Guvernul a stabilit reducerea numarului de personal din invatamant cu 20.000 de persoane sau inghetarea salariilor, masura care nu a fost acceptata de reprezentantii sindicatelor din invatamant, a afirmat, luni, Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicale Liberale din Invatamant (FSLI), potrivit Mediafax.

"S-a stabilit de Guvern sa se faca o reducere in invatamant de 20.000 de persoane sau sa se inghete salariile. Eventual sa se ajunga la un melanj intre cele doua. Nu vom accepta aceasta curba de sacrificiu, ramanem in divergente si suspendam negocierile", a spus Cornea.

Cornea a explicat ca autoritatile vor sa reduca bugetul din educatie cu 811 milioane lei, prin rectificare bugetara.

Sindicatele ameninta cu declansarea conflictului de munca si grevei generale

Reprezentantii celor patru sindicate din invatamant - FSLI, FEN, "Spiru Haret" si "Alma Mater" - sustin, intr-un comunicat remis luni, ca vor redeschide conflictul de munca, ca urmare a neacceptarii de catre reprezentantii din Ministerul Educatiei a propunerilor formulate de federatiile sindicale la contractul colectiv de munca unic. Mai mult, sindicalistii spun ca vor iesi in strada si chiar vor declansa greva generala.

"Nemultumirilor actuale ale salariatilor din invatamant li se adauga decizia Guvernului Boc de a efectua o rectificarea negativa a bugetului de stat pe anul 2009, cheltuielile de personal pentru invatamantul preuniversitar urmand sa fie diminuate cu 811 milioane de lei, ceea ce se poate realiza fie prin diminuarea cu aproximativ 8% a veniturilor salariatilor, fie prin reducerea a 20.000 de posturi din sistem.

In conditiile in care nu vor fi solutionate favorabil revendicarile salariatilor din invatamant, pe care ii reprezentam la negocierea contractului colectiv de munca, iar Guvernul nu va reveni asupra masurilor ce afecteaza drepturile acestora, vom declansa conflictul de interese si vom recurge la toate formele de protest legale, inclusiv greva generala", se arata in comunicatul transmis de sindicalisti ministrului Educatiei.

HotNews.ro va prezenta si pozitia Guvernului, in urma negocierilor cu sindicatele din invatamant.