Aproximativ 300 de persoane au protestat luni in fata Tribunalului Bucuresti solicitand eliberarea lui Gigi Becali. Sustinatorii miliardarului erau impartiti in mai multe grupulete: membri PNG, apropiati, fani ai echipei Steaua si persoane care au primit de la miliardar diferite ajutoare. Acestia au venit din Stefanesti, Pipera, Vadu Rosca sau din sectorul 5 al Capitalei, unde Becali a candidat la alegerile parlamentare. In timp ce mai multe femei se rugau in genunchi pentru eliberarea lui Becali, trei maicute au explicat pentru HotNews.ro de ce miliardarul a fost arestat: “Au vrut sa il racoleze in francmasonerie, el a refuzat si i-au inscenat totul”.

Printre sutele de protestatari, undeva mai retras, privesc spre usa Tribunalului trei maicute. Au venit sa il sustina pe domnu` Becali. “Este un om curat, un om al lui Dumnezeu, chiar daca este mai libertin in exprimare. Procesul este o mascarada. Noi stim de ce este arestat. Francmasoneria a vrut sa il racoleze. Mama lui este foarte credincioasa. El a refuzat sa intre in francmasonerie. Si, dupa cum se stie, francmasoneria este o putere internationala. El a refuzat, nu ca alti oameni publici care au intrat in masonerie. Pentru ca a refuzat, i s-a inscenat totul. Si tatal lui a fost legionar si a suferit mult”, spune una dintre cele trei maicute, care s-au apropiat apoi de grupul de protestatari.

A lesinat pentru Becali

In fata scarilor Tribunalului Bucuresti, un grup de femei intra in transa. Cad in genunchi si rostesc o rugaciune pentru Becali. Una dintre femei, rosie la fata si cu spume la gura, urla frenetic: “Becali nevinovat! Becali presedinte! Becali, Becali...”. In toiul delirului, femeia lesina si pica la baza scarilor care duc spre sala unde se judeca cererea de eliberare a miliardarului din Pipera. “Uite, isi da duhul pentru pe Becali”, striga o alta femeie. Dupa ce isi revine din lesin, femeia explica atasamentul ei pentru Becali: “Eu mor de foame. Mi-a dat de mancare. Eu am mancat doar paine azi. Becali, Becali... Sa il elibereze!”

Free Gigi de la tot PNG-ul

Ticu Nicolae este memebru al PNG si a venit luni la protest cu sotia si familia. “Am venit sa il sustinem pe domnu` Becali. Totul e o facatorie. Va spun eu, Basescu a facut tot”, spune Ticu. Sotia lui povesteste intr-un suflet cum a fost ajutata de Becali. “Mi-a dat bani de medicamente. La toti care suntem in partidu lu` PNG ne-a dat si ne-a ajutat. E nedreptate. Aia din Parlament trebuie arestati. Popoviciu ala...”, spune doamna Ticu. Introduce una din temele protestului: Popoviciu si Basescu.

Pe scarile Tribunalului Bucuresti scabdeaza un grup de 20 de PNG-isti, imbracati in tricouri albe pe care scria Free Gigi: “Popoviciu nu uita ca vine si vremea ta!”.“Noi am venit asa, nu ne-a chemat nimeni”, sustine unul dintre protestari. La scurt timp, grupul este vizitat de liderul PNG, Robert Ionescu. Cand nu sunt filmati, isi fac planuri pentru viitoare proteste: “Trebuia sa dam o circulara in partid sa vina de la fiecare filiala reprezentanti. Asa adunam cateva mii de oameni”.

Baietii din Pipera si baietii din galerie

Imbracati in haine sport, cu ochelari de soare si cu figuri grave, un grup de 20-30 de barbati asista la protest. Sunt baietii din Pipera. Intrebati de ce au venit la Tribunal, tac malc. “Nu ne filma pe noi. Suntem din Pipera. Am venit sa il sustinem. Atat, gata hai vorbeste cu amaratii aia”, vorbeste un malac din grup. La doi pasi, la fel de abatuti asista la protest si cativa fani ai echipei de fotbal Steaua. “Uite, e seful galeriei de la Steaua”, indica unul dintre baietii din Pipera. Cu voce scazuta, seful galeriei explica de ce a venit la proces: “E om bun, a ajutat multa lume si nu e drept ce i se intampla”.

Teorii conspirationiste

O alta femeie protesteaza de ore cu o icoana in mana. “Am venit din Targoviste. Nu m-a pus nimeni. E nevinovat. E bagat la arest din cauza lui Basescu care s-a dat ca e prieten cu el dar de fapt i-a sapat groapa. Becali a facut bine, a construit multe case si biserici, e credincios bun”, spune Maria Maracine.

O alta femeie cu o Biblie in mana delireaza din convingere: “Securistul de Magureanu si Basescu ei au pus totul la cale. Sa se stie adevarul. Dumnezeu e cu Becali. Sa se faca dreptate!”. Intre timp, protestarii se aduna intr-un grup mai compact si scadeaza: “Murim, murim si nu te parasim!”.

Teoriile conspirationiste circula cu repeziciune printre sustinatorii lui Gigi Becali. O parte dintre protestatri sunt adeptii teoriei conform careia dosarul sau a fost facut la comanda presedintelui Traian Basescu. O alta teorie spune ca dosarul lui Becali a fost comandat de Puiu Popoviciu. “Asta, Popoviciu, a facut dosaru` pentru ca Gigi l-a dat in vileag”, explica in soapta baietii din Pipera.

Jandarmeria: Daca e protest cu intermitente poate fi si neautorizat

Protestul din fata Tribunalului Bucuresti a fost neautorizat. Jandarmii prezenti la fata locului privesc grupul de oameni adunati aproape impasibili. Oficialii Jandarmeriei sustin ca, desi protestul nu a fost autorizat, nu pot interveni. “Nu putem interveni coercitiv. Oricum, nu e un protest continuu, e cu intermitente”, explica un oficial al Jandarmeriei. Cu toate acestea, protestatarii au stat in fata Tribunaului de dimineata pana seara, scandand in permanenta.

Intre timp, judecatorii Tribunalului Bucuresti deliberau daca miliardarul din Pipera va ramane sau nu arestat preventiv intr-un dosar in care este acuzat de privare de libertate.