Directia Silvica Botosani a achizitionat in plina criza economica sapte automobile de teren marca Mitsubishi L 200. Acestea au fost cumparate in luna decembrie a anului trecut, insa, cu toate acestea, afacerea a iesit la iveala abia in primavara acestui an, la citeva saptamini de la schimbarea directorului. Masinile au ajuns la Botosani chiar in preajma Craciunului, adica la o data la care liberalul Mihai Axinte, cel care a condus unitatea, stia deja ca nu va mai fi director.

El sustine insa ca nu a avut o legatura directa cu licitatia. “A fost o comisie, nu eu ca director, a fost o comisie … A fost director economic, responsabilul de la mecanizare, cel de la achizitii publice, deci nu eu in mod direct. Am aprobat doar ceea ce au facut ei”, a afirmat Mihai Axinte.

Contractul prevede plata pentru fiecare masina a unei sume de 18.900 de euro. Banii au fost asigurati din fondurile proprii ale unitatii, plus un aport venit de la Regia Nationala a Padurilor. Culmea, desi criza economica s-a declansat in a doua jumatate a anului, Mihai Axinte sustine ca achizitia s-a efectuat in luna decembrie intrucit pina atunci “n-aveam bani”.

Masinile au fost repartizate ocoalelor silvice din judet, una raminind la dispozitia conducerii silvice judetene. Achizitia a avut loc in conditiile in care unitatea detinea deja un autoturism de teren Toyota Rav 4, o Nubira, un Cielo si alte automobile.

La Botosani se poarta Mitsubishi

Coincidenta sau poate nu, mai multe institutii din Botosani si-au cumparat in precedenta legislatura acelasi model de Mitsubishi. Asadar, la rindul sau, Inspectoratul Judetean in Constructii are in dotare un Mitsubishi L 200. “Bucurestiul … acolo se fac achizitiile, acolo se fac licitatiile … noi de la judete ne-au chemat si ne-au trimis masina respectiva. N-as putea sa spun cit costa”, a afirmat Ioan Ciobanu, inspectorul sef al Inspectoratului Judetean in Constructii. Cert este insa ca, iarasi coincidenta, masina a fost cumparata tot de la Casa Auto Iasi.

O noua institutie, aceeasi poveste: Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara si-a imbogatit parcul auto cu doua Mitsubishi L 200. Ca si conducerea Inspectoratului Judetean in Constructii si cea de aici sustine ca nu s-a ocupat de achizitie. “Licitatia s-a tinut la nivelul agentiei nationale. Nu avem idée de preturile care s-au oferit”, a afirmat Dumitru Istrate, directorul OCPI, care nu a precizat firma furnizoare.

Reprezentantul Guvernului in Botosani nu cunoaste vreo directiva privind achizitia cu prioritate a acestui tip de masini. “N-as putea sa va dau un raspuns. Anul trecut eram lucrator in Ministerul de Interne, nu in judetul Botosani. Bine ar fi sa ii intrebati pe cei care sint ordonatori de credite”, a afirmat prefectul de Botosani Cristian Roman.