Edilii Capitalei vor linie de transport turistic pentru promovarea Bucurestiului
Linia turistica de transport ar urma sa acopere obiectivele situate pe traseul avand ca reper axele N-S si E-V si un numar de 17 puncte zonale de interes turistic, care cuprind diferite obiective turistice. De asemenea, linia de transport este necesara cresterii gradului de mobilitate al turistilor care merg spre diferite puncte de atractie turistica din Capitala, pentru acoperirea obiectivelor situate pe traseu.
Potrivit proiectului de hotarare, pe traseul turistic vor circula autobuze Mercedes Citaro ale Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), masinile urmand sa fie distincte de restul autobuzelor "prin colantarea specifica unui traseu auto turistic". Linia va functiona zilnic, intre orele 9.00 si 20.00, cu patru autobuze care vor circula la un interval de succedare de aproximativ 25 minute, in functie si de intensitatea traficului rutier general.
Pentru opriri vor fi folosite statiile RATB existente si vor fi infiintate statii noi de imbarcare si debarcare in Piata Victoriei - in dreptul Muzeului de Stiinte Naturale "Grigore Antipa", pe Calea Victoriei - in dreptul cladirii CEC si in dreptul Bisericii Cretulescu, precum si in Piata Charles de Gaulle, in dreptul accesului la statia de metrou Aviatorilor.
Tariful calatoriei va fi de 25 lei pentru adulti si de 10 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 14 ani, biletele fiind valabile 24 de ore. Pentru copiii in varsta de pana la sapte ani, calatoria va fi gratuita.
Proiectul de hotarare este supus dezbaterii publice pana in 22 aprilie, ulterior urmand sa fie supus aprobarii consilierilor municipali.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Am fost la Roma si e de un real folos !
2. Tiganii si corturilor lor din jurul Spitalului Floreasca
3. Traditionala Piata Oborului si vanzatorii de telefoane furate de langa iesirea de la metrou
4. Pasajul Muncii
5. Mall Vitan (etajul cu KFC)
6. Pitorescele cozi de automobile de pe bulevardul Alba Iulia
7. Bulevardul Trafic Greu si ruinele antice din preajma pietei Cosbuc
8. Drumul Taberei si Drumul Sarii
9. Floraresele de la podul Eroilor
10. Calea Buzesti
11. Parcu Herastrau si proaspetele mumii cu mirosul specific
12. Partea dreapta a bulevardului Magheru
13. Pasajul de la Universitate
14. Ion Iliescu
15. Inscriptiile minerilor din piata Universitatii
Este cel mai jegos oras european.
Iar ceilalti pot sa umble pe jos sau cu bicicleta pentru ca nu mai au Praf.
Haideti sa scapam intai de praful din Bucuresti, ne strica si sanatatea si imaginea.