Peste 2000 de tineri s-au strans, marti seara, in Piata Universitatii din Bucuresti la mitingul organizat de tinerii basarabeni din Romania impotriva autoritatilor de la Chisinau si in semn de solidaritate cu fratii si rudele lor de acolo. Protestatarii au scandat impotriva guvernului si a presedintelui Vladimir Voronin. In timpul protestului, manifestantii au intonat imnul Desteapta-te Romane si au clamat unirea Republicii Moldova cu Romania.

Tinerii basarabeni au fluturat tricolorul romanesc si au intonat imnul national al Romaniei. Multi dintre tineri erau ingrijorati si vorbeau in permanenta cu rudele din Moldova.

“E grav ce se intampla acasa. Ma uitam la ce se intampla si imi parea rau ca nu sunt acolo la Chisinau. Ai nostri luptau si eu stateam aici. Vreau sa fiu alaturi de ei. Parintii si fratii mei sunt la Chisinau”, a povestit Racu Andrei, student la Politehnica.



Tanarul spune ca isi face griji pentru rudele de acasa, dar traieste cu speranta.

"Acuma e momentul sa dam lovitura. Sa dam comunismul jos. Lumea nu mai poate. Asteptam sa se intampla si acasa ce s-a intamplat in Romania in '89. Acuma este singura noastra sansa. In caz ca dam inapoi, ne-am rata viitorul”, a declarat tanarul. In timp ce restul protestatarilor scandau, Racu si-a destainuit visul: unirea cu Romania. Ca multi alti tineri basarabeni, Andrei a venit in Romania in urma cu opt ani cu speranta intr-o viata mai buna.

In fata protestatarilor, diferiti lideri ai organizatiilor de basarabeni transmiteau mesaje si informatii despre ceea ce se intampla la Chisinau. Mitigul din piata Universitatii a continuat pana la ora 22.

Studentii basarabeni au organizat proteste in toate marile orase din Romania. La Cluj, cateva sute de studenti au organizat un mitig in piata Avram Iancu. O parte dintre tineri au declarat ca vor pleca spre Chisinau pentru a se alatura revolutie. “Imi fac bagajul si plec spre Chisinau. Trebuie sa ajut lupta de acolo. De aici nu pot face nimic. Acuma e sansa noastra nu putem sta de o parte. Vine mai multa lume eu sper sa mergem multi. Nu ma tem de nimic”, ne-a povestit Nicu, unul dintre liderii studentilor basarabeni din Cluj.