Romania ar trebui sa gaseasca "politici mai inteligente pe plan economic", pentru a reduce dependenta exporturilor catre zona europeana si pentru a recuceri pietele arabe "uitate" timp de 20 de ani, a afirmat, joi, presedintele Traian Basescu, aflat in vizita la Beirut.

"Aici putem vorbi de regretul Romaniei, ca timp de 20 de ani am uitat de pietele tarilor arabe, am exportat totul spre UE si acum regretam pietele din Iran, Irak, Siria, Egipt, Liban, care erau pietele noastre traditionale", a declarat seful statului roman la o intalnire cu oamenii de afaceri libanezi, care a avut loc la Camera de Comert din Beirut, potrivit NewsIn.

  • Basescu: Romania nu trebuie sa ramana dependenta de exporturile catre tarile UE

Traian Basescu a atras atentia si asupra faptului ca Romania nu mai fabrica, in prezent, produsele pe care le exporta in trecut catre tarile arabe:"Politici mai inteligente trebuie gasite in urmatorii ani pentru a nu ramane dependenti de o singura piata. 70% din exporturile noastre merg spre UE si aproape nimic in Rusia", a afirmat seful statului.

Traian Basescu le-a spus oamenilor de afaceri libanezi ca Romania este o tara atractiva din punct de vedere economic, aratand ca economia romaneasca nu va fi foarte afectata de criza. El a adaugat ca se asteapta la o crestere negativa intre -1 si -4 si ca rata somajului nu va depasi 6%, spre deosebire de alte tari, unde somajul poate ajunge si la 20% in aceasta perioada.

Seful statului a afirmat, in fata oamenilor de afaceri libanezi, ca doua domenii economice - industria alimentara si turismul - pot deveni o prioritate in Romania. El le-a recomandat, insa, oamenilor de afaceri prezenti la intalnire, ca, in cazul in care doresc sa investeasca in Romania, sa aleaga investitii in imobiliare si constructii, in conditiile in care preturile proprietatilor si ale materialelor de constructii au scazut, dar si in industria alimentara ecologica, deoarece, spune seful statului, tara noastra are importante suprafete de terenuri ecologice.

Seful statului a anuntat, in schimb, ca legislatia privind achizitionarea terenurilor nu se va schimba, in ciuda faptului ca strainii se plang ca au dificultati in a intra pe piata imobiliara din cauza restrictiilor legislatiei: "Guvernul si autoritatile locale sunt acuzate de a fi extrem de generoase in a concesiona si vinde terenuri care initial erau spatii verzi. Nu ne putem astepta la o relaxare legislativa privind folosirea terenurilor pentru constructii. Politicile vor fi din ce in ce mai restrictive, in special in jurul oraselor".