Romania a fost zguduita, in ultimul secol, de mai multe cutremure puternice. Cele mai distrugatoare au fost, de departe, cele din 1940 si 1977, care, impreuna, au lasat in urma peste 2.500 de morti. In ultimii 23 de ani, tara noastra a fost ocolita de cutremure puternice, de peste 7 grade pe scara Richter. Ultimul astfel de seism s-a produs in august 1986, avand magnitudinea de 7,1 pe scara Richter.

  • 10 noiembrie 1940

Cel mai puternic cutremur din istoria recenta a Romaniei. La ora 3:39 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul a avut epicentrul in zona Vrancea, la o adancime de 133 de kilometri, potrivit Wikipedia.org.

Cutremurul a avut efecte devastatoare in centrul si sudul Moldovei, dar si in Muntenia. Numarul victimelor a fost estimat la 1000 de morti si 4000 de raniti, majoritatea in Moldova. Din cauza contextului in care s-a produs, numarul victimelor nu a fost, insa, niciodata cunoscut cu exactitate, informatiile fiind cenzurate in timpul razboiului.

Seismul a fost resimtit si in Bucuresti, unde a provocat moartea a aproximativ 300 de oameni, majoritatea din cauza prabusirii blocului Carlton, structura cu 8 etaje din beton armat, foarte moderna la acea vreme. Multe alte blocuri din Bucuresti au fost considerabil deteriorate.

Dupa cutremur, Asociatia Generala a Inginerilor din Romania a intreprins un studiu detaliat al efectului cutremurului asupra cladirilor din beton armat, ajungand la concluzia ca normele de calcul pentru constructia cladirilor din beton armat, practic copiate dupa cele germane, nu prevedeau calculul la eforturi seismice, Germania nefiind situata intr-o zona de risc seismic.

In perioada postbelica, au fost aplicate norme noi la constructia cladirilor.

  • 4 martie 1977

Cutremurul din 4 martie 1977, produs la ora 21:22, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, a fost cutremurul care a facut cele mai multe victime si a lasat in urma cele mai mari pagube, dintre seismele produse pe teritoriul Romaniei.

Seismul a avut epicentrul in Vrancea, la o adancime de 100 de kilometri, iar unda de soc a fost resimtita in aproape intreaga zona balcanica, potrivit Wikipedia.org.

1.578 de oameni si-au pierdut viata, dintre care 1.424 numai in Bucuresti. La nivelul intregii tari, 11.300 de oameni au fost raniti si in jur de 35.000 de locuinte s-au prabusit.

In Bucuresti, peste 33 de cladiri si blocuri inalte s-au prabusit. Orasul Zimnicea a fost distrus in totalitate, fiind reconstruit din temelii.

Nicolae Ceausescu, aflat in vizita in Nigeria in seara producerii cutremurului, a decis instituirea starii de necesitatea in intreaga tara. In zilele urmatoare, el a iesit adesea pe strazile Capitalei, incercand sa calmeze populatia si a cerut ferm ca operatiunile de cautare si salvare a victimelor sa fie prelungite peste termenul considerat limita pentru supravietuire.

Printre victimele cutremurului din 1977 s-au numarat personalitati precum actorii Toma Caragiu si Eliza Petrachescu, regizorul Alexandru Bocanet sau cantareata Doina Badea.

Cutremurul a provocat si prabusirea unor monumente de arhitectura din Capitala, dar a constituit si un pretext de care regimul comunist s-a folosit pentru a demola unele cladiri "incomode".

  • 31 august 1986

Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter si adancimea de 131,4 kilometri s-a produs in zona Vrancea, potrivit Cutremur.net. S-a vehiculat multa vreme informatia, nicicand confirmata oficial, potrivit careia cateva zeci de muncitori, ce lucrau in subsolul unei cladiri din Capitala, si-ar fi pierdut viata in urma acestui seism.

  • 30 si 31 mai 1990

Ziua de 30 mai 1990 a adus un cutremur cu magnitudinea 6,7 grade pe scara Richter, cu epicentrul in Vrancea, la o adancime de 90 de kilometri. O zi mai tarziu, seismul a fost urmat de o replica puternica - un nou cutremur, cu magnitudinea de 6,2 grade, produs la 79 kilometri adancime. Cele doua cutremure nu s-au soldat cu victime sau pagube mari.

  • 27 octombrie 2004

Un cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter s-a produs in Vrancea, la ora 20:34, la o adancime de 98,6 kilometri, potrivit Centrului National pentru Reducere Riscului Seismic. Cutremurul nu a produs victime sau pagube materiale.

Surse: YouTube.com, Wikipedia.net, Cutremur.net, Centrul National pentru Reducerea Riscului Seismic.