Prin indiferenta sa, Occidentul poarta o parte din vina pentru ce se intâmpla in Moldova acum, considera mai multe organizatii nonguvernamentale din Romania, care solicita statelor vestice sa faca "presiuni diplomatice asupra autoritatilor de la Chisinau pentru incetarea reprimarii manifestatiilor si eliberarea imediata a protestatarilor arestati".

Printre semnatari petitiei se numara Societatea Academica din România (SAR), APADOR-CH, Academia de Advocacy, Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Alianta Civica.

Solicitarile ONG-urilor:

  1. Recunoasterea oficiala a realitatii ca principiile democratice nu sunt respectate in Moldova, si sprijin occidental neconditionat pentru aplicarea acestora, ca in cazul tarilor Baltice la inceputul anilor ’90.
  2. Presiuni diplomatice asupra autoritatilor de la Chisinau pentru incetarea reprimarii manifestatiilor si eliberarea imediata a protestatarilor arestati.
  3. Organizarea de urgenta a unei mese rotunde, ca formula de negociere politica, coordonata de Uniunea Europeana, cu participarea tuturor partidelor din Republica Moldova , pentru a se asigura aplicarea regulilor democratice si pentru asigurarea unor alegeri corecte si a libertatii presei. 

Citeste in documentul atasat petitia semnata de cele 18 ONG-uri.