Romania, the land of choice - noul slogan turistic romanesc
Turismul romanesc fusese promovat, pana acum, prin sloganul "Simply surprising".
Aproape 10 mii de persoane au asistat, duminica seara, pe plaja din Mamaia, la concertul lui Goran Bregovic, organizat de Ministerul Turismului prin programul "Lumina la malul marii. La concert au fost prezenti inclusiv presedintele Traian Basescu, impreuna cu sotia si fiica sa cea mica, si ministrul Turismului, Elena Udrea.
Ministerul Turismului va lansa pe 1 Mai "Imnul turistic al Romaniei", care urmeaza sa fie promovat atat in tara, cat si pe canalele media din strainatate.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Ar trebui promovat şi ar trebui să primesc şi eu câteva mii de euro...
Pentru detalii puteti sa va informati aici:
http://www.standard.ro/articol_89838/cati_bani_a_incasat_de_paste_turismul_romanesc.html
1. Din cei 75 de milioane de euro pe care ii are la dispozitie pentru brandul Romania, in vremuri de criza, cati bani au fost alocati pentru crearea conceptului?
2. Care este firma ce a conceput acest slogan si cum i-a fost incredintat contractul ?
3. A existat o licitatie sau a fost o incredintare directa? Care au fost celelate firme care au participat la licitatie, daca a fost una ? Nu va intrebam cat a fost comisionul pentru stim ca sunteti o persoana corecta, nu-i asa?
4. De ce nu dati dovada de transparenta si sa spuneti poporului, adica celor care platesc taxe si impozite si sunt fu.....ti de politica asta falimentara a unui imprumut de 19 mld euro, de ce cheltuiti 75 de milioane de euro in vremuri de criza pentru un slogan idiot, in loc sa puneti la punct infrastructura, calitatea serviciilor si apoi sa ambalati frumos si sa vindeti turismul?
5. Pentru ca principalii beneficiari ai promovarii uni brand turistic sunt patronii din industria turistica, care este participarea lor la acest efort facut din banii publici?
6. Cand va cumparati o poseta de 20.000 de euro sau va plimbati in noua masina de aproape 40.000 de euro, cumparata din taxele si impozitele noastre, nu-i asa ca va ganditi profund la pensionarii nostri care nu au bani de medicamente, la somerii care nu mai au bani de o paine si la mamele care isi epuizeaza alocatia pe doua pungi de lapte praf?
7. In esenta, intre dvs. si monica columbeanu nu este nici o deosebire. Noi poporul, va respectam si va iubim.Ambele sunteti modele de succes facil, cu o puternica sustinere publica intemeiata pe influenta unor barbati adevarati (urinel si celalalt...). Pacat ca sunteti toxice pentru fiicele acestei natiuni.
Blonda cu pretentii de ministru ar trebui mai intai sa ii adune pe cei din turism si sa puna la punct calitatea serviciilor si apoi sa fu...a banii europeni (care sunt tot bani publici) pe brandul turistic. Nu pricepi ca nu poti sa vinyi un cacat su sa spui ca e ciocolata?????
doamna ministru in nici un caz, e prea ocupata sa se plimbe cu bicicleta prin statiuni...
jenant, este exact povestea romaneasca traditionala: somnul natiunii naste monstri
De ex Bergenbier crede ca prietenii te inteleg cel mai bine. Nike crede ca trebuie sa-ti depasesti limitele si te indeamna s-o faci.
SLoganul nu este obligatoriu. Poti trai bine-mersi fara slogan ani si ani de zile. Ce conteaza e sa stii care e crezul marcii tale si sa il transmiti prin tot ceea ce comunici. (Nike a comunicat 20 de ani pana sa vina cu 'Just do it')
De fapt, specialistii zic ca daca n-ai un slogan beton, mai bine astepti pana-l gasesti. Intre timp, comunici fara el. Nu-i bai.
Una peste alta, sloganul este incheierea unui proces de construire a unui brand. Este cireasa de pe tort.
Ceea ce inseamna ca dna Udrea are in sertar strategia de brand a Romaniei. Brand-ul de tara, in forma finala!
Adica a rezolvat pe furis ceea ce n-au putut rezolva in ani de zile cei mai buni profesionisti de comunicare din Ro impreuna cu alti profesionisti renumiti din Vest.
Care este secretul, deci? Cum se cheama agentia de strategie sau de publicitate care a izbandit?
Vorba vine... de fapt sloganul 'Land of choice' denota o strategie jenant de gresita. Lasam asta.
Deci dna Udrea a pus punct discutiei despre brand-ul de tara al Romaniei.
Foarte bine. Atunci sa publice documentul de strategie. Nu un slogan de 3 cuvinte care e la categoria "optionale". Ci strategia, care ar trebui sa ocupe cateva pagini mari de ziar, cel putin.
Legat de 'Land of choice' - e o eroare care contrazice insasi definitia strategiei de comunicare. Esenta unei marci trebuie sa raspunda celei mai importante asteptari/ perceptii pe care consumatorul o are vis-a-vis de marca respectiva.
'Land of choice' este strategia unei marci de traditie. Nu a unui nou-venit cum e tara noastra. Adicatyelea ce vrea sa zica sloganul asta? Ca dupa ani si ani de succese Romania a ajuns sa fie preferata unui grup mare de consumatori si atunci isi permite sa spuna ca este 'Land of choice'?!?
Chiar ca tre' sa vina DNA-ul.
pentru ca este bine daca beneficiaza cei cu afaceri inturism..pentru ca ar avea de castigat si bugetul statului..
pentru ca traim in capitalism..
pentru ca nu exploatam cat ar trebui potentialul turistic al tarii..
pentru ca oricum o dai tot nu va fi bine..daca facem..ca de ce si cum facem..daca nu facem ca de ce nu facem..asa ca mai bine sa facem..
pentru ca nu ma intereseaza cum au prevazut birocratic banii pentru concept..
pentru ca poate studiul pentru concept se poate face si fara licitatie publica..cum a fost in cazul faboulospirit..cand cei ce au facut proiectul erau unii din cei mai buni din lumea asta (evident nu suficient de buni pentru romania si problemele multiple si complexe cu care se confrunta :)
pt ca m am saturat ca orice proiect de branding sa se opreasca in polemici de presa si opinii "avizate"..
pentru ca trebuie cu adevarat sa facem ceva..cu orice cost de polemica. de presa..site uri si bloguri...indiferent de cine e ministru..(inclusiv elena udrea)..
pentru ca pe mine unul chiar nu ma intereseaza ce postati voi pe aici..gigi contra..chiar a vazut careva vreun proiect..draft de ceva..concept..evident ca nu..pai si atunci de unde stiti ca nu e bun..mai..va spun eu nu stiti..dar sa ti dai cu parerea e gratis..mai ales cand ai timp sa o faci..
iar voi care criticati atat..mare parte in necunostinta de cauza..faceci ceva sa miscati lucrurile in vreun fel..in afara de palavrageala si critici nedocumentate pe net..
scute pt tonul polemic..am zis sa fiu pe intelesul onorabililor..
Nici acum nu e insa foarte rau, caci ai totusi de ales intre servicii de proasta si foarte proasta calitate.
Numai sanatate lui Nutzi caci in vremea asta trebuie sa fi ori nebun ori total dezinformat ca sa vrei sa-ti petreci concediul in tara. Nici macar in weekend nu se merita sa stai pe aici.
Romania poate fi cel mult o destinatie de tranzitie sau de turism cultural. Nu poti concura nici cu marea greco/turceasca, nici cu skiul austriaco/elvetian. Dar ca sa atragi calatori sau amatori de tururi culturale ai nevoie de autostrazi si drumuri civilizate.
Putem sa le stim si noi ?
Ai, asadar, o multime mare de alegeri ... Apoi, pentru anul viitor, daca esti certat cu cineva, stii ce sa îi recomanzi pentru un concediu de "milioane" la propriu si la figurat :))
Afara sunt 12 grade si ploua marunt. Cu toate astea, litoralul a fost plin de turisti (LOL) iar transportul spre si dinspre litoral a fost supraaglomerat.
http://www.stupidvideos.com/video/all/Pushing_a_Train/#239903
va doresc un turism fericit!
P.S.: Nutzi, vezi ca sunt reduceri la Louis Vuitton, fugi repede...
Iar ca "choices" turistice in ro imi plac cele care nu au legatura cu "operatorii turistici". adica mersul pe cont propriu, cu cort, sub cerul liber, samd.
sa turismuiti bine!
Dar cei ce vorbesc negativ dupa cum consideri tu, nu fac decât sa spuna ca nu poti umbla cu cioara vopsita si ca, înainte de toate, ar trebui sa fie servicii de calitate, drumuri bune, conditii pe masura ... Apoi poti veni cu sloganul, dar nu înainte ...
Ai văzut tu pe Euronews vreo reclamă făcută cu cap pentru turismul românesc?
Croaţia a avut şi era dată constant, atât pe Euronews cât şi pe CNN (în fiecare zi, cel puţin o dată), bulgarii au avut, dar mai proastă. Românii nu, sau foarte foarte slab. Oare cine conduce la încasările din turism? Să nu-mi spui că România.
In Romania Alegi sa FURI sau sa PLECI :)
Dar e "land of choice" care e oarecum un idiom in engleza si care s-ar traduce cumva prin "preferat" cred eu. Deci, "Romania, tara/destinatie/tarim preferat(a)"?
Mde, or sa se intrebe unii: "pai daca e asa de preferata (of choice) de ce tot pleaca romanii de-acolo?" :)
Dar oare ce ar trebui să facem? Să ne văităm toată ziua sau să punem umărul la treabă. E uşor să dai cu piciorul atoateştiutor, de pe margine.
Sloganul la croaţi era "land of oportunities"
Land of choice - induce ideea de a-l fideliza pe un anumit turist într-o singură alegere. Ca de obicei noi ne comparăm cu Austria şi Germania. Suntem aerieni. Ce-ar fi să ne comparăm cu vecinii noştri şi nu cu USA? Ucraina, Serbia, Ungaria şi Bulgaria, pentru cei ce nu ştiu geografie.
E chiar atât de important cine conduce ministerul turismului? Cine se uită la asta nu înţelege nimic. E important dacă face ceva constructiv, nu cum o cheamă pe persoana respectivă.
Dar multă apă va mai curge pe Dunăre până vom înţelege şi noi asta...
A fi constructiv înseamnă să respecţi proceduri, să faci distincţii, care e treba ta, care e treaba altuia, pe scurt să aplici discernământul şi să îşi recunoşti şi greşelile, din când în când....
Dacă fiecare o ţine langa pe turta lui n-o să mai ieşim din mocirlă în veci... Când avem o problemă încercăm să o rezolvăm nu să ne dăm în cap unul la altul (- să fii constructiv)
Repet, drumurile sunt treaba Ministerului Transporturilor, gunoaiele de pe răuri treaba celor de la Mediu şi a autorităţior locale, etc.
Uitati aici o critica constructiva.
1. Sloganul de tara nu era si nu este o prioritate pentru relansarea turismului.
2. Daca tot s-au cheltuit bani pentru un slogan, macar sa se fi gasit ceva original si nu o copie dupa altti (vezi Croatia http://www.citmagazine.com/news/877749/Croatia-Land-choice/).
Daca cineva de la ministerul turismului avea minima inteligenta sa dea o cautare pe Google dupa land of choice ar fi vazut ca expresia a mai fost folosita (chiar daca nu neaparat ca slogan de tara).
Acu' ce-ar trebui sa fac sa fiu si mai constructiv decit atit? :)
Probabil sa inventez eu un slogan si sa-l daruiesc onor ministerului turismului ca semn de patriotism?
Ah, si sincer, mi se rupe ca la MT e sefa Udrea.
@1, nu sunt de acord. Dacă tu crezi asta înseamnă că nu trăieşti în 2009!!! Cum ar fi să vină un prieten să-ţi zică "ştii, mi-a fost sete şi am băut un suc de culoare neagră, cu gust de caramel şi acidulat". Parcă nu prea l-ai înţelege din prima. Altfel ar fi fost să-ţi spună simplu "am băut o koca-kola" :))
@2, parţial de acord în sensul că nu e cel mai bun slogan posibil. Însă acel sait pe care îl dai ca exemplu nu vb de sloganul Croaţiei (eu n-am văzut ghilimele nicăieri), ci este opinia publicaţiei respective, concluzia ei. Ultima dată pe Euronews sloganul Croaţiei era aşa: "Mediterana, as it once was..."
Nu ştiu ce firmă şi-ar permite să copieze un slogan... o firmă de-a zecea mână... Sunt curios cu cine au lucrat. Cei de la MT.
@1 Vorbeam de sloganuri. De cind Coca-Cola e slogan? Sau tu, dupa ce bei un Sprite, cind te intreaba lumea ce-ai baut, spui: "mi-am urmat setea!"?
Sloganul e una, brand-ul e altceva.
Oricum diagnosticul dat de Maiorescu sta inca in picioare: Romania e o tara a formelor fara fond. Faptul ca la fiecare doi ani se arunca bani pe slogane dar nu se face nimic pentru serviciile care ar trebui sa sustina sloganul e o dovada in plus.
@2. Nu are importanta ca nu era un slogan. Era o idee deja vizibila si deja asociata cu Croatia si trebuia evitata.
Apropo, cu ceva vreme (ani) in urma pe BBC World se dadea un clip al Romaniei care era aproape identic cu unul al Turciei..
Dar se stie ca incompetenta in MT nu e un lucru nou.
Si tot la comparatii, dupa ce le luam si sloganul, hai sa le facem in ciuda ca noi cheltuim bani de la UE, cel putin 75 de milioane de euro, pentru promovare, in timp ce ei dau MAXIM 11 milioane de euro, si daca te intrebi ce fac croatii cu banii astia, poti sta 15 minute pe euronews si ai sa vezi.
Am auzit ca in Croatia au si drumuri moderne, adica sosele, autostrazi fara gropi, etc. ... e pe bune?!
* C&I (din articolul lui Oarecare, cred ca inseamna Convention and Incentive, adica organizarea de conferinte si evenimente) ar putea fi in Delta Dunarii, Mamaia, diferite statiuni de munte, Bucuresti. In completare ar putea fi diferite activitati existente deja: go-karting, paintball. Dar sper ca nu o sa fie promovata vanatoarea ca si asa scade fauna pe zi ce trece.
* Backpacking: munti, trasee culturale (manastirile din Moldova), Delta (ca o paranteza, am intalnit niste turisti din Australia care au plecat din Germania cu bicicleta de-a lungul Dunarii pana la Delta, trecand si prin Romania. Sper sa ajunga cu bine la destinatie si sa duca vestea inapoi in tara lor). Dar trebuie o retea de transport mai buna si mai multe hoteluri, hosteluri, sustinerea agroturismului.
* Litoral: din pacate concuram cu bulgarii, grecii, turcii etc care au preturi mai mici si oferta mai buna. Dar daca am promova statiuni de tip Vama Veche? In plus ar trebui eliminata taxa de intrare in Mamaia.
* Festivaluri: ar trebui promovate mai bine, si mai ales in afara tarii.
* Turism cultural: Sibiu, Bucovina, Dracula. Mai multa promovare. Fiecare destinatie ar trebui sa vina cu branding si marketing propriu ca sa atraga turisti straini.
* Turism "stomatologic": multi din vest vin in vacante in Ungaria unde fac si tratament stomatologic ieftin in acelasi timp. De ce nu ar umple si Romania aceasta nisa? (din cate stiu avem astfel de turisti, dar ar trebui mai multa promovare).
* Croaziere: exista croaziere pe Dunare sau in Delta? Exista croaziere pe Marea Neagra sau pe lacuri? De ce nu se creaza de exemplu o linie de feribot de la Constanta la Istanbul? Sau feribot din Bucuresti pana in Delta? (parca avusese cineva ideea ca Bucuresti sa devina port, s-a facut ceva in acest sens?)
ps:vad ca organele de partid au trecut pe ogor si au "plivit" toate comentariile rautacioase articulandu-i la vot pe cei neconstructivi si neincrezatori.
traiasca Partidul, romania...
Nu inteleg de ce ar trebui sa contribui eu, din banii mei la ajutorarea proprietarilor de hoteluri si pensiuni care nu stiu ce inseamna servicii de calitate dar care tin cu dintii de preturi. Daca ei considera ca au intr-adevar ceva de oferit, sa se promoveze cat poftesc, inauntru is in afara, se pot organiza in asociatii etc. Dar nu pe banii mei, e afacerea si responsabilitatea lor.
Turistii vor veni daca vor avea intr-adevar o oferta generoasa, nu pentru ca le zice Elena sa vina. Iar eu as avea un buget mai bogat pe care sa-l pot cheltui pe vacante daca Guvernul nu si-ar baga mana atat de adanc in buzunarele mele pentru a 'ajuta turimsul' si ce mai considera capetele luminate de la Palatul Victoria ca trebuie ajutat. Elena prezinta o mentalitate de mall: s-a trezit cu cardul prietenului/statului si a pornit intr-un shopping spree, pe banii nostri.
Land of choice, mai putin alegerea felului in care sa-mi cheltuiesc banii.
NOT FOR ME!
Romanii prefera sa-si faca vacantele pe Litoralul bulgaresc, in Turcia sau in Grecia, unde este mai curat si mai ieftin. Ca sa nu mai vorbim de milioanele de romani care au ales sa paraseasca tara, in cautarea unei vieti mai bune unde au vazut cu ochii.
Romania este the land of choice pentru copiii noii protipendade mafiote care populeaza statiunile 'de lux' ale tarii, cu suv-urile lor si cu nesimtirea care vine avec.
Eu am fost pe cont propriu(agro-turism) in Maramures si Bucovina. Exceptand drumul si serviciile am avut zile deosebit de interesante. Mai ales cultural. Din pacate peisajul formidabil este acompaniat de multa mizerie(raurile si poienile pline de resturi si deseuri) lipsa unor WC-uri, prea putine harti si placute de orientare... Land of choice... cu vorbe nu se face turismul. Se arunca banii pe reclame sau campanii publicitare dar nu se face nimic concret pentru revitalizarea centrelor de turism balnear sau cultural. Am fost la Baile Herculane, la Geoagiu, la 1 Mai sau la Lipova. O tragedie. Si Elena cauta izvoarele din Bucuresti sau da din pedale spre bulgari...
Romania aproape ca nu conteaza deloc pe glob... Daca ar disparea nu si-ar da nimeni seama! cred ca nici cei care sunt plecati dincolo! Prea mare agitatie pentru nimic!
Cu siguranta ca Romania conteaza, si mai ales sunt destui care vor sa cumpere bucati din ea.
Zici ca e reclama la un bufet.
1. Soseaua e dezastru. Daca vedeti tour de France, cu biciclistii aceia alergand prin satele de munte din Franta, veti fi uimiti cat de bune sunt soselele/aleile pe care circula.
Drumul Brasov-Bran e plin de 'valurele" si gropi.
Drumul Predeal-Rasnov e chiar ca dupa bombardament. Deja, acest lucru il va face pe strain sa fie foarte nemultumit. Noi ne-am obisnuit sa ne rupem masinile, ni se pare normal asa. Ei bine, lor, nu.
2. Paraul "Turcu" din Moeciu e o mizerie : plin de gunoaie si PET-uri. Pe mal, aruncat moloz, faiantza veche, etc. Pe drumul spre Predeal, pe partea dreapta, intre pensiuni, o carare si un versant pline cu munti de gunoaie. Groapa de gunoi pe munte!
3. Proprietarii de pensiuni sunt foarte zgarciti la mancare, ofera mancare putina, slab diversificata si proasta. Udrea crede ca tot turistul are parte de tratamentul de care beneficiaza ea ca ministru ?
Am cerut factura la final. Mi-au trecut pe factura ca am stat o saptamana, nu doar 3 zile, pentru ca pretul declarat la autoritati e mai mic decat cel real practicat..
Riscul e ca anul asta facem promovare masiva, sa zicem ca vin strainii, dar inevitabil vor povesti toate mizeriile intalnite. Iar ceea ce spune un turist grupului de cunostinte este infinit mai important decat toate pliantele din lume. Ma tem ca promovarea se face doar pentru voturi, iar pe termen lung va fi dezastru.
Cand incepem sa curatam tara de gunoaie ? Cand facem drumuri ?
Cand scolim ospatarii si proprietarii de pensiuni ?
Cand ivnatam acesti proprietari ca in restaurant nu se tine doar un bec soios, pentru economie, iar caldura nu se da doar la cererea turistului nemultumit ?
Cand vom pune ordine in numarul de stele afisat ?
Daca vedeti cinci stele pe pliant, patru la intrare, sa va asteptati la maxim 2 reale...
E drept, atunci erau cioburi peste tot prin iarba, dar acum e ingrozitor : daca zugravim, foliile de zeci de metri de polietilena sunt dse de vant peste tot; daca renovam, molozul e aruncat cu o nepasare crunta; daca facem picnic, raurile pe marginea carora stam poarta toate deseurile noastre. Suntem cea mai murdara tara din Europa. Poate ca noua gunoiul nu ne mai sare in ochi, dar credeti-ma, strainii asta vad prima oara.
rusine lor, si noi suntem prosti ca le lasam..................
Acum vreo cativa ani aflam cateva cifre referitoare la turismul romanesc si cel ungar: ungurii, cu singura lor sursa de turism, lacul Balaton, faceau 3 (trei) miliarde de euro/an. Noi, cu toate formele de relief existente in aceasta tara, nu reuseam sa strangem decat 800 mil euro/an. Nu cred ca cifrele s-au schimbat prea mult, suntem inca mult in urma multor tari desi am putea sa le depasim lejer.
Insa, pentru a face turism este nevoie de ceva mai mult decat o doamna blonda; este nevoie de vointa, de o strategie clara pentru o perioada de cel putin 10 ani, nu ceva ce se schimba de la ministru la ministru, legi neclare, controale ineficiente, servicii jalnice la preturi exorbintante.
Nu trebuie sa reinventam roata. Cum iar nu cred ca sloganul turismului romanesc era prioritatea nr.1 cat timp acele "choices" nu exista sau sunt intr-o stare precara.
Succes si...votati PDL ca sa se mai infiinteze si alte Ministere ca doar amante au toti !
Cassa Locco: Eterna si fascinanta Romanie
http://www.youtube.com/watch?v=vxy-t3lrhQA
E incredibil sa ai minister al turismului intr-o tara care cu greu poate fi strabatuta. Cum sa promovezi turism de masa cand infrastructura actuala abia permite circulatia cotidiana?
Singura sansa pentru turismul romanesc e sa se inventeze teleportarea, ca de la autostrazi si trenuri de mare viteza mi-am luat gandul.
E haios si faptul ca se promoveaza fara noima zone turistice in fuctie de diverse interese si pasarici de moment ale celor aflati la putere.
Ce rost are sa promovezi litoralul care oricum e cunoscut si utilizat la maximum posibil? De ce sa chemi lumea de Pasti pe litoral cand sezonul acceptabil pentru mare incepe la 1 mai? Cum faci traditie din mersul la mare de Pasti cand e stiut ca aceasta sarbatoare nu are data fixa si poate pica de la sfarsit de martie la inceput de mai?
De ce nu se pormoveaza locuri turistice mai putin promovate, precum statiunile balneoclimaterice de ex.?
De ce nu se revitalizeaza turismul istoric prin refacerea si prezervarea unor vestigii acum in paragina (inclusiv Sarmizegetusa)?
avem la putere niste incompetenti fuduli care ne vor duce mai adanc in rapa. Ei sunt adevarata criza a Romaniei.
Probabil ca Elena din Udrea si-a luat rezerva in bugetul de 75 mil. euroi si pentru plata drepturilor de autor. Mai multe pe:
http://peceresoare.wordpress.com