Presedintele Traian Basescu a explicat, luni seara, motivele pentru care a fost retinut in a face declaratii pe tema protestelor din Republica Moldova: "am avut foarte multa rabdare pentru a avea o analiza completa...pe de alta parte mi s-a parut ca a raspunde peste gard presedintelui Voronin este exact jocul pe care l-ar fi vrut el". "Presedintele Voronin vrea sa ridice o cortina de fier peste Prut; nu-i vom da aceasta ocazie", a spus seful statului.

" Voronin poate decide sau poate incerca sa ridice o cortina de fier peste Prut. Nu-i vom da ocazia sa faca acest lucru pentru ca vom avea un comportament european, un comportament responsabil, nu fata de presedintele Voronin, ci fata de cei patru milioane de romani care traiesc in Moldova, patru milioane de romani, cetateni ai Republicii Moldova, parte a acestui popor", a continuat Basescu.

El a mentionat ca discursul pe care il va rosti marti in Parlament este dedicat exclusiv evenimentelor din Republica Moldova si "acuzatiilor nefondate pe care autoritatile de la Chisinau, inclusiv presedintele Voronin, le-au adus Romaniei".

Presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a declarat saptamana trecuta ca Romania este amestecata in toate evenimentele din tara. "In toate procesele care au loc in Moldova este amestecata Romania. Rabdarea are si ea limite. Ii cunoastem pe autorii acestor evenimente, o parte din ei au fugit", a afirmat presedintele Moldovei.

"Influenta Romaniei este foarte serioasa si se simte o activitate a agentiilor speciale foarte serioasa", a adaugat Voronin. Dintre organizatorii tulburarilor de la Chisinau, Voronin a enumerat "agenti economici cu capital criminal si misiuni ascunse, fosti politicieni care ar dori sa revina la putere, precum si cei care nu au reusit sa intre in parlament".