

  Vad ca le luati apararea operatorilor de telefonie mobila. Poate sunteti chiar angajati acolo si va temeti ca va pierdeti painea? Pai la cat profit fac pe spinarea noastra, nu e normal sa le cerem sa functioneze LA CAPACITATE MAXIMA tot timpul anului? Ce ma intereseaza pe mine, abonat, ca e Craciun, paste sau cutremur? Eu PLATESC un abonament TOT TIMPUL ANULUI. Inclusiv in aceste zile. Daca ati citi putin publicatiile financiare, veti vedea ca profitul Vodafone, de exemplu, este de un euro la fiecare doi incasati. In cifre, profitul pe 2007, inainte de plata taxelor, a fost de 550 de milioane de euro. Deci, la banii pe care ii fac pe spinarea noastra, ar trebui ca reteaua sa mearga fara nici un fel de probleme. Asta, daca ar mai investi si ceva in retele si nu ar exporta tot profitul. In conditiile astea, nu credeti ca e normal sa cerem operatorilor de telefonie mobila sa functioneze foarte bine tot anul?
  • +1 (3 voturi)    
   nu se poate capacitate maxima (Duminică, 26 aprilie 2009, 21:08)

   make21 [anonim] i-a raspuns lui Mihaita

   Tu nu ai cunostinte de specialitate dar vorbesti sa te afli in treaba,specific romanului se pricepe la toate , fotbal , politica,inginerie, moda, ce mai orice.Nu are rost sa iti explic si nici nu meriti cam ce inseamna o retea de telefonie mobila,mai jos cosmin a facut o mica esenta poate intelegi ceva.
   • -1 (3 voturi)    
    Se poate capacitate maxima (Duminică, 26 aprilie 2009, 22:44)

    mihaita [anonim] i-a raspuns lui make21

    Se poate sa functioneze la capacitate maxima daca firmele de telefonie nu ar exporta profitul. Ar trebui OBLIGATI a investeasca in dezvoltarea retelei. Ce s-ar intampla daca ar fi o catastrofa? Un cutremur mare? Nu am mai putea vorbi la telefon pentru ca domnii de la Vodafone isi umfla buzunarele?
    • +1 (1 vot)    
     habar nu ai ce vorbesti (Duminică, 26 aprilie 2009, 23:22)

     /./ [utilizator] i-a raspuns lui mihaita

     Tu nu pricepi cum functioneaza o retea de telefonie mobila , degeaba ai 100000000 de echipamente ca frecvente tot 64 are un operator.Pune mana pe carte si citeste apoi mai dati cu parerea.Oricum specific romanului se pricepe la orice dar de fapt nu stie nimic
     • -1 (3 voturi)    
      Esti un habarnist (Duminică, 26 aprilie 2009, 23:39)

      mihaita [anonim] i-a raspuns lui /./

      Nea make21, fi atent aici, ca e simplu, chiar si pentru tine. Daca tu ai 180 de cm inaltime, iti iei o patura de 150 de cm sa te acoperi? Ia spune? E asa greu de inteles ca aceste companii de telefonie S-AU INTINS MAI MULT DECAT TINE PLAPUMA? Firmele s-au lacomit, de dragul profitului sa atraga cat mai multi oameni, pe care ulterior ii desconsidera. II trateaza ca pe niste gunoaie. Daca nu au capacitate, SA LIMITEZE NUMARUL ABONATILOR!!!! Ai doar 1 milion, dar le oferi servicii la maxim. Dar asa nu ar mai putea avea profit de milioane de euro, din care te infrupti si tu, nu e asa make21?? Ca doar esti avocatul lor!!!!
      • +2 (2 voturi)    
       baietica nu intelegi nimic din ce se intampla (Luni, 27 aprilie 2009, 0:18)

       /./ [utilizator] i-a raspuns lui mihaita

       Nu s-au intins deloc, problema e ca dc toti abonati vor in acelasi timp sa vb e si normal sa nu poata.Cazul e identic cu cel in care toti bucuresteni ar vrea sa plece in acelasi timp la servici cu masina.CE zici ar putea???Desi toti si-au cumparat masina si platesc impozit pt ea o sa isi dea seama ca nu au sosele destule si at ce fac??Facem 10000 de autostrazi zburatoare prin bucuresti???Probleme de genul asta se intampla o data pe an la craciun sa nu se poata vb..Si dc limiteaza numarul abonatilor ti-ar placea??Facem ca pe timpul lui ceasescu in zilele pare masinile cu sot si in cele impare fara sot, e mai bine asa???Pe tine te-as lasa sa vb doar de la ora 4 la 5 duminica noaptea, e bine??Tb sa intelegi ca resursele sunt limitate si acestea care sunt se distribuie in f-tie de nevoi.Dc ar fi fost destule resurse ar fi putut vb toti.
       Am fi putut vb de lacomie dc ai fi zis ca intr-o zi obisnuita nu ai fi putut vb, dar nu in cazuri speciale cum este acesta.Tocmai baietica ca lucrez la o firma furnizoare de echipamente si m-ar bucura dc ar investi mai mult baieti astia in echipamente.Sa vb cu ei sa imi trimita si mie din profitul lor dc tot le sustin cauza;)
 • +4 (4 voturi)    
  precizari (Duminică, 26 aprilie 2009, 20:36)

  cosmin [anonim]

  pt americanu: distanta intersite in Bucuresti ajunge in centru si la 3-400 m, adica o celula deserveste o treime dintr-un cerc cu raza de 200m. chestia cu fagurele este desigur relativa, in teorie, niciodata in realitate in teren.
  dimensionarea unei celule este un lucru mai complex, se face dupa o lege Poisson de distributie a traficului ...lucrurile se complica pt ca trebuie luat in considerare faptul ca este o chestie de probabilitate sa sune exact in acelasi moment, si sa tina timeslotul/canalul ocupat un timp determinat fix. omu vorbeste 30 sec sau 1 minut si 10 secunde..
  cand e cutremur, nu se mai respecta legea probabilistica. toata lumea suna IN ACELASI TIMP si capacitatea retelei inseamna strict numarul de canale pe care le ai prin licenta adica 64 in 900 si 64 in 1800. avand in vedere ca trebuie sa faci plan de frecvente ca sa eviti interferentele, maxim ce poti pune pe celula este 6 frecvente in orase. asa ca daca suna in exact acelasi timp cam 40 de oameni. reteaua e plina.
  pt Tony care a vazut prea multe filme cu manageri care se incrunta si fac lucrurile sa mearga numai pt ca nimeni pana atunci nu s-a gandit la asta. draga Tony, esti ignorant.ul pur..nu stii ,nu te intereseaza sa stii, dar emiti pareri.
  ca sa fie posibil sa poate sa vorbeasca toata lumea deodata ar insemna sa ai statii de GSM ( cate 10 chiar) pe fiecare bloc...

  ar fi desigur mai usor daca s-ar suplimenta numarul de frecvente sa zicem cam de 2000 de ori mai mult... dar de unde sa le iei?? poate ne explica ministrul cel competent. sau deontologii cei priceputi la toate

  seara buna
  • 0 (4 voturi)    
   Grav (Duminică, 26 aprilie 2009, 21:25)

   Unul [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Daca suna 40 de oameni in acelasi timp reteaua este plina !?! Interesanta afirmatie. Inseamna ca in Bucuresti, nimeni niciodata , nu va mai putea vorbi la telefonul mobil :) Din calculele mele, cred ca suntem mai mult de 40 de oameni... sau ma insel ?

   Din ce mai scrii , concluzionez ca noi platim abonamente la servicii "probabilistice".
   E nasol daca traficul in retea se bazeaza pe probabilitatea ca nu tooate sloturile vor fi ocupate in acelasi timp. Mai degraba s-ar pleca de la premisa ca nu toate vor fi libere in acelasi timp. Mi s-ar parea mai constructiva si mai logica aceasta...probabilitate.

   Oricum, daca ar fi sa aleg itre GSM/DCS /UMTS/CDMA, as alege CDMA, prietenii stiu de ce. :)
   • 0 (0 voturi)    
    40 de oameni (Luni, 27 aprilie 2009, 0:02)

    Mario [anonim] i-a raspuns lui Unul

    Eu din argumentatia lui cosmin am inteles ca daca in acelasi moment suna mai mult de 40 de oameni CARE AU SEMNAL DE LA ACEEASI ANTENA, reteaua este plina.
    Dar eu sunt un necunoscator in ale tehnicii GSM spre deosebire de altii care isi dau cu parerea gen "Rețelele mobile sunt formate din celule (antenele alea de pe blocuri care iradiază populația, fiind puse prea aproape deși legea cere unele distanțe)." fara a da si date concrete, poate deoarece ele nu exista.
 • -1 (5 voturi)    
  GSM ? (Duminică, 26 aprilie 2009, 20:42)

  Adrian [anonim]

  Aproape toata lumea pierde din vedere un aspect DEOSEBIT de important.

  Faptul ca platim niste servicii, care, prin contract, trebuie sa functioneze astfel incat sa ne folosim de ele cand ni se scoala muschiul, cand vrem, in orice moment al zilei. Trec cu vederea zonele fara acoperire sau zonele cu obstacole ce imi pot perturba comunicatiile mobile.

  Sunt abonati care ingroasa veniturile companiilor de telefonie,folosind chiar si linii de "back-up", de care, in ultima instanta nu se pot folosi in anumite momente, pentru ca "e congestie".

  Pai HOLD ON... Platim ca sa ni se serveasca "congestie"? Acceptam astfel de motivatii si inchidem ochii ca "nu avem ce face"? Wrong. Tocmai asta este si motivul pentru care nu se iau masuri. Nu comenteaza nimeni ca "asa face toate".

  Scria cineva ca retelele nu se dimensioneaza sa suporte un exces de trafic. Pai de ce nu se intampla asta ? E asa greu sa ai un echipament in Stand By care sa intre in functiune imediat ce capacitatea standrad a retelei este depasita?

  Aaaaa....costa prea mult,iar voi, companiile de telefonie , nu va mai puteti lauda pe la televizor ca sunteti cele mai tari cu cele mai multe milioane de utilizatori si zeci de milioane de euroi profit(care in ultima instanta se pot c..ca pe reteaua voastra in caz de necesitate) ?

  E grav , daca inchidem ochii si ne multumim cu raspunsurile departamentelor de PR a telefonistilor.In astfel, de momente, ar trebui sa realizati ca viata voastra, la un moment dat, va depinde de bucata aia de plastic cu taste, care va mananca banii luna de luna,iar la momente critice , va serveste raspunsuri de genul " a fost congestie, nu depinde de noi". Think twice, asadar, inainte de a va arunca catre "cel mai tare operator de pe piata". Cu siguranta , la nevoie ( la mare nevoie), veti fi tratati cu fundul si cu ..."congestie". Merita sa platesti cu viata asa ceva ?
  • -1 (1 vot)    
   Excelent! (Duminică, 26 aprilie 2009, 23:53)

   mihaita [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Excelenta luare de pozitie!! Ma bucur ca mai sunt si oameni cu capul pe umeri! Aceslasi lucru il spun si eu. Companiile SA MAI TAIE DIN PROFIT si sa investeasca in tehnologie! Daca nu, sa se care de aici si sa ne lase!
 • -1 (5 voturi)    
  NECESITATEA TELEFONIEI FIXE sau MOBILE (Duminică, 26 aprilie 2009, 20:51)

  Izolatu [anonim]

  Mie mi se pare o absurditate sa platim un abonament de telefonie fixa sau mobila, care atunci cand ai cea mai mare nevoie de comunicare, sa nu functioneze. Ma gandesc ca nimeni nu vorbeste de doar ca sa se afle in treaba; exista oameni bolnavi care au nevoie de o salvare, oameni carora le arde casa si au nevoie de pompieri, etc. Ce fac acesti oameni daca se blocheaza sistemul de comunicatii?
  • +1 (1 vot)    
   112 are prioritate (Duminică, 26 aprilie 2009, 21:39)

   msb [anonim] i-a raspuns lui Izolatu

   Daca ministrul a cerut o ancheta pentru ca nu s-au putut face apeluri la numere obisnuite atunci, din motivele tehnice expuse de mai multi forumisti, cred ca e o prostie.
   Ar fi fost altceva daca s-ar fi constatat ca nu au putut fi facute apeluri la 112. Apelurile la 112 au prioritate in reteaua GSM si se pot face chiar si in conditii de congestionare a retelei.
   Ma indoiesc insa ca lumea a incercat la greu sa sune la 112 si nu a reusit.
   Ah, si apelurile la 112 pot fi facute chiar si fara SIM card deci nu aveti nevoie de abonament etc. deci nu e cazul sa va indignati ca platiti bani degeaba - afara de cazul cind desigur exista dovezi ca nu s-au putut face apeluri la 112.
  • +1 (1 vot)    
   salvare (Duminică, 26 aprilie 2009, 21:50)

   msb [anonim] i-a raspuns lui Izolatu

   Sa stiti ca si pentru asistenta medicala platiti un abonament (=taxe). Credeti ca daca are loc un cutremur si sint mii de oameni raniti cit timp credeti ca o sa trebuiasca sa asteptati pina veti putea vedea un doctor (daca aveti nevoie atunci).
   Si asta ar fi o problema peste tot in lume nu numai in Ro.
 • +2 (2 voturi)    
  sa ne aflam in treaba (Duminică, 26 aprilie 2009, 21:30)

  abonat [anonim]

  exact asta s-a intamplat: majoritatea au incercat sa vorbeasca sa se afle in treaba! de exemplu cei de pe la tv, care au mai isterizat si populatia; ce naiba sa discuti dupa cateva secunde de cutremur de 4 grade la care nu s-a intamplat nimica?! pentru a avea o legatura sigura intre doua locatii, trebuie o linie redundanta, ceea ce costa ceva parale, si asta numai pentru doua locatii clare ! dupa cum se vede nici autoritatile nu au asa ceva,se bazeaza pe retele comerciale... deci daca tu cu un abonament crezi ca faci ce vrei si tre sa stea toti la piciaorele tale te inseli amarnic, nimeni nu e buricul pamantului; am si eu abonamente si am patit la fel pe unele retele, dar ma duce nitel capul si am inteles ce se intampla
  • -1 (1 vot)    
   NOPE (Duminică, 26 aprilie 2009, 23:55)

   Gogu [anonim] i-a raspuns lui abonat

   NU ai inteles DELOC ce se intampla. De ce? Pentru ca NU vrei sa intelegi ce se intampla.

   Conform unei reguli de "3 simple", daca pentru o nimica toata s-au blocat toate liniile telefonice, atunci, prietene, imagineaza-ti ce se va intampla in cazul unui adevarat dezastru. Nu ai vrea sa te afli sub daramaturi si sa fii in postura de a incerca sa suni un prieten/ruda macar (nu mai vorbesc de serviciile de urgenta), sa vina sa te ajute,iar tu sa mori ca un porc platitor de abonament pentru ca nu ai reusit sa suni. Vrei sau nu vrei sa crezi, suntem in anul 2009, suntem tehnologizati pana in dinti si suntem mai dependenti de tehonolgie decat ai vrea tu sa crezi.

   Nu a cerut nimeni sa aiba lumea la picioare pentru ca plateste un abonament. DUpa logica ta, ar trebui ca serviciile de telefonie sa fie gratuite.Abia atunci NIMENI nu va avea dreptuls a emita pretentii legate de functionalitatea/nefunctionalitatea serviciilor.Insa, din moment ce cotizam, avem tot dreptul sa pretindem MACAR servicii functionale (chiar si in caz de necesitate). Nimeni nu vrea "crystal clear" in caz de urgenta, ci macar sa poata lua legatuira cu cineva, ca de aia PLATIM neneeeeee !!!!!!!!
 • +1 (1 vot)    
  Citeva precizari (Duminică, 26 aprilie 2009, 21:49)

  Adita [anonim]

  Problema comporta mai multe aspecte:
  1. s-a spus mai sus de congestie si dimensionarea retelei. 100% adevarat (nu toti putem vorbi odata, ar trebui sa avem fiecare antena lui:) )
  2. toate aceste firme sunt PRIVATE. Armata si pompierii sa mai aiba poate, ceva circuite proprii (ma refer la tel. fixa). Asa ne trebuie daca am vindut TOT
  3. Reducerea inumana a nr. de angajati isi spune, palid, cuvintul. La un cutremur puternic (Doamne ferste!), efectele vor fi mult mai grave...
  Sanatate maxima la toti!
 • +3 (3 voturi)    
  tetra (Duminică, 26 aprilie 2009, 21:58)

  xxx [anonim]

  Pentru cine nu stie, functioneaza si la noi in tara un sistem TETRA administrat de STS si folosit de serviciile speciale de urgenta: politie, pompieri, ambulanta, smurd, etc. Sistemul functioneaza in paralel cu sistemele analogice mai vechi. Aflati ca nu suntem mai prosti ca altii si "organele" au cu ce sa comunice in cazuri de urgenta, nu va inchipuiti ca se bazeaza pe operatorii comerciali...
  • 0 (0 voturi)    
   intrebare (Duminică, 26 aprilie 2009, 22:24)

   mt [anonim] i-a raspuns lui xxx

   corect,au infrastructura.... cine are terminale ????
   • 0 (0 voturi)    
    tetra (Duminică, 26 aprilie 2009, 22:53)

    xxx [anonim] i-a raspuns lui mt

    Cum cine are terminale? Echipajele de interventie.
    • 0 (0 voturi)    
     pe bune?!? (Duminică, 26 aprilie 2009, 23:44)

     gogu [anonim] i-a raspuns lui xxx

     TOTI aia de i-ai enumerat mai sus ?
 • 0 (0 voturi)    
  INTREBAREA E CINE MAI E PE ROMTELECOM ? (Duminică, 26 aprilie 2009, 22:33)

  COCO [anonim]

  DE AIA NU S A BLOCAT NIMIC
 • +1 (3 voturi)    
  Politician iresponsabil (Duminică, 26 aprilie 2009, 22:42)

  OZ [anonim]

  Nica nu se dezminte: e un politician demn de politica din Romania, adica e pe deplin iresponsabil. Iata ce a provocat o afirmatie cretina a domniei sale: toti bizonii pentru care tehnica e echivalenta cu driblingul si numai cu driblingul au inceput sa-si dea cu parerea si sa infiereze cu manie proletara operatorii de telefonie. Daca vreunul din politicienii nostri s-ar apuca sa ceara o ancheta referitoare la faptul ca doar 21% din aer e oxigen, tare sunt curios ce-ar mai comenta bizonii! Inchei - vorba unora - pe limba lor: hooo cu tata!
  • -1 (1 vot)    
   Oz, tu esti un bizon ratacit (Duminică, 26 aprilie 2009, 23:19)

   mihaita [anonim] i-a raspuns lui OZ

   Hooo boala! Oz, esti angajat la Vodafone sau Orange? Normal ca operatorii de telefonie trebuie blamati, pentru ca doar stiu sa ia bani, fara sa ofere servicii. Mai uita-te si tu pe stiri si vezi ce profit au avut companiile astea anul trecut. Pe spinarea noastra!! Si cand ii intrebam de servicii, dau vina pe oameni, ca vorbesc multi in acelasi timp!!!! Pai sa vorbeasca, daca platesc!!! E dreptul lor sa vorbeasca cand vor si cat vor!!!
 • +1 (1 vot)    
  si acum tot ca sa se afle in treaba (Duminică, 26 aprilie 2009, 22:53)

  cosmin [anonim]

  pt unul:exact asta e principiul pe care s-a construit standardul si reteau.....si la banca fct tot asa, daca toti deponentii ar cere banii in acelasi timp banca intra in faliment. sigur sunt diferente dar sper ca intelegi de ce o familie de 4 membrii nu are 4 bude in casa..
  telefonia fixa fct tot asa , internetul la fel...asigurarile..etc..
  apropo UMTS e CDMA. ..
  limitarile sunt mai complexe, tin nu numai de celula, tin de bsc, de msc, de semnalizari.. sugerez o mica informare despre cum fct GSM-ul pe net. e plin de asa ceva.
  dar incerc un calcul grosier pt tine pornind de la cerinta asta, fiecare cu canalul lui si presupunand ca dimensionarea e numai la nivel de celula si de frecvente

  In Bucuresti densitatea este de 8500locuitori /km2. sa presupunem ca ai un operator care are 40% din ei. adica 4000 abonati/km2.. adica pe 1000x1000m ai avea un necesar de 4000 de canale dedicate dispodar prin licenta ai numai 64. buun. pt ca trebuie sa le utilizezi si sa nu ai interferente ( nu poti sa le folosesti pe cele adiacente =>raman 32, nici aceleasi la celulele de pe site (3 celule) raman 10-11, nici la celulele vecine ( aici e un algoritm mai complex)..raman 6 pe celula. cate celule ai nevoie? imparte 4000 la 6 = 650 celule pe km2. adica 6-7 pe Ha. 6 celule intr-un patrat de 100 pe 100m....
  si gandeste-te ca asta e o medie, densitatea in cartierele de blocuri este mult mai mare, cel putin dubla.. incearca sa pui acolo 12-15 celule pe Ha...
  ma rog , daca calculezi cu site-uri iti ies 4-6 siteuri. adica cam pe fiecare bloc...un site.
  ce te faci insa cu faptul ca reteaua de telefonie e MOBILA si oamenii au tendinta sa se adune.. e unul din drepturile lor universale, nu?... sa zicem 40.000 la un meci de fotbal..? e cam un Ha...acolo cum rezolvi..? pui 40 de site-uri pe gazon si unul la gigi in balcon?...
  e, sigur, o sa-mi spui ca mai e si 1800 si se rezolva..sper sa te angajeze astia in guvern cat mai repede.
  • -1 (1 vot)    
   Hmmm.. (Luni, 27 aprilie 2009, 0:05)

   Unul [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Deci, tehnologia e proasta. Sa o schimbam atunci.

   Aaa...costa si nu ne mai putem lauda cu profiturile pe la tv..... inteleg.

   Cat despre CDMA, faceam referire la CDMA-ul in 450 Mhz,departe de a fi ideeal, dar de preferat la nebunia ce se intampla in GSM, nu doar din pct de vedere al latimii de banda.
 • +2 (2 voturi)    
  Afara semidoctii! (Duminică, 26 aprilie 2009, 23:40)

  Okumura [anonim]

  Domnilor, nici o retea din lumea asta nu se dimensioneaza dupa traficul de Revelion, Craciun, Paste sau eventual cutremur. O sa fie mereu congestie in cazul in care un numar mare de abonati la o retea de telecomunicatii vor dori sa aiba acces la serviciu simultan. Asta oriunde in lume. Daca ai o aplicatie sensibila care trebuie sa poata transmite date in asemenea situatii nu te bazezi pe o retea publica. Asta trebuiau sa o stie cei care au conceput arhitectura sistemului de monitorizare/reactie in caz de dezastre/calamitati.
 • 0 (0 voturi)    
  cam prea mic nr de utilizatori pe celula (Duminică, 26 aprilie 2009, 23:51)

  io [anonim]

  Mai dragilor, voi cei care-i condamnati pe cei care s-au "repezit" sa foloseasca toti in acelasi moment telefoanele mobile...aflati ca e o reactie normala a omenilor sa afle ce s-a intamplat cu rudele si prietenii lor (pun pariu ca mare parte din voi ati facut la fel). Nu toti au sunat sa se dea mari si tari la televizor. Trecand peste toate detaliile tehnice, e aiurea ca nu s-a putut apela nici macar la 112 si ca o parte din autoritati nu au avut comunicatiile asigurate - pompieri, ambulanta... In nordul Bucurestiului Romtelecom si Orange au functionat. Vodafone si Cosmote...dupa 1 ora. Mie mi se pare foarte mic numarul de utlizatori care pot accesa in acelasi timp o celula, chiar si pt o zi normala...
  • +1 (1 vot)    
   Si totusi.. (Luni, 27 aprilie 2009, 0:23)

   msb [anonim] i-a raspuns lui io

   E adevarat ce zici despre reactia oamenilor ca e normala desi cred ca in situatia de fata apelurile au fost mai mult de genul "ai simtit cutremurul" decit "sinteti teferi si in viata"
   In ceea ce priveste 112 nu se spune in articol ca nu s-au putut face apeluri la 112. Intrucit apelurile 112 au prioritate ele nu ar trebui afectate - semnificativ - de congestionarea retelei.
   Iar in cazuri de urgenta autoritatile NU trebuie sa-si bazeze comunicatiile pe reteaua comerciala ci pe o retea separata si dedicata (de pilda TETRA)
   • 0 (0 voturi)    
    Despre asta este vorba! (Luni, 27 aprilie 2009, 1:27)

    Hata [anonim] i-a raspuns lui msb

    Asa cum spuneam si eu mai devreme:
    "Iar in cazuri de urgenta autoritatile NU trebuie sa-si bazeze comunicatiile pe reteaua comerciala ci pe o retea separata si dedicata (de pilda TETRA) "

    Avem de-a face cu inconstienta/incompetenta! Si tot ei sar la hartza si dau vina pe operatori. Bine ca nu s-au gandit sa se bazeze si pe retelele de cartier ...
  • +1 (1 vot)    
   Bine zis, semidocti! (Luni, 27 aprilie 2009, 1:13)

   Hata [anonim] i-a raspuns lui io

   Draga Io, de Revelion (de exemplu) nu e o reactie normala ca toata lumea sa puna mana pe telefoane si sa incerce sa-si sune rudele si prietenii? Sau atunci esti cu spritzu' in nas si nu te mai deranjaza ca astepti un pic pana prinzi legatura? Afla tu acum ce nu intelegi in toata povestea asta, tu si cu restul suparatilor pe operatori, voi, care mai de care mai priceputi in telecomunicatii (vezi prea mic nr de utilizatori pe celula) si in economia sectorului de telecom din Romania (operatorii fac profituri fabuloase, asa e, fac pentru ca nu mai puteti nici macar sa mergeti la buda fara mobil)! Sa va fie clar, nu va face nimeni in Romania (cel putin la nivelul actual de dezvoltare al tehnologiei) vreo retea de telefonie mobila sau fixa la care sa poata vorbi SIMULTAN TOTI ABONATII (10 mil de ex la Vodafone sau Orange, 5 mil de cartelari care impusca centu' la Cosmote sau cati mai sunt pe la Romtelecom, RDS, UPC samd). Ce e asa de greu de inteles in toata povestea asta? Punct! Cum atat de plastic se exprima mai devreme Cosmin, "o familie de 4 membri nu are 4 bude in casa". Cred ca la nivelul vostru de intelegere este comparatia cea mai potrivita!
 • -1 (1 vot)    
  ehe (Luni, 27 aprilie 2009, 0:15)

  cosmin [anonim]

  daca tii seama de Erlang B poti sa duci traficul de la cateva mii de utilizatori. asta e frumusetea
 • 0 (0 voturi)    
  ultima (Luni, 27 aprilie 2009, 0:35)

  cosmin [anonim]

  pt unu:
  argumentul tau e sofistic
  incearca sa faci diferenta intre limitarile tehnologiei si profit. sunt 2 probleme distincte. daca crezi ca profitul e prea mare, atunci poti sa tragi concluzia ca preturile ar trebui sa scada, nu ca operatorul ar trebui de acel profit sa satisfaca cerinta de disponibilitate 100% pt fiecare utilizator in orice moment. dar si aici cred ca sunt multe lucruri pe care nu le cunosti, cum ar fi profitabilitate versus risc..dar e alta problema. recunosc ca nu o stiu nici eu perfect

  aici e vorba insa daca tenologia iti permite. si raspunsul e nu. chiar si numai pt ca este MOBILA. ti-am dat exemplu cu stadionul nu intamplator...pt ca nu ai cum sa stii ce capacitate va fi intr-un anumit moment dat intr-un anumit loc decat probabilistic. tu stii unde vei fi pe 15 decembrie ?
 • 0 (0 voturi)    
  Oameni buni, (Luni, 27 aprilie 2009, 2:32)

  costi [anonim]

  Nica stie f.bine ce este congestia in telefonie,putem pune eventual sub semnul intrebarii buna sa credinta si eventual cit de mult se pricepe la domeniile pe care le coordoneaza acum ca ministru,el fiind inginer tc la baza.Eu va sugerez sa raportati serviciile operatorilor de telefonie la clauzele stipulate in contractele de furnizare de servicii pe care acestia le inchee cu clientii.Daca sunt stipulate scutiri in furnizarea serviciilor in zilele de sarbatori,cutremure inundatii ...atunci este BLV(bun la verificari in telefonie)
 • 0 (0 voturi)    
  Rezolvati (Luni, 27 aprilie 2009, 3:46)

  FLORESCU [anonim]

  Si in Italia a fost cutremur, evident ca s-au sunat unii pe alti dupa cutremur, in acelasi timp, dar in nici un caz nu s-a blocat reteaua sau retelele. De ce la noi s-a intamplat asa? Raspunsul evident nu este cel care l-au dat cei de laVodafone, ca si scuza, ci pentru ca cei de la italica investesc pt. a nu avea surprize de genul. Pai eu ca si abonat, platesc acest serviciu, cam mult de altfel si am pretentia sa pot suna chiar si in timpul cutremurului daca am nevoie, nu ma intereseaza partea tehnica sau scuze....Un exemplu: Stau in Buc. sectorul 1, zona zoo Baneasa, abonata Vodafone si mi-se intampla des sa raman fara semnal....de multe ori in timpul convorbirii, iar daca vreau sa dau un tel. tre sa vanez undele! cam cat de ok vi-se pare?
  • 0 (0 voturi)    
   Vrei semnal dar desigur nu vrei antene... (Luni, 27 aprilie 2009, 11:21)

   Hata [anonim] i-a raspuns lui FLORESCU

   Te plangi ca n-ai semnal dar daca se pune problema sa monteze Vodafone o statie pe blocul tau sau pe langa tine probabil ca incepeti si tu si vecinii sa tipati ca din gura de sarpe ca va "radiaza" antenele gsm. Eventual mai apareti si pe la cine stie ce emisiune unde se vehiculeaza numai prostii. Cand o sa va dati seama ca semnal/capacitate fara antene NU SE POATE!
   Asa ca mi se pare foarte ok sa stai si sa vanezi undele, asa o sa fii in siguranta fata de teribilul pericol electromagnetic. :)
 • -1 (1 vot)    
  ce flux electromagnetic s-a degajat (Luni, 27 aprilie 2009, 4:57)

  este normal [anonim]

  din pamant in momentul cutremurului? dar fluxurile EM create datorita oscilatiilor/ondulatiilor dupa cutremur?

  ca telecomunicatiile sa se blocheze este logic in asemenea conditii electromagnetice.
 • 0 (0 voturi)    
  Important (Sâmbătă, 22 august 2009, 18:27)

  victor [anonim]

  Inchideti : elctrica,apa,orange,romtelecom,vodafone si cosmote de tot


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by