Presedintele moldovean Vladimir Voronin a anuntat miercuri seara o amnistie generala pentru toate persoanele retinute in urma protestelor de la Chisinau din 7 aprilie. Informatia a fost transmisa de postul public de televiziune Moldova 1 in principalul jurnal de stiri in limba rusa, relateaza NewsIn.

Voronin s-a adresat s-a adresat organelor de drept cu o cerere de sistare a tuturor formelor de urmarire a participantilor la actiunile de protest stradal, informeaza agentia de presa Omega.

"Profitand de apropierea celei mai luminoase sarbatori a tuturor crestinilor ortodocsi, ii indemn pe toti participantii la procesul politic din Republica Moldova sa revina pe fagasul dialogului civilizat", a declarat Presedintele Voronin.

"Reprezentantii lumii interlope si recidivistii care au profitat de situatia politica complicata vor ramane in locurile de detentie. Pentru toti ceilalti participanti la evenimentele din 7 aprilie, cer organelor abilitate initierea amnistiei totale si solicit sistarea tuturor formelor de urmarire a participantilor la actiunile de protest stradal", a accentuat in declaratia sa Presedintele Moldovei.

Vladimir Voronin: Grija obsedanta a domnului Basescu pentru romanii din Basarabia este un factor de atatare a vrajbei interetnice

Vladimir Voronin a declarat ca "aprecierile dure si declaratiile neretinute" ale lui Traian Basescu ar trebui sa fie investigate in cadrul UE, care trebuie sa-si asume raspunderea pentru " actiunile unei tari care a procedat la provocarea de ciocniri stradale in alta tara". informeaza agentia Omega.

"Sper ca, mai devreme sau mai tarziu, conducerea Romaniei actuale va constientiza faptul ca timpul intrigilor geopolitice perimate a trecut, ca tarile europene depasesc de mai mult timp cu succes vechile obide istorice", afirma Voronin, facand referinta la exemplul relatiilor bilaterale ale Poloniei si Ucrainei, precum si a Lituaniei si Poliniei, tari unde granita, ca si in exemplul Moldovei si Romaniei, a suferit schimbari esentiale.

"Imi pare rau ca autoritatile de la Bucuresti confunda istoria si cultura cu politica. Ar fi bine ca ele sa inteleaga un simplu adevar: afinitatea lingvistica si spirituala nu acorda niciunui om de stat de la Bucuresti dreptul sa-si extinda autoritatea politica asupra cetatenilor Republicii Moldova", a subliniat Presedintele Moldovei, Vladimir Voronin.

"Pretentia domnului Basescu de a se preocupa de „cele patru milioane de romani" nu este decat o dovada a neintelegerii realitatilor de la noi. Asemenea atitudine, printre altele, nu tine seama de faptul ca in Republica Moldova traiesc cetateni de diferite nationalitati, care au drepturi egale cu cele ale natiunii titulare, grija obsedanta a domnului Basescu pentru romanii din Basarabia fiind nu doar o manifestare a romanismului agresiv, ci si un factor de atatare a vrajbei interetnice", a accentuat seful statului, facand referinta la declaratiile recente ale presedintelui Basescu in parlamentul roman cu privire la "responsabilitatile pentru cei patru milioane de romani, care locuiesc in Republica Moldova".