Premierul Emil Boc a declarat joi, ca la inceputul lunii mai, exact in perioada 4-6 mai, FMI isi va da acordul pentru imprumut. Imprumutul este in valoare de 19, 95 miliarde de euro, din care 12 miliarde provin de la FMI pentru BNR, in vederea sustinerii retelelor valutare ale tarii, 5 miliarde provin de la CE, pentru sustinerea investitiilor, 1 miliard de euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la BERD pentru sustinerea bancilor.

Acordul de imprumut presupune respectarea a 4 conditii: rectificarea bugetara si conditia ca in 2009 sa fie adoptate 3 legi: legea privind salarizarea unica in sistemul bugetar, legea privind responsabilitatea fiscala si legea privind sistemul de pensii.

Premierul Emil Boc a convocat o sedinta de Guvern extraordinara, la ora 14:00, pentru a discuta pe tema acordului de imprumut cu FMI si CE.

Romania a obtinut, in luna martie, acordul asupra unui pachet de finantare de aproape 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii financiare internationale. FMI si CE conditioneaza acordarea banilor de adoptarea unor politici fiscale si salariale responsabile, dupa ce deficitul bugetar a depasit 5% din PIB in 2008.

Gh. Pogea: Partea romana are un angajament de respectare a unor tinte de deficit, de 4,6% din PIB

Pe langa acesti indicatori structurali de performanta, partea romana are un angajament de respectare a unor tinte de deficit, de 4,6% din PIB, precum si incadrarea trimestriala in tintele stabilite, a mentionat, la randul sau, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

“Intreprinderile cu capital majoritar de stat si cele in care statul este actionar unic vor fi supuse unei proceduri de monitorizare al carei scop este imbunatatirea performantelor, care se va regasi in ultima instanta in reducerea arieratelor si cresterea profitabilitatii”, a declarat ministrul Gheorghe Pogea.

In cazul acestor companii, majorarea salariilor si in cazul in care inregistreaza profit majorarea salariilor trebuie facuta in stransa legatura cu cresterea productivitatii muncii.