22 de mii de euro a costat deplasarea lui Gheorghe Flutur pe ruta Ierusalim-Suceava pentru a aduce lumina sfanta cu cateva ore inaintea Patriarhiei. Presedintele CJ Suceava sustine ca avionul l-a platit deputatul PDL Ioan Balan. Deputatul confirma ca a dat grosul banilor si spune ca alti cinci deputati PDL au pus si ei ceva. Totalul veniturilor declarate de Balan in 2008 se ridica la circa 30.000 de euro. “Nu-s Gigi Becali, asta-i clar, dar era un moment in care cineva trebuia sa faca acest gest”, a declarat pentru HotNews.ro deputatul Balan, care mai spune ca pedelistii suceveni s-au inspirat din Republica Moldova si Ucraina.

Deputatul PDL Ioan Balan a spus ca a platit “cea mai mare parte din bani din resurse proprii” companiei Eurojet pentru zborul Suceava – Ierusalim si retur. In ciuda insistentelor HotNews.ro, n-a dorit sa spuna cu precizie cat, motivand ca nu doreste sa dezvaluie in acest fel cat au platit in total ceilati cinci deputati PDL, in tot cazul “sume mult mai mici”.

Potrivit declaratiei de avere, deputatul PD-L Ioan Balan este actionar la firma Taylan Exim SRL, de pe urma careia a incasat in 2008 dividende in valoare de 109.740 de RON. Tot firma sa i-a platit salariu de jurist in valoare de 5052 de RON. Fost consilier judetean, Balan a mai incasat in 2008 indemnizatia de ales local care se ridica la 7979 RON.

Intrebat de unde a avut totusi bani sa plateasca grosul celor 22.000 de euro, in conditiile in care venitul sau declarat in 2008 se ridica la aproape 30.000, iar in declaratia de avere apare si un credit in valoare de 70.000 de RON contractat de la CEC in 2005 de pe urma caruia plateste rate, deputatul PDL Ioan Balan a raspuns: “Oamenii in apropiere de sarbatori fac astfel de gesturi. Mi-am asumat-o ca o cheltuiala, dar era necesara. Nu-s Gigi Becali, asta-i clar, dar era un moment in care cineva trebuia sa faca acest gest mai puternic”.

Balan s-a remarcat in timpul campaniei electorale prin finantarea mai multor concerte de muzica populara in Suceava, dar a platit si trupe de muzica usoara de la Bucuresti sa cante in campania sa. Potrivit presei locale, a obtinut cele mai multe voturi din cei 13 candidati (56,7%). In prezent, este secretar general la PD-L Suceava si membru in Comisia de control SRI din Camera Deputatilor.

Traseul Luminii Sfinte, pe ore si tari

Deputatul PDL Ioan Balan spune ca ideea i-a venit presedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, in urma cu vreo doua luni. “Aveam informatii ca in Republica Moldova se face asta de mult timp, adica aduc lumina sfanta de la Ierusalim”, a explicat Balan. Deputatul PDL a explicat pentru HotNews.ro ca s-au gandit intial sa faca initial o “colecta publica”, dar ca au renuntat “pentru ca iesea prea mare tiganeala”.

De Lumina Sfanta adusa pe banii deputatului PDL s-au lipit si pesedistii primarului Radu Mazare si Ministerul Turismului condus de Elena Udrea. Acestia au trimis un avion separat care sa transporte Lumina Sfanta de la Suceava la Constanta. “Avionul lor a aterizat cu 20 de minute inaintea noastra la Suceava. Nu noi i-am chemat, a fost ceva aranjat intre ierarhii Pimen si Teofan”, sustine Flutur. Presediantele Traian Basescu si-a petrecut pastele in Bucovina si a calificat initiativa presedintelui CJ Suceava drept "extraordinara".

De transportul luminii sfinte pe ruta Suceva-Constanta s-ar fi ocupat secretarul de stat in ministerul turismului, Corneliu Popoviciu (PSD). “El a venit cu doi preoti, cu o aeronava mult mai mica”, sustine deputatul PDL, care mai spune ca le-a dat gratis lumina: “Mi se parea absurd sa aducem lumina de la Ierusalim si sa le pretindem bani. Parea ca am vandut-o si nu mi se parea normal”, a explicat Balan. Avionul a fost platit de ministerul turismului.

Flutur si alomeratia ruseasca

Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur (PDL), a explicat pentru HotNews.ro ca initiativa ii apartine in totalitate si ca a constatat la Ierusalim ca erau “foarte multe delegatii rusesti, cu avioane particulare”. Din cauza lor sustine ca ar fi intarziat la aeroport. A ajuns in tara in timp util si, in tot cazul, inaintea avionului Patriarhiei: “Lumina a venit sambata pe la 14.05. La 17.30 am decolat si la 20.30 am ajuns la Suceava”.

La fel ca Patriarhia, si Flutur respinge ideea unei competitii pentru Lumina Sfanta. “Cred ca Patriarhia s-a decis mai tarziu, atata tot”, a explicat Flutur motivele pentru care ministerul turismului a ales sa mearga dupa lumina pana la Suceava ca s-o aduca la Constanta, in loc sa o aduca de la Bucuresti.

Patriarhia a ajuns cu lumina sfanta la cateva ore distanta si oficial nu vede nici o competitie. "Din pacate, media incearca sa creeze un subiect de presa in aceste zile cu mai putine subiecte. Am spus ca este pentru prima data cand o delegatie a Patriarhiei Romane organizeaza o astfel de actiune. Prea Fericitul Daniel a dorit sa fie adusa Lumina Sfanta de la Ierusalim in acest an pentru a spori bucuria clerului si credinciosilor de Sfintele Pasti, dar si pentru ca in acest an se implinesc 650 de ani de la recunoasterea oficiala a Mitropoliei Tarii Romanesti si de la trecerea la Domnul a Sfantului Grigorie Palama, teolog al Luminii harului ceresc, ale carui cinstite moaste vor fi aduse la Bucuresti in 29 aprilie", a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Patriarhiei parintele Constantin Stoica.

Cum ajunge Lumina Sfanta la Rasarit

  • In Ucraina, Lumina Sfanta a fost adusa de la Ierusalim de o delegatie formata din 20 de oameni, printre care si fratele presedintelui Iuscenko. Intrebata cine a finantat deplasarea, deputata Oksana Bilozir, din partea formatiunii proprezidentiale Ucraina noastra-Autoaparare nationala a spus ca habar nu are si ca nici nu o intereseaza: "Esential este ca in Ucraina a fost adus focul sfant".
  • In Rusia, presedintele Medvedev a fost instiintat in legatura cu deplasarea unei delegatii din regiunea Samara dupa focul sfant la Ierusalim. Din delegatie au facut parte inclusiv reprezentantii regiunii si administratiei locale. Nu se stie cine a sponsorizat deplasarea, dar hotelul a costat 85 de dolari de persoana si au zburat cu un Il-62, cei 49 de membri ai delegatiei inchiriind intreg avionul. La Moscova, Lumina Sfanta a fost adusa cu un avion al companiei Rossia, de o delegatie in frunte cu presedintele cailor ferate, Vladimir Iakunin.