Fostul presedinte Emil Constantinescu a declarat, intr-un interviu pentru RFI, ca politica de vecinatate a Romaniei "a esuat". In acest context, Constantinescu sustine ca discursul pe teme de politica externa pe care presedintele Traian Basescu il va sustine marti in Parlament va fi construit ca sa impresioneze opinia publica.

"Presedintele, dupa parerea mea, nu stie ce sa faca, nu are niciun fel de strategie, nici presedintele, nici Guvernul. Indiferent ce discurs va tine acum presedintele, el va fi construit ca sa impresioneze sa spunem opinia publica si eventual sa-i mai amelioreze pozitia electorala. Nu am vazut, nu exista o astfel de strategie. Cu exceptia initiativei ministrului de Externe roman, domnul Cristian Diaconescu, nici Guvernul Romaniei, nici presedintele tarii nu au vadit o viziune strategica in relatia cu Republica Moldova", a afirmat fostul sef al statului.

"Trebuie sa marcam esecul politicii de vecinatate a Romaniei. Pe calea aceasta trebuia sa si-o realizeze dupa integrarea in Uniunea Europeana, pe care nu a realizat-o, ci dimpotriva, mai ales in ultimii patru ani si jumatate s-a produs o degradare grava a relatiilor Romaniei cu vecinii sai", a declarat Constantinescu.

Comentariile fostului sef al statului au fost facute in aceeasi zi in care presedintele Traian Basescu urmeaza sa se adreseze celor doua camere ale Parlamentului pe teme actuale de politica externa.

Discursul sefului statului vine in contextul unei relatii tensionate intre Romania si Republica Moldova, dupa ce oficialii moldoveni au acuzat tara noastra ca se afla in spatele protestelor anticomuniste de la Chisinau.