Centrul de telecomunicatii speciale din Republica Moldova a depistat doua atacuri cibernetice orientate impotriva resurselor informationale ale aparatului prezidential, anunta un comunicat pe site-ul institutiei. Dintre cele doua atacuri, unul implica o adresa IP din Romania. Ele ar fi avut ca scop "blocarea retelei informationale a administratiei prezidentiale de la Chisinau".

"La 8 aprilie, la ora 17.55 (17.55 ora Romaniei), Centrul de telecomunicatii speciale a depistat un atac cibernetic masiv (DDoS - Denial of Service), orientat spre blocarea functionarii resurselor informationale ale administratiei prezidentiale, anunta comunicatul.

Analiza incidentului a demonstrat ca atacul a fost organizat de un hacker sau un grup de hackeri, prin intermediul unei retele Botnet, care reprezinta o retea de calculatoare virusate.

In urma verificarii detaliate a fisierelor de statistica, centrul a constat ca sursa atacului reprezinta o retea controlabila de calculatoare virusate, dislocate in diferite zone ale retelei Globale Internet. Conform datelor statistice ale expertilor internationali in domeniul securitatii informationale "SecureWorks", acest tip de retea poate include circa 150 de milioane de calculatoare, inclusiv servere conectate la reteaua Globala Internet."

Potrivit comunicatului, "specialistii centrului au intreprins o serie de masuri in vederea stoparii atacului si au lansat sistemul de monitorizare".

Al doilea atac a avut loc la 10 aprilie si a reprezentat transmiterea unui volum enorm de 3,5 milioane de cereri de conectare (pachete de sincronizare) pe parcursul a sase minute, de la o adresa IP inregistrata in Romania, la Bucuresti, adauga comunicatul:

"Centrul a inregistrat un atac cibernetic masiv de tip „denial-of-service” (DoS) asupra resurselor informationale ale Aparatului Presedintelui Republicii Moldova. Atacul dat a reprezentat in sine transmiterea unui volum enorm de 3,5 milioane de adresari false (pachete de sincronizare) pe parcursul a 6 minute de la adresa IP ce apartine unui utilizator al retelei Internet inregistrate la Bucuresti, Romania."