Cetatenii romani din strainatate care vor dori sa voteze la alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009 vor putea sa o faca si in situatia in care se afla temporar in strainatate, informeaza MAE intr-un comunicat.

Pentru alegerile din 7 iunie, MAE organizeaza sectii de votare pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare pentru a da cetatenilor romani din strainatate posibilitatea sa isi exprime dreptul de vot.

Potrivit legislatiei in vigoare, cetatenii romani care se inscriu pe listele de vot dintr-un alt stat membru nu vor mai avea dreptul sa voteze la alegerile europarlamentare din Romania, ei trebuind sa-si exercite votul la scrutinul organizat de statul pe ale carui liste s-au inregistrat.

Cetatenii romani care in ziua alegerilor se afla in strainatate pot vota la orice sectie de votare organizata in strainatate de misiunile diplomatice sau oficii consulare ale Romaniei si sunt inscrisi in listele electorale suplimentare.

Pentru a-si putea exercita dreptul la vot, cetatenii romani trebuie sa detina acte de identitate valabile. Cei care au actele expirate sau pierdute si vor sa voteze trebuie sa obtina documente permanente de identitate. In acest scop, MAE recomanda tuturor cetatenilor romani cu documente romanesti expirate sau pierdute sa faca din timp demersurile necesare pentru preschimbarea lor sau eliberarea altora noi.

Cetatenii romani pot vota in strainatate pe baza urmatoarelor documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic.