Consulul Romaniei la Torino, Iulia Buje, a fost rechemata in tara din acest post. Guvernul a aprobat o hotarare in acest sens, la doua luni dupa ce Iulia Buje l-a acuzat public pe ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, ca ar fi avut angajati romani la negru.

Alti patru consuli generali ai Romaniei vor fi rechemati in tara, potrivit hotararii Executivului: Petre Litiu, consulul Romaniei la Cosenza (Italia), Iuliu Aron Constantin (Szeged - Ungaria), Alexandru Grumaz (Shanghai - China), si Ion Bistreanu (Sankt Petersburg - Federatia Rusa). Toti consulii rechemati trebuie sa isi incheie misiunea in cel mult 90 de zile, potrivit Mediafax.

  • Iulia Buje si acuzatiile aduse lui Roberto Maroni

Iulia Buje a fost protagonista unui scandal izbucnit in urma cu doua luni, cand a declarat, pentru Cotidianul, ca in perioada 1998-2000, Maroni ar fi sunat de mai multe ori la Consulatul de la Milano pentru a interveni pentru trei romani. Buje, consul la Milano in acea perioada, sustine ca a vorbit personal de doua ori cu Maroni, care dorea reglementarea sederii in Italia a trei romani care lucrau pentru el, printre care o menajera.

Ulterior, Iulia Buje a declarat pentru Adevarul ca declaratiile acordate ziarului Cotidianul au fost interpretate gresit. „Nu pot sa confirm eu daca ministrul Maroni a angajat sau nu romani la negru. El m-a sunat ca sa ajut trei romani sa nu mai stea la rand pentru atestatul de identitate. Nu stiu daca acesti romani lucrau la el sau urmau sa lucreze. Asta a presupus ziarista care m-a sunat.”

Iulia Buje a confirmat, insa, ca a fost sunata de Roberto Maroni, care o ruga sa accelereze reglementarea situatiei celor trei romani.

Purtatorul de cuvant al ministrului Maroni, Isabella Votino, a dezmintit acuzele aduse de Iulia Buje: “Stirea e complet inventata. Maroni nu a avut niciodata colaboratori domestici romani." "El le-a dat avocatilor sai mandat pentru a actiona pe cale legala” a declarat purtatorul de cuvant pentru agentia de stiri ANSA.

  • Reactia lui Diaconescu: Nu orice se poate spune oricand

"Declaratia facuta de colega mea, consul general la Torino, nu-si avea locul. Nu orice se poate spune oricand, chiar daca lucruile sunt adevarate", a declarat ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, referitor la afirmatiile consulului roman la Torino, potrivit carora ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, ar fi angajat imigranti romani la negru.