Evenimentele declansate in Republica Moldova la 7 aprilie au inceput ca o "manifestatie pasnica", dar ce s-a intamplat ulterior a fost o "provocare crasa", iar tinerii protestatari nu au dispus "din pacate - de niste organizatori care sa-i conduca si sa le coordoneze actiunile", afirma generalul maior Anton Gamurari, din cadrul politiei moldovene, intervievat de ziarul Timpul.md.

"'Tinerii au fost contactati prin internet ca sa se adune, fara sa li se precizeze cu ce scop anume. Banuiesc ca aceasta comanda a fost data de Serviciul de Informatie si Securitate", care controleaza "pulsul informational in Republica si dispune de aparatura respectiva", a continuat generalul.

"'Motivul declansarii manifestatiei a fost fraudarea alegerilor. La un moment dat, comunistii aveau peste 60% din voturi. Si atunci s-au speriat, iar pe presedintele Comisiei Electorale Centrale, Eugen Stirbu, l-a apucat durerea de inima. S-a creat o situatie paradoxala: Partidul comunistilor PCRM dispunea de 70-80 de mandate, iar partidele din opozitie de 41. Rezulta ca Parlamentul este constituit nu din 101 deputati, ci din peste 120. Comunistii aveau nevoie de doua zile ca sa musamalizeze lucrurile. Doar au votat si cei morti, si cei plecati peste hotare, si cetateni localnici cu multiple fise de insotire (echivalentul cartii de alegator). Astfel au aparut sute de mii de voturi in plus."

"Ca sa ascunda fraudarea alegerilor trebuia intreprins ceva. Si atunci au apasat butonul, au adunat tineretul si le-au ordonat Inainte! Dintr-o data, in fruntea lor au aparut grupuri de baieti bine instruiti. Tot tineri, ca si cei din piata, dar tunsi scurt, cu tinuta sportiva, care i-au provovat pe ceilalti: Haideti la presedintie, la Parlament! In afara de aceasta, de unde au luat pietre? Imi amintesc ca, in 10 noienbrie 1989, cand a fost atacat MAI, erau aduse camioane intregi cu pietre, iar la volanul Kamaz-urilor se aflau ofiteri KGB."

"Multi dintre tineri nici n-au constientizat ca au iesit sa protesteze impotriva fraudarii alegerilor. Tocmai de aceea au si aparut cateva zeci de tineri care ii provocau la diferite actiuni. Lucrul acesta batea tare la ochi. Ei aruncau pietrele, ei se catarau pe ferestre, ei se bagau sub suvoaiele furtunurilor cu apa. Povocarea a fost din partea lor. Un fost colaborator din Serviciul Paza al Presedintiei mi-a spus ca nici chiar ei, bodyguarzii, nu stiau cum sa ajunga pe acoperis. Acolo avea acces un numar destul de limitat de persoane. Cum a ajuns tanarul acela sa arboreze drapelul ? Numai insotit de politie si securitate."

Actele de vandalism puteau fi evitate destul de usor: "Ministerul de Interne are doua structuri puternice: brigada de politie cu destinatie speciala si regimentul Scut, cu un efectiv suficient pentru a asigura securitatea oricarui obiectiv. 'Era suficient ca numai una dintre aceste structuri sa participe ca sa fie blocat accesul in edificii. Acum ei afirma ca n-au folosit metodele respective pentru ca manifestantii erau tineri si n-au dorit sa-i bata. Ma intreb: dar pe urma de ce i-au batut? De ce i-au maltratat? Eu nu cred ca Valeriu Boboc a murit din cauza unor gaze necunoscute. Un tanar de 23 de ani nu moare atat de usor de la niste gaze. Mai ales ca sub aceste gaze au nimerit sute de oameni."

Voronin a dat ordin de retragere "ca sa dea vina pe tineret si pe liderii partidelor de opozitie pentru ce s-a intamplat, Si i-a reusit. Doar pentru moment. Poporul nu-i ca Voronin, e cu mintea treaza si intelege de ce a procedat astfel. Am fost martor cum unii dintre lideri ai partidelor politice ii linisteau pe tineri si le-au ordonat sa mearga in Piata, dar sa nu plece la TVM, cum ii atatau unii."

"'Politia statea dupa cladiri. ea putea sa preia paza edificiilor foarte simplu. Dar se astepta ca tinerii sa mearga mai departe, sa devasteze cladirile. Actele de vandalism au fost infaptuite de niste grupuri de tineri, instruite de serviciile respective. Pe acestia n-o sa-i gasesti printre cei retinuti pentru ca au indeplinit ordinul sefului statului. Politia continua vanatoarea prin institutiile de invatamant, arestand si maltratand tineri nevinovati, care n-au avut nimic in comun cu actele de vandalism."

"Business-ul in Moldova este acaparat de doua persoane - Oleg Voronin si Oleg Smirnov, ambii miliardari, care detin controlul si asupra resurselor energetice ale Republicii.' Disputa intre Voronin si Smirnov este doar de forma 'pentru ca cei doi fii ai lor se impaca bine. (...) Lozinca lansata de comunisti in alegeri Pentru o Moldova europeana nu mai are nici un sens pentru ca ei, de fapt, ne reorienteaza spre Est. Nu in zadar Voronin a afectat grav relatiile nu numai cu Romania, ci cu intreaga Uniune Europeana."

"Vinovatia este a guvernarii comuniste si, inainte de toate, presedintelui Voronin", pentru evenimentele de la Chisinau. Ca sa se mentina la putere, el a urmat exemplul lui Hitler. A dat ordin sa se dea foc Reichstagului moldovenesc. Mai devreme sau mai tarziu, el va trebui sa raspunda pentru cele intamplate. Tineretul are nevoie de un viitor european, nu sa stea sub papucul lui Voronin. Pentru ca, dupa absolvirea institutiilor de invatamant, ei sunt practic aruncati in strada. Iata de ce cred ca, pe 5 aprilie, tinerii, ca si intreaga populatie, au dorit o schimbare. Daca nu s-a produs, vina o poarta doar regimul comunist care a fraudat alegerile si care a provocat evenimentele de pe 6 si 7 aprilie. E o lectie dura, de care ar trebui sa tina cont cei care se mai afla, deocamdata, la putere."

Generalul-maior de politie Anton Gamurari a participat la formarea tuturor trupelor speciale ale Ministerului de Interne, incepand de la prima companie creata in cadrul Batalionului de patrula si santinela, iar apoi a fostului OMON (divizia de trupe speciale). Pe 5 decembrie 1991, printr-o hotarare de guvern, a fost formata Brigada de politie cu destinatie speciala 'Fulger', pe care Anton Gamurari a condus-o pana in 1997.