Autoritatile de la Chisinau au datoria sa ii elibereze imediat pe ziaristii retinuti si sa se asigure ca presa isi poate desfasura liber activitatea, afirma organizatia Reporters sans frontieres (RSF), apreciind ca "stigmatizarea Romaniei si a ziaristilor romani este o strategie periculoasa", relateaza Mediafax.

RSF se declara, intr-un comunicat publicat pe site-ul organizatiei, "foarte ingrijorata" de arestarea ziaristilor si folosirea violentei impotriva acestora, precizand ca actiunile autoritatilor de la Chisinau au afectat atat ziaristi moldoveni, cat si romani.

"Cerem autoritatilor sa actioneze cu atentie si retinere", se arata in comunicatul RSF, reamintind ca autoritatile au datoria de a se asigura ca ziaristii retinuti sunt eliberati fara intarziere si de a le asigura acestora posibilitatea de a-si desfasura activitatea in mod liber si in siguranta. "Mai mult, stigmatizarea Romaniei si a ziaristilor romani este o strategie periculoasa. Atat autoritatile moldovene, cat si guvernele straine trebuie sa se abtina de la provocarea violentelor, in special a violentelor etnice", adauga Reporters sans frontieres.

Organizatia reaminteste cazurile ziaristului Oleg Brega, atacat in data de 8 aprilie la Chisinau si arestat joi, impreuna cu un coleg, cel al redactorului-sef al cotidianului Jurnal de Chisinau, arestat si acuzat de "strangere si evaluare a informatiilor in vederea atacarii unei cladiri guvernamentale", precum si cele ale ziaristilor romani retinuti sau amenintati la Chisinau.