Explicatiile ministrului de Externe Andrei Stratan privind respingerea de catre autoritatile de la Chisinau a nominalizarii lui Mihnea Constantinescu ca ambasador al Romaniei sunt "stangace", a declarat, sambata, purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu, pentru Mediafax.

"Este o explicatie stangace si departe de adevar, o scuza putin abila si fara legatura cu realitatea si cutuma diplomatica", a spus Alin Serbanescu, adaugand ca motivatia lui Stratan "aduce mai degraba cu un pretext care ascunde intentiile reale si care denota preferinta pentru un gest ostentativ si inamical".

"Intr-o democratie este imposibil ca propunerea unui ambasador sa fie secreta", a mai declarat oficialul MAE, reamintind ca in Romania procesul de desemnare a unui ambasador presupune participarea la audieri in Parlament, ceea ce implica nominalizarea acestuia.

Potrivit Agerpres, ministrul afacerilor externe si integrarii europene din Republica Moldova, Andrei Stratan, a invocat incalcarea uzantelor diplomatice de catre Romania ca motiv pentru respingerea acreditarii ambasadorului Romaniei la Chisinau.

Andrei Stratan a afirmat ca, potrivit uzantelor diplomatice si conventiilor internationale din domeniu, numele ambasadorului propus poate fi facut public doar dupa primirea agrementului din partea statului unde acesta urmeaza sa isi indeplineasca misiunea. "Romania a incalcat aceste prevederi si a anuntat numele ambasadorului inainte de a fi primit agrementul", a declarat Andrei Stratan pentru corespondentul Agerpres la Chisinau.